GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Mayıs 2024 Perşembe 19:48

Bayraklı Meclisi’nde ‘siyasi nezaket’ polemiği!

Bayraklı Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı ilk oturumu Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal önderliğinde toplandı. Mecliste ‘siyasi nezaket’ gerilimi yaşandı. CHP’li Meclis Üyesi Haydar Özkan’ın ‘Rezerv alanda yapılan 4 artı 1 konutlar kime yapıldı’ sözleri üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir’i Özkan’ı Bayraklı konularının dışına çıkmakla suçladı. Demir, söz hakkı kendisine geldiğinde meclis üyelerine ‘siyasi nezaket’ çağrısı yaptı.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı ilk oturumu Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal başkanlığında toplandı.

Mecliste birimlerden gelen önergeler görüşüldü. Sosyal Yardım Komisyonu’nda görev almak isteyen 4 asil ve 4 yedek üyeler seçildi. Üye seçimleri sırasında CHP Grubu talep ettiği isimleri meclise sundu.

CHP’nin verdiği isimlere karşı olarak AK Parti Grubu da birer üye talep ettiklerini belirterek AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir, “Komisyona bizim grubumuzdan da bir asil bir yedek üye olmasını talep ediyoruz. Burada biz yaptık oldu tarzı benimsenecekse saygı duyuyoruz” dedi.

Demir’in ifadelerinin üzerine Başkan Önal, “CHP Grubu’nun alacağı karara bağlı” ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin üye talebini CHP Grubu kabul etmediğini ve üye isimlerinin belli olduğunu belirtti. İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Önergelerin görüşülmesinin ardından mecliste dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

AK PARTİLİ AKBULUT ÖNAL’IN VAATLERİNİ HATIRLATTI
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Meclis Üyesi Soner Akbulut, Başkan Önal’ın seçim döneminde dile getirdiği vaatleri hatırlatarak “Bazı vaatler vardı seçim döneminde. Vaatleriniz arasında ‘Deniz kıyısı olmakla beraber denize ulaşımımız yok, sahile hasret bitecek. Kent lokantaları açılacak. Belediye olanakları depreme dayanıklı yapılar inşa edeceğiz’ dediniz. Bu vaatlerin hemen olmayacağını biliyoruz. 1 Nisan’dan sonra derken bu projeler ne zaman başlayacak? Bu bütçe ile biraz zor gibi duruyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile beraber destek görüntüsü vermiştiniz. Buradan Mansur Yavaş’a da çağrımız olsun, bizlere destek versin” dedi.

BAŞKAN ÖNAL: BUNLARIN HEPSİ BİR SÜREÇ
Akbulut’un sözlerine üzerine Önal, “Bu hizmetleri vermeyi taahhüt ediyoruz. Bir yerde söylemedim her yerde 7-8 kere tekrarladım. Bütün hizmetleri yapacağız ve adımlar atıyoruz. Bunları birinci ayda bitireceğim demedim, bu bir süreç. Kentsel dönüşümün başlaması için sorun planlama değil, imkanın olmaması. Belediye olarak planlamada bir hak getirerek uygun kredi için mücadele edeceğiz. Kendi şirketlerimiz müşavirlik hizmeti veriyor. Planlama, uygulama ve müşavirlik vereceğimiz bir süreci üstleneceğiz” diyerek cevap verdi.

AK PARTİLİ ŞAHİN: İMAR PLANLARINI DEĞİŞECEK Mİ?
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Muhammet Şahin, “Belediye asli görevine dönmeye başladı seçim sonrasında. Kısa, uzun ve orta vadede Bayraklı’da neler yapacaksınız? Belediye başladığı günden bugüne kadar hep mali sorunlarla ilgili konuştu. Deprem etüt merkezi daha önce kapanmıştı. Deprem etüt merkezinin kapatılmaması gerektiğini pek çok kez söylemiştik. Bu merkezi tekrar açacak mısınız? Kentsel dönüşümün temelinde olan imar planları ile ilgili olarak imar planlarının sürdürülebilir olmadığını söylemiştiniz, imar planları değişecek mi?” diyerek sorular yöneltti.

