GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Şubat 2023 Çarşamba 15:09

Binlerce işçiyi ilgilendiriyor... Büyükşehir'in ilk zam teklifine ret!

10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde büyükşehir tarafından ilk zam önerisi geldi. Sendikanın yüzde 100 zam talebine karşı büyükşehir taban ücretlerine yüzde 40’lık bir zam önerisinde bulundu. Enflasyon altında verilen teklifin kabul edilemeyeceğini vurgulayan sendika eşit işe eşit ücret taleplerini yineledi. 

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ Şirketi’nde örgütlü Genel İş Sendikası ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu süreci başladı.

10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler arasındaki 6 görüşmede anlaşma sağlanamadı. 75 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi taslağı üzerinden yapılan oturumlarda çoğunluğu parasal maddelerden oluşan 20 maddede bir uzlaşıya varılamadı.

Bugün arabulucu yönetiminde gerçekleşen ilk oturumda da sadece ulaşım yardımı üzerinde bir anlaşmaya varılabildi. Taban ücret, primler ve sosyal haklarla ilgili maddelerde taraflar anlaşamadı. Masada işveren tarafını temsil eden SODEMSEN ve büyükşehir bürokratlarından ise ilk ücret teklifi geldi. İşçilerin önümüzdeki 6 aylık ücretleri için yüzde 40’lık bir zam önerisi yapıldı. Ancak bu teklif sendikacılar tarafından kabul edilmedi.

Oturum sonrası açıklama yapan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız verilen teklifin kabul edilemeyeceğini açıkladı. Verilen zam oranı hakkında bilgi veren Yıldız “Önerilen yüzde 40 zamla günlük yevmiye ücreti 278 TL olan A Grubu için 390 TL, 283 TL olan B Grubu için 396 TL, 286 TL olan C Grubu için 401 TL, 292 olan D Grubu için 409 TL önerisi yapıldı. Bu rakamlar tabi ki tartışacağımız, üzerinde konuşacağımız rakamlar değil. Bu ilk teklifti” dedi. 

‘BİZE ZUL GELİYOR’
Sözleşmeyi masada bitirme çağrısını yineleyen Yıldız “Biz talebimizi yukarıda söyledik. Toplu iş sözleşmesi taslağımız ortada. 11 ili kapsayan depremden kaynaklı bize zul geliyor, 50 liranın 100 liranın tartışmasını yapmak. Gelin bir an önce bitirelim dedik. Gelin ortak bir paydada bulaşalım, toplu sözleşmeyi bağıtlayalım hem afet bölgesindeki hem de buradaki arkadaşlarımız daha dinç kafayla hizmet üretsin dedik. Biz sözleşmenin mutabakata varılarak bitirilmesini istiyoruz. Kalan 20 madddenin 16’sı 17’sı can alıcı ekonomik maddelerle ilgili. Daha önce de dedik, eşit işe eşit ücret sözleşmesinin hayata geçirileceği yer toplu iş sözleşmesi masalarıdır. Ortak alanda birlikte çalıştığımız İZELMAN şirketindeki işçilerle ücretlerimiz aynı seviyeye çekilmelidir.” diye konuştu. 

İZENERJİ İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Sekizinci dönemi kapsayan toplu sözleşme 75 maddeden oluşuyor. 45 maddede değişiklik talep edilirken taslak sözleşmeye 7 tane yeni madde eklendi. Sözleşmede yer alan taban ücret sorumluluk zammı, iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar için yüzde yüze yakın bir artış talep edildi.

Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.

Taslak sözleşmede sorumluk zammı iş gruplarına göre 700 TL ile 2000 TL’ye yükseltilirken iş riski primi günlük 40 TL, koku primi günlük 15, kaçak su önleme primi 40, yüksek gerilim hattında çalışma primi günlük 20 TL yükseltildi.

Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak aylık 1 yevmiye direksiyon primi, tehlikeli atık işlerinde çalışanlar için günlük 25 TL prim ve teknisyenler için ayda 2 bin 500 TL, tekniker ve iç mimarlar için aylık 3 bin lira mesleki denklik tazminatı talep edildi.