GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
30 Kasım 2018 Cuma 12:21

Bodrum'un afet raporu: Taş taş üstüne kalmadı!

Bodrum'da, suların çekilmesiyle birlikte selin bilançosu da ortaya çıkmaya başladı. Yaklaşık 3 saat etkili olan sağanağın neden olduğu selde ilk belirlemelere göre 54 ev ve 33 işyerini su bastığı, 100 aracın zarar gördüğü bildirildi. Bodrum Belediyesi ekiplerinin selin ardından başladıkları ve gece boyunca da süren temizlik, su tahliye çalışmalarıyla, selden etkilenen yollar tamamen açılırken, bazı ara sokaklarda temizlik çalışmaların sürüyor.

Bodrum'da dün  denizdeki hortumun ardından saat 14.00 sıralarında başlayan ve zaman zaman yerini doluya bırakan sağnak, ilçe merkezinin yanı sıra Gümbet, Konacık, Bitez, Ortakent mahallelerinde etkili oldu. Özelikle yüksek kesimlerden gelen sel suları derelerde taşkınlara yol açtı. Rögorlar taştı, cadde ve sokaklar dereye dönerken, su baskınları yaşandı. Sel suları otomobiller ve çöp konteynerleri başta olmak üzere önüne kattığı her şeyi sürükledi. Bodrum Belediyesi anonslarla Bodrumluları araçları ile dışarı çıkmalaları konusunda uyardı. Bodrum Belediyesi ekipleri taşkınların yaşandığı bölgelerde su tahliye ve temizlik çalışması başlattı. Ulusal Medikal Kurtama Ekibi (UMKE), İtfaiye ve Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Muğla 911 Arama Kurtarma Derneği ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Bodrum ekibi ile çevre ilçelerden gelen takviye ekipler, sel sularının sürüklediği araçlarda mahsur kalanlar ile okullarından sel suları nedeniyle çıkamayan öğrencileri kurtardı.

Bodrum Belediyesi ekipleri selin ardından başladıkları, temizlik ve su tahliye çalışmalarına gece boyunca devam etti. Yapılan çalışmalar sonucunda selden etkilenen yollar tamamen açılırken, bazı ara sokaklarda temizlik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Yağmurun durması ve suların çekilmesiyle de selin faturası ortaya çıktı. İlk belirlemelere göre 54 ev ve 33 işyerini su bastığı bildirildi. Sel sularının sürüklediği 100 araçta da maddi hasar meydana geldiği kaydedildi.



Bodrum Kaymakamlığı'ndan açıklamada, "Bodrum'a dün saat 14.00 ile 17.00 saatleri arasında metrekareye 45 kilogram yağmur düştü. Bodrum Belediyesi gece boyunca 521 personeli ile 13 kamyonet, 16 kazıcı- yükleyici, 18 kamyon, 2 grayder ve 40 çift kabin kamyonet, 6 traktörden oluşan toplam 95 araç ile görev yaptı. Bodrum Belediyesi ekiplerinin yanı sıra Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve karayolları ekipleri de seferberlik halinde çalışmalara katıldı" denildi.

KAYMAKAM YILMAZ İNCELEMELERDE BULUNDU
Bodrum'da selin vurduğu bölgelerde incelemelerde bulunan Kaymakam Bekir Yılmaz, yaşananlara belediye, UMKE, AFAD, itfaiye ve Kızılay ekiplerinin anında müdahale ettiğini ifade edip, "Şükürler olsun can kaybı, yaralanma olmadı. Dün akşam saat 19.00 gibi hayat normale döndü. Suyun girdiği konutlarda, iş yerlerinde hasar oldu. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, AFAD zarar tespit çalışması yapıyor. 300'ün üzerinde ihbar aldık. Bugün hayat normale döndü. Artık önemli bir yağış beklemiyoruz" dedi.

Sorunun altyapı yetersizliğinden kaynaklandığını vurgulayan Kaymakam Yılmaz, "Bataklığı kurutmadan biz sivrisinekle uğraşıyoruz. Burası dere yatağı, zamanında dere yatağı üzerine binalar yapılmış. İşin doğası bozulmuş, çalışmalar da yetersiz kalmış. Temel sorun altyapı çalışmalarının zamanında yapılmaması, yetersiz kalması. Ani yağışta altyapımız yetersiz kalıyor. Suyun denize en kısa zamanda tahliyesi için altyapının olması lazım. Bu işi DSİ ile belediyenin çözmesi lazım. En kısa zamanda bunun olması lazım. Yoksa bunlar kaçınılmaz. Altyapı için DSİ'nin çalışması var. Bunu en kısa zamanda yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bunları artık yaşamayız, bu sorunun çözümü için çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.



ESNAF TEPKİLİ
Selin en etkili olduğu Dere Caddesi üzerinde iş yeri bulunan esnaftan Nurten Kolçak ise "Dün bir anda öleceğiz diye korktuk. Deniz gibi üzerimize su geldi. Dükkanın dışına kendimizi zor attık. Belediye MUSKİ'ye, MUSKİ Bodrum Belediyesi'ne topu atıyor. Ben vergimi Bodrum Belediyesi'ne veriyorsam, sorumlusu onu bilirim. Mesela Albatros bölgesinde havuz yapılmalı. Tepeden gelen suyun gelmesini önlemedikten sonra bu suyu durduramazsın. Altyapının olması lazım. İş yerimde her şeyim yüksekte olduğu için hasar görmedim ama diz boyu su oldu, ağaç dalları bile geldi. İtfaiye yardım edemedi. Esnaf olarak toplandık, dükkanı temizledik. Ben esnafım, dükkanım bugün açık olmalı ve ben servis yapmalıyım. Bodrum'da havuz yapılmalı, suyun giderilmesi sağlanmalı" dedi. Esnaftan Ali Sarıer de "Sel yaşandı. Önlem alınamayan bir sel. Yıllardır çektiğimiz çile. Yapacak bir şey yok, biz elimizden geleni yaptık. Gündüz olsa biz önlem alırız dedik ama onu da yapamadık. Zararım çok. Suyun girdiği yerde zarar olmaz mı? Sabah girdik dükkana, temizledik. İnşallah bundan sonra olmaz diye umut ediyorum ama kesin olacak" diye konuştu.

