GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Haziran 2024 Salı 08:37

Bilim insanı ‘gönül rahatlığı ile içiyorum’ dedi: İzmirliler çeşmeden su içebilir!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün ‘içilebilir çeşme suyu’ açıklaması gündem oldu.  İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Gönül rahatlığıyla ben içiyorum ve öneriyorum. Eskiden de çeşmeden su içen bir toplumduk. Son 20 yılda damacana olayı çıktı. Damacana suyu lezzet açısından daha farklı ve o suyu içen çeşme suyunu içemiyor. Çeşme suyunun içinde bütün elementler var. Gerçek su aslında çeşme suyudur. Damacana suların rafine ediliyor” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün çeşme sularının içilebilir olduğuna dair yaptığı açıklama kent gündeminde yerini buldu. 

İzmir siyasetinde ise ‘temiz su’ polemiği yeniden gündem oldu. İZSU’nun açıklamasından sonra AK Parti cephesi, bu açıklamayı hedef aldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Egedesonsöz’e ‘çeşme suyu’ ile ilgili açıklamalarda bulundu.

GERÇEK SU ÇEŞME SUYUDUR
Yaşar, kendisinin de çeşme suyu içtiğini belirterek “Buca’nın suyu Tahtalı Barajı’ndan geliyor. Su, barajdan geldiği için ağır metal olmaz. Gönül rahatlığıyla ben içiyorum ve öneriyorum. Eskiden de çeşmeden su içen bir toplumduk. Son 20 yılda damacana olayı çıktı. Damacana suyu lezzet açısından daha farklı ve o suyu içen çeşme suyunu içemiyor. Çeşme suyunun içinde bütün elementler var. Gerçek su aslında çeşme suyudur. Damacana suların rafine ediliyor” dedi.

KUYU SUYUNDA ARSENİK VARDIR
Sağlık açısından bir sıkıntı olmadığını söyleyen Yaşar, kuyu suyu ve baraj suyu arasındaki farkı şu sözlerle aktardı:

“Çeşme suyu aslında daha sağlıklı. Kirlilik söz konusu değil. Öyle bir durum olsa zaten kendini belli ederdi. Sular az da olsa klorlanıyor. Kireç olsa da bir sorun değil. Zaten yüzey sularında kireç olmaz. Kuyu sularında, yeraltı sularında çok derinden su çekilirse onlarda ağır metaller, arsenik vardır. 2008 yılında çok şiddetli kuraklık vardı. Bu nedenle kuyular 700-800 metreye kadar düştü. Bu sefer derinlerden ağır metalli sular çekilmeye başlandı. Arsenik çıktığı için bu sefer arsenik arıtma tesisleri yapıldı. Çevre Bakanlığı zaten bunun denetimini yapıyordur.”

GÜNEYDE SIKINTI YOK… BORNOVA, KARŞIYAKA KUYU SUYU ÇEKİYOR
Son olarak Yaşar, İzmir’in bazı bölgelerinde suyun kuyudan çekildiğini belirterek “İzmir’in güney hattı, suyu Tahtalı Barajı’ndan aldığı için bir sıkıntı yok. Bornova, Karşıyaka gibi bazı bölgeler suyu kuyulardan alıyor. Manisa’dan, Halkapınar, Menemen kuyularından suyu temin eden bölgeler bunlar. Dolayısıyla ağır metaller açısından zenginleşir. Sağlık açısından daha tehlikelidir ama dikkat edilirse, analizler yapılırsa ve arıtma kullanılırsa bir sorun kalmaz. Bunca yıldır Amerika’ya Kanada’ya gidip geliyorum. Herkes orada çeşme suyu içiyor. Yurt dışında da damacana hiç görmedim” ifadelerini kullandı.