GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Ağustos 2018 Salı 10:05

Bergama'ya bir altın madeni daha!

Ovacık’ta altın madeni işletmeciliği yapan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. bu kez Kapıkaya Mahallesi’nde altın, gümüş, bakır madeni tesisi için harekete geçti. Bakanlık şirketin başvurusu karşısında ÇED olumlu kararı verdi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Bergama’nın Ovacık Mahallesi’nde altın madeni işletmeciliği yapan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. bu kez başka bir tesis için harekete geçti.

Kapıkaya Altın-Gümüş-Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesi başvurularını yapan şirkete Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verdi. Kararın ilerleyen günlerde resmi olarak İzmir Valiliği (Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından halka duyurulması bekleniyor.

PROJE BİLGİLERİ
Kapıkaya Köyü mevkiinde hayata geçirilecek projenin bedelinin 924 bin TL olduğu belirtildi. Projenin amacının açıklandığı bölümde, ‘Başvuru belirtildiği gibi geleneksel açık ocak madencilik yöntemi ile çıkarılması suretiyle ekonomiye kazandırılmasıdır. Proje kapsamında herhangi bir cevher hazırlama ve zenginleştirme işlemi gerçekleştirilmeyecektir’ denildi.  

Ayrıca planlanan faaliyetler ise, ‘Maden ünitelerinin (açık ocaklar, ekonomik olmayan kaya depolama alanı, cevher geçici stok sahası, bitkisel toprak geçici depolama alanı ve ofis alanları) yer alacağı sahaların proje için hazırlanması ve gerekli yan üniteler ile alt yapının inşası (bu kapsamda alternatif cevher geçici stok sahası ve alternatif bitkisel toprak geçici depolama alanı belirlenmiş olup proje kapsamında değerlendirilmiştir);

Açık ocak işletme tekniği kullanılarak planlanan iki açık ocaktan tüvenan altın, gümüş ve bakır cevherinin çıkarılması;

Madenin kapatılması ve doğaya yeniden kazandırma çalışmalarının sürdürülerek bitirilmesidir’ olarak sıralandı.

ÖMRÜ 4 YIL 
Kapıkaya Altın Gümüş Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesi için işletme ömrünün yaklaşık 4 yıl olarak öngörüldüğü raporda yer aldı. Bilgilendirmede, ‘Bu süreçte ilk 3 ay arazi hazırlama işleri, sonraki 36 ay işletme, daha sonraki 6 ay da proje kapanış, rehabilitasyon ve doğaya yeniden kazandırma aşaması olarak planlanmaktadır. Sahada iki açık ocak bulunacaktır. Önce batıdaki ocak işletilecek daha sonra doğudaki ocak işletilecektir. Rehabilitasyon döneminde meydana gelen tüm EOK, ocakların dolumu sırasında kullanılacaktır. Madencilik çalışmalarının tamamlanması sonrasında sahada EOK’un ayrıca depolandığı bir alan olmayacaktır’ ifadelerine yer verildi.

NE KADAR ÜRETİM YAPILACAK?
Ayrıca üretime dair yapılan bilgilendirmede, ‘Madencilik çalışmaları sırasında elde edilecek olan ve 1,79 g/ton tenöre sahip cevherin saha dışında işlenmesi neticesinde yaklaşık 0,68 ton (21.735 ons) altın üretileceği planlanmaktadır. Benzer şekilde proje süresince üretilecek cevherden elde edilecek gümüşün ortalama tenörünün 1,94 g/ton olması ve üretimin ise 0,39 ton (12.396 ons) olarak gerçekleşmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında üretilecek bakırın ortalama tenörünün yüzde 0,019 olması ve üretimin ise 3,794 ton (121.408 ons) olarak gerçekleşmesi planlanmaktadır’ denildi.

GELİNTEPE PROJESİ DE VAR!
Kapıkaya Projesi’nin gerçekleşeceği arazinin koordinatlarının verildiği bölümde ise başka bir maden tesisi için bilgilendirme yapıldı. İlgili bölümde, ‘Kapıkaya projesinin gerçekleşeceği ruhsat alanı içerisinde Koza Altın İşletmeleri tarafından ÇED süreci tamamlanan Gelintepe Projesi de bulunmaktadır. Gelintepe Projesi Kapıkaya projesine 4,5 kilometre uzaklıktadır’ ifadeleri yer aldı.