GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Aralık 2021 Pazar 13:01

Bir alan daha arkeolojik sit ilan edildi... Tisna Antik Kenti için sevindiren karar!

Aliağa’daki Tisna Antik Kenti’nin bulunduğu bölge içerisinde bir alan daha arkeolojik sit ilan edildi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, İzmir'in Aliağa ilçesi Karaköy Mahallesi sınırlarında yer alan bir bölgeyi 3’üncü Derece Arkeolojik Sit olarak tescil ettiğini duyurdu.

Kararla ilgili Resmi Gazete’de yapılan duyuruda “İzmir İli Aliağa İlçesi, Karaköy Mahallesi sınırlarında kalan alanın kararımız eki 1/5000 ölçekli kadastral pafta üzerinde işaretlendiği şekili ile 3. (üçüncü) Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edilmesine, ekli sit fişinin uygun olduğuna karar verildi” denildi.

Sit alanı ilan edilen bölge yakın zamanda yüzey çalışmalarına başlanılan Tisna Antik Kenti’nin bulunduğu saha içerisinde yer alıyor. Tisna Antik Kenti, başta Uzunhasanlar olmak üzere Karakuzu, Güzelhisar ve Karaköy mahallelerinin sınırları içinde kalıyor.

Tisna Antik Kenti, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Emre Erdan başkanlığındaki 20 kişilik çalışmaları sayesinde gün ışığına çıktı. Çalışmalar sonucunda hazırlanan ‘TİSNA-I Tisna Antik Kenti’nde İlk Araştırmalar ve Gözlemler’ kitabı yayınlandı.

İSMİNİ NEHİR TANRISI TİSNAİOS’TEN ALIYOR
Çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre; Tisna Antik Kenti, Aiolis Bölgesi'nde geniş bir alanı kaplayan, Kocakale Tepe ve Sarıkale Tepe olarak adlandırılan iki volkanik yükselti üzerine kurulu. Kuzeyinden Güzelhisar/Kocaçay (Titanus/Pythikos) nehri geçen Tisna, aralarında Myrina, Aigai, Larisa, Temnos ile Kyme'nin de bulunduğu ve Herodotos tarafından Aiol birliği içerisinde anılan kentlerin merkezinde bulunuyor. Aiolis Bölgesi'nin az bilinen bir kenti olan Tisna ismini nehir tanrısı Tisnaios’tan alıyor.

SUR DUVARLARI, KAYA MEZARLARI, SARNIÇLAR…
Tisna'daki yerleşimin Orta Tunç Çağı'nda başladığı belirtilmekle birlikte; asıl yoğun yerleşimin Erken Demir Çağ, Arkaik, Klasik ve Hellenistik dönemlerde olduğu biliniyor. Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerinde küçük çaplı bir yerleşim olarak varlığını sürdürdüğü görülüyor. Tisna'da günümüzde görülebilen arkeolojik kalıntılar arasında sur duvarları, kaya mezarları ve çok sayıda sarnıç yer alıyor. Bu bölgede geçmiş yıllarda kaçak kazılarla tahrip olmuş toplam 321 mezar tespit edildi.