GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
2 Aralık 2023 Cumartesi 09:26

Bir kapasite artışı daha... İzmir'e ilerliyor!

İş insanı Erdinç Görgülü’ye ait Ermaden Maden’in Bornova’da Nif Dağı’ndaki ikinci derece doğal SİT alanına 135 metre uzaklıktaki taş ocağının kapasitesinin genişletilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısı çalındı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2006’da aldığı izinle Bornova Kavaklıdere Mahallesi sınırları içerisinde kalker ocağı açan Ermaden Maden İşletmeciliği Şirketi ocağın kapasitesini genişletmek için harekete geçti.

Bakanlığa yeni bir dosya sunan şirket, ocak alanını büyütmek için izin istedi. Şirket 16,7 hektarlık ÇED alanını 41,05 hektara çıkarmayı planlıyor. ÇED sahasının genişletilmesine rağmen üretim miktarının değişmemesi de dikkat çekti. Projenin ömrünün ise 58 yıl olacağı belirtildi.

Yeni başvuruya göre yılda 120 adet patlatma işlemi uygulanacak her defasında 72 noktada dinamit ateşlenecek. Proje değişikliğinin onaylanması halinde ocakta saatte 90 kilogramdan fazla toz havaya karışacak.

DOĞAL SİT’E KOMŞU
Ocak alanına en yakın duyarlı yapı yaklaşık kuş uçuşu 540 metre uzaklıkta iken, Kavaklıdere ise yaklaşık 1 kilometre mesafede kalıyor. Ocak alanına Belkahve Tüneli’nin ise yanı başında bulunuyor.



Ocak alanın 135 metre uzaklığında ise Nif Dağı 2’nci derece doğal SİT alanı yer alıyor. Yine ocak alanın yakınlarında tarım arazileri, üzüm bağları ve zeytinlikler mevcut. ÇED alanı aynı zamanda Belkahve’deki Ata Anı Evi’ne de komşu olacak.

Madeni işleten Ermaden Maden İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin sahibi ise Erdinç Görgülü.