GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Mayıs 2020 Salı 13:01

Belediye şirketleri kısa çalışma ödeneğine başvurdu, DİSK tepki gösterdi!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, belediye şirketlerinin kısa çalışma ödeneğine başvuru yapmasına tepki göstererek, “Kamu kaynağı kullanan, ürettiği hizmetler için kar-zarar hesabı yapmaması gereken ve kamu maliyesi kuralları içinde olan belediye şirketleri neden kısa çalışmaya başvuruyor?” dedi. Sarı ayrıca, “Diyoruz ki; belediye şirket işçileri kadrolu işçilerle aynı hizmetleri yaparlar, ücretlerinin kaynağı belediye bütçesidir ve kesinlikle ayrım yapılamaz” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgınıyla mücadelede tedbir amacıyla kapatılan ya da faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan iş yerlerine devlet tarafından verilen destekler kapsamında olan kısa çalışma ödeneğine belediye şirketlerinin de başvuru yaptığı öğrenildi. Bu duruma ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) tepki geldi.

İŞKUR üzerinden yürütülen uygulama kapsamında faaliyetleri duran işverenlerin başvuruları kabul edildiği takdirde çalışanların maaşlarının bir bölümü devlet tarafından karşılanıyor. Belediye şirketlerinin bu yönde talepte bulunması karşısında DİSK yöneticileri sosyal medyada örgütlendi ve “Belediye hizmetleri kamu hizmetidir. Belediyelerin ve şirketlerinin kısa çalışmaya başvuruları bu nedenle doğru değildir. Bazı belediyeler şirket başvurularını özel şirket başvurusu gibi yapma gayretinde. Bakanlık bu konu ile ilgili açıklama yapmalıdır” açıklamasında bulundu.

İşçilerin bir kısmının toplu sözleşme haklarının askıda olduğunu hatırlatan ve şirket işçileri ve kadrolu işçiler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini vurgulayan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, “Kamu hizmetlerinin bu önemi ortadayken hala belediye işçileri arasında ayrım yapılmaktadır. Eşitsiz ve adaletsiz bir şekilde kamuya geçişleri sağlanan işçilerin özgür toplu sözleşme hakları hala askıdadır. Belediye şirket işçilerine hak ettikleri kadro hala verilmemektedir. Bu ayrımcılığı son olarak salgın koşullarında uzaktan ve dönüşümlü çalışmayı getiren yeni çalışma düzenine ilişkin 22 Mart’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde de gördük. Diyoruz ki; belediye şirket işçileri kadrolu işçilerle aynı hizmetleri yaparlar, ücretlerinin kaynağı belediye bütçesidir ve kesinlikle ayrım yapılamaz” dedi.

KISA ÇALIŞMA BELEDİYELERE UYGUN DEĞİLDİR
Sarı ayrıca, “Kısa çalışma belediyelere uygun değildir. Kriz dönemlerinde kamu sektörü işsizliğin artmasını önlemek için istihdamın korunması ve hatta yeni istihdam yaratmaya yönelik politikalar izler. Kamusal hizmetler özellikleri gereği kriz dönemlerinde de durmaz, hatta artar ve çeşitlenir. Özel sektör işyerleri kısa çalışmaya başvuruyor, anlaşılır! Peki kamu kaynağı kullanan, ürettiği hizmetler için kar-zarar hesabı yapmaması gereken ve kamu maliyesi kuralları içinde olan belediye şirketleri neden kısa çalışmaya başvuruyor? Belediye çalışanlarının ücretleri belediye bütçesinden karşılanmaktadır. Belediye bütçesinin gelir kısmı büyük ölçüde İller Bankası aracılığıyla ödenen vergi paylarından oluşmaktadır. Salgın döneminde bu paydan kesinti yapılmayacağı da ilan edilmiştir. Bu yüzden kısa çalışma uygulamasının var oluş amacı olan ciddi mali dar boğaz nedeniyle işçi çıkarmanın önlenmesi gerekçesi belediyelerde söz konusu edilemez. 22 Mart’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle kamuda çalışma düzeni belirlenmiştir. Kısa çalışma ödeneğine başvuru yapmak yerine bu genelgeye uyulmalıdır” ifadelerini kullandı.