GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Haziran 2022 Salı 09:05

Bayram tatili planlayanlara kötü haber… Biletler uçtu!

Ramazan Bayramı’ndan Kurban Bayramı’na otobüs biletlerine yüzde 30 dolayında zam geldi. 2 Mayıs’ta 22 lira olan mazotun litre fiyatının 24 Haziran’da 30,12 liraya çıktığını hatırlatan sektör temsilcileri, “Bu süreçte mazota yapılan yüzde 40’lık zamma rağmen biz, insanlar bayramda ailelerini ziyaret edebilsin diye zam oranını düşük tuttuk” açıklamasında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Akaryakıt fiyatlarının son iki ay içinde yüzde 40 oranında artması üzerine, otobüs firmaları bilet fiyatlarına zam yaptı. İki bayram arasında bilet fiyatlarına yüzde 30 dolayında zam gelirken, İzmir-İstanbul bileti 350 liradan 450 liraya yükseldi. Sektör temsilcileri, bu artışın doğal olduğunu, yolculardan anlayış beklediklerini belirtirken, insanlarımız bayramda ailelerini ziyaret edebilsin diye zam oranını düşük tuttuklarını, mazottaki artışın altında bir oranda zam yaptıklarını ifade ettiler.

UZUNOĞLU: RAMAZAN’DA İSTANBUL BİLETİ 350 LİRAYDI, KURBAN’DA 450 LİRA
İZOTAŞ Genel Müdürü Hakan Uzunoğlu, bilet fiyatlarının çok arttığını kabul ederken, Ramazan Bayramı’ndan Kurban Bayramı’na kadar olan yaklaşık iki aylık süreçte mazotun 22 liradan 32,10 liraya çıktığını hatırlattı. Bilet fiyatlarındaki artışın sorumlusunun otobüs işletmecilerinin olmadığının altını çizen Uzunoğlu, “Biletteki artış, mazottaki anormal artıştan kaynaklandı. İki bayram arası mazot yüzde 40 artarken, bilet fiyatlarına ortalama yüzde 30 dolayında zam yapıldı. İzmir-İstanbul bileti, 350 liradan 450 liraya çıktı. Aynı mesafede başka bir şehre gidiş bileti daha 100 lira, 70 lira daha düşük olabilir. Çünkü İstanbul güzehgahında otoyol ve köprü geçişlerinde, sadece gidiş yönünde bir otobüs için 928 lira ödeme yapılıyor.  Yolcularımızdan anlayış bekliyoruz. Bilet fiyatlarının artışını durdurmanın tek yolu, mazot fiyatlarını durdurmaktır” dedi. Uzunoğlu, insanların Kurban Bayramı’nda da yemesinden içmesinden kısıp uzaklardaki ailelerini ziyarete gideceğini, bayramda yüzde 20’lik bir doluluk artışı beklediklerini sözlerine ekledi.

GERİLAKAN: DİYARBAKIR’A GİDİŞ GELİŞ MAZOT MASRAFI, İKİ AYDA 5 BİN LİRA ARTTI
Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan ise Kurban Bayramı öncesi 6-7 Haziran tarihlerinde bir yoğunluk beklediklerini ve tüm tedbirleri şimdiden aldıklarını söyledi. Gerilakan da artan mazot fiyatlarına paralel olarak bilet fiyatlarının arttığını belirterek, “Bilet fiyatlarının artmasını istemezdik ancak çaresiz bırakıldık. Ramazan ayında 400 lira olan İzmir-Diyarbakır bileti, bugün 500 lira. Sadece mazota değil, yedek parçaya, lastiğe de büyük zamlar geldi. Ramazan ayının olduğu süreçte Diyarbakır’a gidiş gelişte 20 bin liralık mazot yakan bir otobüs, bugün aynı güzergahta 25 bin liralık mazot yakıyor” dedi. Bazı firmaların kapandığını, bazılarının da bazı bölgeleri rotasından çıkararak küçülmeye gittiğini anlatan Başkan Gerilakan, şunları söyledi:

“Sektörümüze hiçbir yerden destek gelmiyor. Mazot fiyatlarındaki artışın altında bir zam yapıldı bilet fiyatlarına… Bunun da anlayışla karşılanacağını umuyorum. Otobüslerimizle orta gelirliler yolculuk yapıyor. Parası olan kendi arabasıyla gidiyor, gideceği yere… Diyarbakır’daki yakınlarını ziyarete gitmek isteyen dört kişilik bir aile, gidiş dönüş sadece bilet için 4 bin lira ödemek durumunda. Asgari ücret 4 bin 250 lira. Allah otobüsçülere de yolcularımıza da kolaylık versin.”

OTOBÜSLERDE DOLULUK ORANI ORTALAMA YÜZDE 50
Otobüslerde doluluk oranlarının yüzde 50 dolayında seyrettiğini, bu oranın tek kelimeyle “zarar” demek olduğunu belirten Başkan Serdar Gerilakan, firmaların otobüsleri direkt İzmir’e gelmek yerine bazı il ve ilçe garajlarına uğrayıp yolcu alarak doluluğu yüzde 60’lara, özel günlerde de yüzde 70’lere çıkardığını ifade etti. Otobüslerin çok büyük bir kesiminin yüzde 100 doluluk göremediğinin altını çizen Başkan Gerilakan, “Bu bayramda iki günlük de olsa bir hareketlilik olacak gibi görünüyor. 6-7 Haziran tarihlerinde bilet fiyatlarına şimdiden rağbet var. O tarihlerde gerekirse ek seferler koyacağız. Diğer günlerde seferlerin normal program çerçevesinde gidecek gibi” diye konuştu.

1000 LİRA İKRAM, 1500 LİRA PERSONEL GİDERİ
İZOTAŞ İşletme Müdürü Bülent Korkmaz, İstanbul hattında gidiş geliş otoyol ve köprü geçişleri için 1824 lira ödendiğini, yine gidiş geliş 1000 liralık ikram gideri olduğunu bildirdi. Korkmaz ayrıca, gidiş geliş personel giderinin 2 bin liraya yükseldiğini anlatan Korkmaz, İzmir-Gaziantep hattında bir otobüsün ortalama 19 bin liralık mazot yaktığını, bu hatta bir kişilik biletin 480 lira olduğunu ifade etti. İzmir’den çıkan bir otobüsün Erzurum’a gidip gelmesinin sadece mazot faturasının 26 bin lira olduğuna vurgu yapan Korkmaz, bu hattaki yolcu biletinin kişi başına 550 lira olduğunu sözlerine ekledi.