CHP’Lİ ÖZKAN: AK PARTİ ADAYI KIRKPINAR’DAN AFET BÖLGESİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ
CHP Meclis Üyesi Haydar Özkan ise konuşmasına Bayraklı’nın afet bölgesi olup olmayacağı ile ilgili başlayarak “Depremzedeleri unutmuş gibi görünüyorduk bugün yeniden bahsetme fırsatımız olduğu için teşekkür ederim. AK Parti adayımız Bilal Kırkpınar Bayraklı Belediyesi afet bölgesi olması için elimden geleni yapacağım demişti. Kendisinden bu konuyla ilgili destek bekliyoruz. İZDEDA Başkanı iken uzun süre uğraşmıştım, olamayacağını dönemin bakanı Murat Kurum bize söylemişti” dedi.

‘REZERV ALANDAKİ 4 ARTI 1 KONUTLAR KİME YAPILDI?’
Rezerv alanda yer alan 4 artı 1 konutlar üzerine konuşan Özkan, “Depremden sonra rezerv alan ilan edildi. 3 bin 650 konut inşa edildi. Bin 200 kadarı ağır hasarlılara dağıtıldı. 150 adedi KYK Yurdu oldu ve 3 bin 500 civarında öğrenci var. Biz isterdik ki bu binalar depremzedelere verilsin. Binaların 454 tanesi dördüncü etapta bulunmakta. Bu binalar neden bitirilemedi? Orta hasarlılara satış önceliği olsun diye talepte bulunmuştuk. Bunlarla ilgili bize destek olunmasını, sadece konuşularak geçilmemesini diliyorum. Rezerv alanda 4 artı 1 konut varlar. Toplam 36 adet konut var, bu konutlar kimlere yapıldı?” sorularını sordu.

AK PARTİLİ DEMİR: BU NASIL BİR SORU?
AK Partili Demir ise Özkan’ın sözünü keserek “Kime yapıldığını kendisi hepimizden daha iyi biliyor, milletvekilleri ile görüşmüş. Bu nasıl bir soru? Konuşma hududu getirilsin, Bayraklı dışında konu konuşulmasın” çıkışında bulundu.

CHP’Lİ ÖZKAN: BAYRAKLI İLE İLGİLİ KONUŞTUĞUMU DÜŞÜNÜYORDUM
Demir’in çıkışına karşılık veren Özkan, rezerv alan ile ilgili aktarımlar yapmaya devam ederek, “Soruyu yazılı olarak mı vereyim? Ben Bayraklı ile ilgili konuştuğumu zannediyorum. Rezerv alanda yapılan vericiler var, bu vericiler kaldırılacak dediler hala ucube olarak duruyor orada. Rezerv alanda güvenlikle ilgili bir zafiyet olduğunu biliyoruz. Güvenlik konusu biraz yetersiz kaldı, önemli bir konu. Altıncı etap diye bir bölüm var, hala asansörler çalışmıyor. Engelliler ve hastası olanlar unutuluyor. Müteahhitlerin başıboş davranışları ve külhanbeyi tavırları hoş değil. Dördüncü etaptaki alanda sokak lambaları yanmıyor. Öğrenciler korku içinde” dedi.

‘ARAZİLER OYAK’A PEŞKEŞ ÇEKİLDİ’
Rezerv alandaki alanların OYAK’a verildiğini iddia eden Özkan, “Bunu burada söylemezsem kendime de bir suç işlerim. 8 bin 500 kişi için ayrılmış araziler OYAK’a peşkeş çekilmiş durumda. Buradaki boş arazilerin 3 bin 500’ü inşaat halinde yapıldı, geriye kalan bölgeler depremzedelere tahsisi yapılsın. Bu konuda talebimiz var” dedi.

CHP’Lİ METİN’DEN DEMİR’E ‘ÇOCUK VE GENÇLER’ YANITI
Söz alan CHP Meclis Üyesi Yusuf Metin, AK Partili Demir’in bir önceki meclisteki sözlerini hatırlatarak, “Emre Demir kentimizde çocuk ve gençler için yeterli hizmet yok demişti. Bu hizmetler kültür müdürlüğü tarafından yapılıyor. 3 adet anaokulumuz var. Açılacak olan 2 okulun temeli atıldı. Okullarımıza Ege Üniversite işbirliği ile alanında uzman öğretmenler göreve alınmıştır. Fiyat politikamız ailenin gelirine göre belirlenmektedir. Dershanemizde hiçbir ücret alınmamaktadır. 23 öğrencimiz liselere giriş sınavında çok önemli başarılar almıştır. Dershanemizde 835 öğrencimiz eğitim görmektedir. Dershanemiz pandemi döneminde canlı yayın dersleri verdi. En zayıf olduğunuz husus kültür ve sanat. Bayraklı’da edebiyat festivalleri yapıldı. Keşke sizler de katılmış olsaydınız” dedi.

