GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
16 Ağustos 2021 Pazartesi 10:36

Bilim Kurulu üyesinden 4. doz uyarısı: Elektronik bir hata olabilir!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bakanlık tarafından yapılan koronavirüs aşısı uygulamalarındaki değişiklikler hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şener, 4. doz uygulamasının öncelikli gruplara açılmasının elektronik bir sorun olabileceğini aktararak vatandaşların acele etmemesi gerekliliğini vurguladı.  

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Sağlık Bakanlığı tarafından alınan koronavirüs aşılarının uygulaması hakkındaki yeni kararlar vatandaşlar tarafından endişeyle karşılandı. Telefonlarına gelen mesajlar üzerinden 4. doz koronavirüs aşısı vurulma haklarının tanımlandığını gören vatandaşlar, gözlerini konuyla ilgili uzmanlardan yapılacak açılamalara çevirdi.

4. DOZA BAKAN KOCA NE DEDİ?

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN YENİ KARARLAR

Bakanlığın yeni aldığı kararlara göre, hastalığı geçirenler için daha önce 6 aydan 3 aya düşürülen aşılama süresi 1 aya indirildi. Buna göre, PCR testi pozitif gelenler 1 ay sonra aşı olabilecekler.

Ayrıca bugün itibarıyla 4. doz uygulaması da başladı… Yani öncelikli grupların 4. doz randevuları açıldı. 4. doz uygulaması için 3. dozun üzerinden 21 gün geçmesi gerekliliği belirtildi.

Diğer yandan Tüm 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne aşı hakkı tanımlandı.

DOĞAL KONAKLAR 12 HAFTADAN ÖNCE AŞILANMAMALI
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, açıklanan kararlar doğrultusunda oluşan kafa karışıklığı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. PCR testi pozitifliğinin ardından aşı vurulma süresinin 1 aya düşürülmesi hakkında konuşan Prof. Dr. Şener, “Normal şartlarda hastalığı geçirenlerde 12 haftalık bir süreç izlenmesi gerekiyor. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde takip aşısı 1 aya düşürebilir... 1 aya düşürme durumunun bağışıklığı baskılanmış kişilerde uygulamaya geçmesi gerekir. Bağışıklığı baskılanmış kişilerde yeterli antikor oluşumu sağlanmadığı için erken dönemde yeniden koruma altına almak gerekiyor. Standardı ise 12 haftadır.  Doğal konakların 12 haftadan önce aşılanmasının önerilmediğini gösteriyor çalışmalar. Bağışıklığı baskılanmış; ileri yaştaki ve kronik hastalığı olan kişilerde bir aya çekilebilir. Hastalığın yaygın olduğu yerlerde bağışıklığı iyi çalışmayan bireyler için 1 aya çekilebileceğine yönelik benzer çalışmalar var. Ona istinaden bu şekilde bir karar alınmış olabilir…” dedi.

4. DOZ İÇİN BEKLENMELİ
Öncelikli gruplar için sistemde erişime açılan 4. doz uygulamasının sadece ABD’ye gidecek vatandaşlar için gerekli olan iki doz Biontech zorunluluğu adına gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalar olduğundan bahseden Prof. Dr. Şener, “Bu uygulamada bir kafa karışıklığı olduğunu düşünüyorum… Aslında düşünülen şey şuna yönelikti; Amerika Birleşik Devletleri yapılmış olan Sinovac aşılarını saymıyor. Aşı olsanız dahi ülkeye giriş çıkışlarda sorun yaşama ihtimaliniz var… Ancak şu anda neye dayanarak tüm yaş gruplarına açıldı bilemiyorum, bunun bir elektronik hata olduğunu ve düzeltileceğini düşünüyorum. Sadece kısıtlı bir grup için beyana dayalı olmalıydı. Avrupa seyahatleri için bile değil… Çünkü Avrupa, Türkiye’nin aşı kartlarını tanıdı. 4. doz uygulaması sadece ABD için özel bir durumdan olacaktı ancak sistemde elektronik bir hata olmuş olabilir. Şu anda vatandaşların beklemesi gerekiyor” diye konuştu.