GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Haziran 2018 Cuma 07:44

Bayram hüsranı: Siftah bile yapamadık!

Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, esnafın bayram beklentisinin yerle bir olduğunu söyledi. Kaya, “Adı belli olmayan bir kriz var. Millette alım gücü yerle bir. Türkiye genelinde bir kriz var. Bu İzmir’e mahsus bir şey değil. Siftahsız dükkan kapatmak nereye kadar?” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Tarihi Çarşılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, Ramazan ayı ve bayramının esnafta hayal kırıklığı yaşattığını açıkladı.

Başkan Kaya, “Çarşıda bayram beklentimiz yerle bir. Yazın ortasına gelen seçim süreci, doların yükselmesi, insanların bayramdaki örf adet anlayışını yitirip tatil düşünmeleri olumsuz etkiliyor. Kolonyacımız kolonya şekercimiz şeker satamaz. Artık ümidimizle yaşıyoruz. Bayramdan sonra düğün sezonu var. Kemeraltı’ndaki ürün yelpazesi dünyanın hiçbir yerinde olmadığı için o ümidimiz var” dedi.

SİFTAHSIZ DÜKKAN KAPATMAK NEREYE KADAR?
Kaya, “Bayram beklentimiz istediği gibi olmadı. Adı belli olmayan bir kriz var. Millette alım gücü yerle bir. Bu tür siyasi konjonktürden ve ekonominin dibe vurmasından ilk esnaf etkilenir. Biz satarak yaşıyoruz. Sabit bir maaşımız yok. Kemeraltı’ndaki istihdam Organize Sanayi Bölgelerinden (OSB) daha çok. Burada 60 binin üstünde insan evine ekmek götürüyor. Biz de satarsak yaşıyoruz. Hem borcumuzu ödüyoruz, hem SGK ödüyoruz. Küçük esnaf hiçbir şeyden kaçamaz ki. Yanındaki personelin parasını vermek zorundasın. Eve kuruşsuz da gitsen cumartesi günü o haftalıkları dağıtmak durumundasın. Siftahsız dükkan kapatmak nereye kadar?” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE BİR KRİZ VAR!
Kaya, “Türkiye genelinde 64 tarihi çarşının 750 bin esnafın da temsilciliğini yapıyorum. Türkiye genelinde bir kriz var. Bu İzmir’e mahsus bir şey değil. Ramazan ayında bir şey yoktu zaten. İlk 10 gün işler yatıyor. Açılır diye bekledik ama açılmadı. Kemeraltı’nda bir bayram kalabalığı ve neşesi yok. Müşteri AVM’lere kayıyor değil. AVM’lerde de iş yok” ifadelerini kullandı.