AK PARTİLİ DEMİR: BU KONULAR SERDAR SANDAL’A 10 GÖMLEK FAZLAYMIŞ
Metin’in sözlerine cevap veren AK Partili Demir, “Yusuf Bey’e gelecek olursak, 2019’da Serdar Beyle yaşadık. Enkaz devraldık dedi. ‘Kurumsal altyapısı oluşturmuş bir belediye olacak’ dedi. Bu konular ona 10 gömlek fazlaymış. İrfan Önal ise ‘belediye hiç çalışmamış’ dedi” ifadelerini kullandı. Demir’in bu sözleri üzerine Başkan Önal, “Ben böyle bir kelime söylemedim” diyerek Demir’e sert çıktı.

AK PARTİLİ DEMİR: SİYASİ NEZAKET İÇİNDE KONUŞALIM
CHP’li Özkan’ı ‘siyasi nezaketsizlik’ ile suçlayan AK Partili Demir, “Burası kime peşkeş çekildi derse tabi ki karşıt olacağız. Siyasi nezaket içinde konuşalım, burada 5 yıl beraber çalışacak bir yol arkadaşız. İZDEDA’yı kurdun geldin, Sandal’a depremzedeye kaç para harcadın dediğimde 0 kuruş harcadım demişti, o zaman tepkinizi beklerdim. Kaldırımları dahi 2 yıl daha yapamayan belediyeye sitem etmeni beklerdim. Konuştuklarınızın tümü telkin anlamındaydı. Bize tek telefonla ulaşabiliyorsunuz. Puan toplamak için burada konuşma yapmayalım. Sandal, kredi problemini çözüyorum demişti. Sizin de dernek başkanı olarak ne gibi bir merhem sürüyorsunuz demenizi beklerdim. İş Bankası ile anlaştığını iddia etti. Bu anlaşma nedir dedik, bir buçuk yıl ifade edemedi. Siyasi nezaket ile birbirimizle münakaşa edelim” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ AVCI’DAN AK PARTİLİ DEMİR’E YANIT
CHP Grup Başkanvekili Özlem Avcı ise Demir’in sözlerine ithafen, “Kesinlikle nezaket çerçevesinde konuşalım. CHP’li belediyeler hizmet odaklıdır. Keşke ülke ekonomisi bu hale gelmeseydi… Biz sizi kesmedik siz de bizi kesmeyin. Bir dernek adı altında değil meclis üyesi olarak konuşma yaptı. Sizinle ortak hareket etme talebinde bulundu. Kendisi hiçbir zaman belediye hizmet etmedi demedi, işçi gücü yükü olduğunu söyledi. Menemen Belediyesi’ni örnek gösterdiniz, orada işçileri işten çıkardığını ve sorunlar yaşadığını duyuyoruz” dedi.

MECLİS ÜYELERİ ARASINDA LAF DALAŞI
Son olarak söz alan CHP’li Özkan, “Samimiyetsiz konuşma yapmadım. OYAK oraya nasıl geldi, Mersin Taşucu’ndaki arazisine el konuldu ve orası verildi dersinizi çalışın gelin. Yapılan konutları inkar etmiyoruz ama 6 bin tane depremzedeyi ne yapalım? Benden deprem için alınan 4 tane MTV’yi ne yapacağız?” ifadelerini kullanırken meclis üyeleri arasında tartışma çıktı. Karşılıklı olarak birbirlerine laf atan meclis üyelerinin arasına Başkan Önal girdi. Önal, “Temennimiz Bayraklı dışında konulara girmemek. Depremden başlayarak ekonomik konular her biri bizim meselemiz. Konuların ayrı yerlere gitmemesi gerekiyor” ifadeleri ile meclisi kapattı.