GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
31 Aralık 2021 Cuma 08:40

Biden ve Putin arasında önemli görüşme

2021 sona ererken, ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yılın öne çıkan meselelerinden olan Ukrayna krizinin konuşulduğu telefon görüşmesi, 9 Aralık'ta yapılan online görüşme sonrası bu ay yapılan ikinci temas oldu. Beyaz Saray kaynaklarına göre görüşme talebi Putin'den geldi. Görüşmede Rusya'nın ABD'den güvenlik garantisi istediği bildirilirken, ABD Rusya'yı Ukrayna konusunda bir kez daha uyardı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı, diplomatik ilişkiler ve Ukrayna krizi ile ilgili olarak bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen telefon görüşmesi, Beyaz Saray muhabirlerinin aktardığı basın notuna göre ABD yerel saatiyle 15:35'te (TSİ 23:35) başladı ve 16:25'te (TSİ 00:25) bitti.

Yaklaşık 50 dakika süren ve iki lideri Ukrayna konusunda son bir ayda 2'nci kez bir araya getiren görüşmede, ağırlıklı olarak Ukrayna'daki gerginliğin ele alındığı kaydedildi.

Noel tatili dolayısıyla memleketi Wilmington'da tatilde olan Biden'ın söz konusu görüşmeye evinden katıldığı kaydedilirken, iki liderin Ukrayna konusunda son bir ay içinde ikinci kez görüşmesi dikkati çekti.

KREMLİN GÖRÜŞMEDEN MEMNUN
Görüşme sonrası açıklama yapan Kremlin, ikili görüşmeden Rusya'nın memnun kaldığını açıkladı. Nasıl bir uzlaşma olacağının henüz belli olmadığını söyleyen Kremlin kaynakları, Putin'in Biden'a Rusya'ya karşı yeni yaptırımların iki ülke arasındaki bağları koparacağını ve bunun 'büyük bir hata' olacağını belirttiğini aktardı.

Kremlin, görüşmenin iyi bir atmosfer yarattığını ifade etti. Görüşmelerde Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve ABD Savunma Bakan Yardımcısı'nın 12 Ocak'ta görüşmesi kararı çıkarken, Biden'ın Putin'e ABD'nin Ukrayna'ya silah konuşlandırma niyetinin olmadığını söylediği aktarıldı. Putin'in Biden'a 'Rusya ABD'nin sınırına silah konuşlandırsa ABD'nin de aynı tepkiyi vereceğini' söylediği ifade edildi. Rusya, ABD'den garanti istedi.

Kritik görüşme öncesi Vladimir Putin, "Karşılıklı saygı ve birbirimizin ulusal çıkarlarının dikkate alındığı etkin bir Rus-Amerikan diyaloğu kurabileceğimize ve ilerleyebileceğimize inanıyorum" demişti.

BEYAZ SARAY'DAN 'NET' MESAJ
Beyaz Saray görüşme sonrası yaptığı açıklamada Biden'ın Putin'e Ukrayna konusunda gerilimi azaltması gerektiğini söylediğini açıklarken, Biden'ın Putin'e Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin çok kararlı cevap vereceğini 'net olarak' aktardığını duyurdu.

Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki hareketlerinin ABD tarafından çok yakın bir şekilde takip edileceği de dile getirildi.

İki liderin pragmatik ve sonuç odaklı diplomaside mutabık kaldığı bildirildi.

ABD VE RUSYA'YI KARŞI KARŞIYA GETİREN UKRAYNA KRİZİ
İki ülke arasındaki ilişkiler ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 bin asker konuşlandırdığı raporu sonrası daha da gerilmişti. Putin, Ukrayna’nın NATO’ya katılma ihtimalinden ötürü endişe duyduklarını belirterek, "Ukrayna NATO’ya girerse ardından Ukrayna’ya bizim için tehdit oluşturacak silah sevkiyatları başlar" demiş ve güvenlik kaygılarının giderilmemesi halinde 'bir dizi seçeneği düşüneceğini' ifade etmişti.