DENİZİ KAHVERENGİYE BÜRÜNDÜ
Bodrum'da meydana gelen selin ardından denizin rengi kahverengiye döndü. Dağlardan gelen çamurlu su, Bodrum koylarında denizin rengini değiştirdi. Özellikle Gümbet Koyu'nda geniş bir alanı kaplayan çamurlu su havadan daha net şekilde görülürken; Bodrum Limanı, Kumbahçe, Bitez ve Ortakent koylarında da benzer görüntüler oluştu.



STAT DA OLUMSUZ ETKİLENDİ
Sel sularından Bodrum Şehir Stadı da nasibini aldı. Sahanın yola bakan kısmında, zeminde bozulmalar oluştu. Soyunma ve idari odalar da sel sularından olumsuz etkilendi. Bodrum Belediyesi Bodrumspor'un 6 Aralık Perşembe günü Ziraat Türkiye Kupası 5. eleme turu ilk karşılaşmasında Bodrum Şehir Stadı'nda oynanacak MKE Ankaragücü maçının burada oynanıp oynanmayacağı ise pazartesi günü yapılacak incelemenin ardından belli olacak.

BAŞKAN KOCADON: EL BİRLİĞİYLE SORUNU ÇÖZECEĞİZ
Bodrum'daki sel felaketinin ardından dünden beri çalışmaları yakından takip edip, yönlendiren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, basın açıklaması yaptı. Bodrum Belediyesi önünde açıklama yapan Mehmet Kocadon, yaşadıklarının doğal bir felaket olduğunu vurgulayıp, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde bu tür felaketlerde can kayıplarının yaşandığını belirtti. Muson yağmurlarına benzer bir yağış aldıklarını söyleyen Mehmet Kocadon, "Yağmurun dağlık bölgelere yağması ve hızlanarak suyun şehir merkezi gelmesi farklı boyutlara neden oldu. 35'e yakın ev, 15'e yakın işyeri 100'e yakın araç zarar gördü. Belediye ekipleri hemen yağmurdan sonra iki saat gibi kısa sürede hayatı normale döndürdü. Trafik açıldı. Sabah öğrencilerimiz derslerine gitti. Trafik normal akışında oldu" dedi.



'BİZ SUÇLU ARAMAYI SEVERİZ'
"Biz suçlu aramayı çok severiz" diyerek sözlerine devam eden Mehmet Kocadon, "Hepimiz suçluyuz. Meteorolojinin uyarılarına karşı dikkatli olmamız lazımdı. Vatandaşın tedbirlerini alması lazım. Sorumluluk alanı bizimdir değildir demek söz konusu olamaz. İşbirliği lazım. Mücadele etmek lazım. Bodrum Belediyesi sorumluluk alanında müdahalesini yaptı. Halkın da olaylara hızlı müdahil olması hayatın normale dönmesine neden oldu" diye konuştu.

Seçim sürecinde konunun büyütüldüğünü de söyleyen Kocadon, "Seçim atmosferinde böyle felaketlerden medet ummak medeni insanlara yakışmaz. Kilitlenmek lazım. Mağdur olanların yardımına koşmak lazım. Tüm çaba gösteren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Yoğun yağış sırasında öğretmenlerimiz öğrencilere sahip çıktı. Dışarı bırakmamaları olası faciayı önledi. Bodrum bu felaketin üstesinden gelecek güçtedir ve gelecektir" dedi.

'HİÇBİR ZAMAN SUÇLU ARAMAM'
Basın mensuplarının dere yataklarına inşaat izni verildiğine ve sorumluluğun kime ait olduğuna yönelik sorular yöneltmesi üzerine Mehmet Kocadon, "Hiçbir zaman suçlu aramam. Suçluysak hep beraber suçluyuz. Afet yaşanıyor, alt yapı ne kadar iyi olursa olsun bu olaylar her zaman görürsünüz. Medeni ülkelerde görmüyor muyuz? Felaket tellallığı yapmanın da bir anlamı yok. Türkiye'nin hatta dünyanın gözbebeği olan bir yer Bodrum ama yaşananları Bodrum batmış yok olmuş gibi gösterilmesi de yakışmıyor. Hepimizin eksiği var. Bir suçlu bulup belediyeye suç bulup bir şey mi elde edeceğiz. Vatandaşlar suçlu bulabilir. Eyvallah. Bodrum yarımadasında 20 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Vatandaşın bildiği bir yer var. Belediye Başkanına elbette söz söyleme hakkı var. Ama bu yaşananları kabusa dönmüş gibi aktarmak yakışmıyor. Taşkınlar ne kadar alt yapı yaparsanız yapın yaşanır. Bodrum yerleşiminden beri bu yerler var. İlk günlerinden beri var. 60 yıllık dere kenarlarında yerleşimler görürüz. Suçlu aramak gibi derdimiz yok. Ne kadar altyapı yaparsanız yapın doğanın gücünü yenmek mümkün değil. Biz doğanını gücünü minimuma indiririz" dedi.

Mehmet Kocadon, DSİ ile ortak çalışmalar yürüttüklerini, ancak SİT alanının çok olmasından dolayı işlerinin ağır ilerlediğini ifade etti. Mehmet Kocadon, yaşananların da üstesinden geleceklerini vurguladı.(DHA)