GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Eylül 2024 Çarşamba 10:44

Bilimden rahatlatan Körfez açıklaması: Yağmurdan sonra balık ölümleri biter!

İzmir’de gece yarısından itibaren etkisi süren sağanak yağış körfezdeki balık ölümlerini sonlandıracağına dair beklentileri artırdı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar yaptığı açıklamada, “Bugün yağan yağmur ve havaların soğumasıyla birlikte körfezdeki balık ölümleri sonlanır. Zaten son görülenler ortadan akıntıyla gelen ölü balıklardı. Yağmurdan sonra bu olay biter. Yağmur kirliliği bitirmez sadece balık ölümlerini bitirir” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir Körfezi'nde, 20 Ağustos’tan beri kıyıya vuran ölü balıklar hala görülmeye devam ediyor. 

Kentte gece yarısından itibaren etkili olan sağanak yağış ile birlikte körfezdeki oksijen yetersizliğinin biteceğine dair umudu artırdı. 

Egedesonsöz’e konuşan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, sağanak yağmurun balık ölümlerine etkisini değerlendirdi.

‘YAĞMURDAN SONRA BALIK ÖLÜMLERİ BİTER’
Yaşar’ın açıklaması şöyle:

“Bugün yağan yağmur ve havaların soğumasıyla birlikte körfezdeki balık ölümleri sonlanır. Zaten son görülenler ortadan akıntıyla gelen ölü balıklardı. Yağmurdan sonra bu olay biter. Yağmur kirliliği bitirmez sadece balık ölümlerini bitirir. Kirliliği bitirecek tek bir iş var. Bunu 17 yıldır söylüyoruz. Dereden arıtılmadan gelen suların arıtılarak denize verilmesi lazım. Bu yapılmazsa kirlilik sorunundan hiçbir zaman kurtulamayız.”



‘KÖRFEZİ KATLEDİYORSUNUZ DEDİM’
Kirliliğin devam edeceğini vurgulayan Yaşar, “1978’den beri körfez ile çalışmalar yapıyorum. 2000’lere kadar olağanüstü kötüydü. Çiğli Arıtma Tesisi ve Kuşaklar Projesi yapıldıktan sonra bütün evsel atıkların Çiğli’ye götürülmesi ve oradan arıtılarak denize verilmesiyle birlikte bir anda körfez mavileşti. 2004’te Belediye Başkanı Ahmet Piriştina öldü. Sonra fabrikaların arıtmaları kapatılınca yavaş yavaş bu olay geldi. 2007’den beri uyarmaya başladım. Derelerin altı betonlanırken dedim ki ‘yapmayın, körfezi katlediyorsunuz. Öldürürsünüz, kokutursunuz’ ama maalesef göz göre göre oldu bunlar. Her kim yaptırdıysa o betonları vatan hainidir, doğa hainidir.  Belediyeye defalarca mektup yazdım, olmadı. Bu bir çevre felaketi diyorlar ama bu bir yönetim felaketidir. İnsanların oluşturduğu bir felakettir. Deniz kendini 2002’de çok güzel ispatladı. Kirliliği kestiğin an deniz kendini çok hızlı temizledi, birden mavileşti” ifadelerini kullandı.

‘TOP CEMİL TUGAY’DA KALDI’
Körfezdeki kirlilik için belediye başkanlarını her yıl uyardığını belirten Yaşar,  2007’den beri Aziz Kocaoğlu’na, Tunç Soyer’e defalarca anlatmaya çalıştım. Basında yüzlerce kez anlattım. Körfez berbat olacak, dedim. Tunç Soyer’e 2020 yılında mektup yazdım, ‘bela geliyor’ dedim. Temmuz ayında deniz kıpkırmızıydı. 'Bu balık ölümlerini getirecektir', dedim. Geçen hafta önce Kocaoğlu konuştu sonra Tunç Soyer konuştu. Kocaoğlu ‘bir sirkülasyon kanalı yapacaktık’ dedi. Başkan, biz o projeyi senin döneminde 2010’da biz yaptık. Detaylı bir şekilde akıntı projeleri eline verildi. Hadi sen okumadın, etrafınızda hiç mi bilgi veren adam yok. Hiç olmadı arayın sorun, bilgi isteyin. Sonra Tunç Soyer demeç vermiş. Yüzerek fotoğrafları konulmuş ‘ben temizledim, temiz bıraktım’ anlamında ama hep dış körfezden yapılan işler. Hiçbir zaman dış körfezde kirlilik diye bir şey olmadı. Top Cemil Tugay’da kaldı. Faturayı Cemil Tugay’a kestiler ama Cemil Tugay 5 aylık başkan. Hiç kimse mi söylemedi ona. Bir alo deyin, sorun. 46 yıldır bu konuda çalışıyorum” şeklinde konuştu.