GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Eylül 2023 Salı 09:42

Bir sektör kilit vuruyor… Kırtasiyelerde ikinci el eşya rafları!

İZTO Meclis Üyesi ve 38.Kitap, Kırtasiye, Büro Makineleri ve Oyuncak Grubu Komitesi Üyesi Erdal Tütüncüoğlu, “42 yıllık meslek hayatımda ilk defa ikinci el malzeme rafı olan kırtasiye gördüm. Bu İzmir’de de yayılacak. Kırtasiyelerde ikinci el eşya satılacak” dedi. Tütüncüoğlu ayrıca kırtasiye esnafının yüzde 40’ının ekonomik kriz dolayısıyla sektörü bıraktığını aktardı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Okullarda, anaokulu ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için önceki gün ders zili çalarken ortaöğretimdeki diğer öğrenciler 11 Eylül’de ders başı yapacak. Okul masrafları ise velileri kara kara düşündürüyor. Bu yıl yüksek enflasyon ve her kaleme gelen zamlarla birlikte kırtasiye ücreti bir aile için neredeyse asgari ücrete yakın bir fiyatı buluyor.

Sektör hakkında Egedesonsöz’e bilgilendirmelerde bulunan İZTO Meclis Üyesi ve 38.Kitap, Kırtasiye, Büro Makineleri ve Oyuncak Grubu Komitesi Üyesi Erdal Tütüncüoğlu, kırtasiyelerde ikinci el kırtasiye malzemeleri rafının yaygınlaşacağını söyledi.

750 TL İLE 5 BİN TL ARASINDA
Tütüncüoğlu ayrıca, okul tarafından verilen ihtiyaç listesi için ailelerin önceliğinin acil ihtiyaçlara yöneldiğini vurgulayarak, “Anaokulu ve birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin yaklaşık masrafı 750 TL ile 5 bin TL arasında değişiyor. Aileler fiyatların yüksekliği dolayısıyla bütün listeyi alamıyor. Öncelikli acil ihtiyaçları alıyor. Ortaokul öğrencileri için fiyatlar biraz daha düşük oluyor” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE İKİNCİ EL RAFLARI YAYILACAK
42 yıldır sektörde olduğunu ve ilk defa kırtasiyelerde ikinci el raflarının açıldığını kaydeden Tütüncüoğlu, “Bu uygulama ilk defa İstanbul’da başlasa da İzmir’de de yayılacağını biliyor ve öngörüyoruz. Bu kadar zam gelmesinin tek sebebi artan enflasyon. Üç harfli zincir marketler ve online alışveriş siteleri ile yarıştığımız bir dönemde kırtasiyeciler fahiş fiyat koymuyor” şeklinde konuştu.

BAŞKA SEKTÖRLERE YÖNELİYORLAR
Son 10 yılda İZTO’ya bağlı kırtasiye esnafının yüzde 40’ının ekonomik kriz dolayısıyla sektörü bıraktığını aktaran Tütüncüoğlu, “Ekonomik kötü gidişat dolayısıyla dükkanı kapatan arkadaşlarımız ya işsiz kalıyor ya da başka sektöre kayıyor. Aralarında dükkânı kapatıp arıcılık yapan bile var. Bir sektör kilit kapatıyor diyebiliriz” dedi

TÜM İLÇELERE YAYILMASI GEREK
Tütüncüoğlu son olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne İzmirim Kart ile hem kırtasiyeci esnafını hem de ihtiyaç sahibi vatandaşları desteklediği için teşekkür ederek bu uygulamanın ilçe belediyelere de yayılması gerektiğini vurguladı.