GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Eylül 2023 Çarşamba 19:05

Bayraklı’da ‘Baro Bahçe’ tartışması!

Bayraklı Belediyesi Meclisi’nde İzmir Barosu’na bir kez daha kiralanması istenen Baro Bahçe ile ilgili önergenin gönderileceği komisyon sayısı tartışmalara neden oldu. Öte yandan 108 milyonluk ek bütçeye oy birliği verilirken ayrıca Bayraklı Personel şirketi ile ilgili Levent Ölçer’e verilmek istenen 3 yıllık yetki 1 yıla çekildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye salonundaki Meclisi Bayraklı Belediye Başkan Vekili İrfan Önal yönetti.

İzmir Barosu’na 3 yıl önce kiralanan Mansuroğlu Mahallesi Zeki Müren Parkı içindeki Baro Bahçe’nin bedelli kira kullanım hakkının 3 yıl daha uzatılması mecliste tartışmalara neden oldu. Önergenin CHP Grubu önerisi ile sadece Plan ve Bütçe ve Hukuk komisyonlarına gönderilmesine karşı AK Parti grubu bu önergenin Esnaf ve Kent Konseyi komisyonlarına da gönderilmek istendi. Ancak oy çokluğu ile sadece Plan ve Bütçe ve Hukuk komisyonlarına gönderildi. CHP'li Meclis üyesi İpek Kul'da CHP'nin grup kararının aksine ilgili önergenin 4 komisyona gönderilmesini istedi. 

108 MİLYONLUK BORÇLANMA YETKİSİ
Meclis’in önemli gündem maddelerinden biri de ek bütçe talebi oldu. Belediye yönetiminin 108 milyon 635 bin TL bütçe artışı talebi Plan ve Bütçe ile Hukuk Komisyonları tarafından oy birliği ile meclis üyelerine sunuldu. Rapor, meclis üyelerindende de oy birliği aldı.

Ayrıca İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 2023 yılı tarife ücretlerinde de artış yapılması ile ilgili komisyonlardan oy birliği ile geçen önergede meclis üyeleri tarafından oy birliği kabul edildi. Yeni tarife ile mevcut ücretlere yaklaşık yüzde 50 oranında arttı.

3 YILLIK YETKİDE GERİ ADIM
İlk meclis toplantısında tartışmalara neden Bayraklı Belediyesi’ne ait olan Bayraklı Belediyesi Personel Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne 3 yıl süre ile Levent Ölçer’in tüm genel kurul toplantılarında Bayraklı Belediyesi’nin tüzel kişiliğini temsil etmeye yetkilendirilmesi ile ilgili maddede geri adım atıldığı görüldü. Hukuk Komisyonu’nun 3 yıllık yetkiyi 1 yıla düşürdüğü görüldü.

TEMENNİLERDE DE SÜRDÜ
Dilek ve temennilerde söz alan AK Partili Meclis üyesi Abdullah Aktaş, Baro Bahçe isimli kafenin 3 yıllığına bir kez daha İzmir Barosu’na tahsis edilmek istenmesi görüşlerini açıkladı. Aktaş “3 yıllık yetki verilmiş ama belediye başkanının 6 aylık bir süresi var. Belki bir sonraki belediye başkanı kendi bünyesine alarak halka açmak isteyecek burayı. Neden 3 yıl uzatıyorsunuz. 1 yıllık yetki verin. Neden 2 komisyona gönderdiniz. Bir şey mi saklıyorsunuz? 4 komisyonda da tartışılsın. Buraya devrettikten sonra alkol ruhsatı verildi. İlgili komisyonlar gitsin buraya baksın. Yakında okul, cami var mı bakılsın. Bir konunun birden fazla komisyonda tartışılmasının sakıncası ne? dedi.

‘AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNE Mİ GÜVENMİYORSUNUZ’
CHP’li Meclis üyesi Şentürk Apaydın “Burası halka açık bir yer ve Baro kamu yararına çalışan bir kurum. 3 yıl 1 yıla indirilir. Hızal bir usül öğretecekmiş ama burası başkanın yetkisinde olan bir yer. Başkan kendisi karar verir. Biz Hızal’dan usül öğrenecek değiliz. Bi art niyet yoktur. Biz grup kararı aldık. Zaten 2 komisyona gidecek. O komisyonlarda sizin arkadaşlarınız var. Onlara güvenmiyorsunuz. İlle de bu komisyonlarda görüşülecek tavrınızı anlamıyoruz. İşlerin hızla yürülmesi için alınmıştır.



BURASI PANAYIR DEĞİL MECLİS
AK Partili Özgür Hızal da “Hiçbir meclis üyemize ders vermek gibi düşüncemiz yoktur. Ama yanlışları da göstermek zorundayız. Grup başkam vekili çıkar “Bu bizim grup kararımızdır demez. Bu parti grubu önerisidir der. Usülün ne olduğunu göstermek istiyorum. Başkanın yetkisinde ise neden meclise getiriyorsunuz. Grupta karar alır, yetkiyi verirsin. Ayın 14’ü olacak bir sözleşmeyi paldur küldür getiriyorsunuz. Bu önergenin önceki meclislerde gelmesi gerekirdi. Sadece 1 önerge geliyor önümüze. Burası bir panayır değil, bir meclis. Burası yönetmelikler çerçevesinde işliyor. Her konuşmamımız tutanaklara geçiyor. Bunlar delil niteliğindedir. CHP’li meclis üyesi İpek Kul’un karşı oyuyla geçtiğini tutanaklara geçtiniz mi? Burada usül problemleri yaşanıyor ve bunlar Bayraklı Belediyesi’ne yakışmıyor. 4,5 yılda usül öğrenmeseydi kendi problemi. Usülü öğrenseydi meclise saygısızlık yapmazdı. Üzülerek ifade ediyorum. Seçim olacak ve Bayraklılar karar verecek ama sonuç itibari ile hepimiz Bayraklı için çalışacağız. Son zamanlarda öyle ilginç şeyler konuşuluyor ki. Seçime kalmış 6 ay Başkan kendine yeni danışman atıyor. Eski bir meclis üyesini atamış. Yeni bir kongreden geçilmiş. Serdar Sandal’ın 4,5 yıl yanlış yaptım. Son 6 ay bu arkadaşa danışacağım demesini beklerdim.” ifadelerini kullandı.



‘ALKOLLÜ OLMASI MI RAHATSIZ ETTİ’
Son olarak konuşan Meclisi Bayraklı Belediye Başkan Vekili İrfan Önal da “Buranın alkollü yönetime geçmesi mi sizi rahatsız etti, sizden olmayan birilerine kiralandı diye mi sizi rahatsız etti. AK Partili meclis üyelerinin olduğu Plan ve Bütçe Komisyonuna ve Hukuk Komisyonu da sevk edildi. Komisyon toplantılarında itirazlarınızı sunabilirsiniz. Burada sadece kendi grubumuz için değerlendirilmiş bir konu var. Size de izahını yapıyoruz. Süre açısından 2 komiyona gönderelim dedik. Azınlık olmanıza rağmen, demokrasinin gereği olarak bizden daha fazla söz hakkınız olduğu halde daha fazla söz hakkı verdiğimiz halde anlayışsızlık yapıyorsunuz. Grup başkan vekili kalkıp ‘şunu istiyoruz’ diyebiliyor.  Sizin dediğiniz olmak zorunda değil ki. Bizden de katılmak istemeyenler olabilir grup kararına. Komisyonlara gidecek. Değerlendirilecek.” dedi.