GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:11

Bayraklı Belediyesi çöktü... Sendika '24 saat mühlet’ verdi!

Bayraklı Belediyesi’nde yaşanan maaş krizi sonrası bugün memurlar iş bırakma eylemi yapma kararı aldı. Belediye önünde toplanan belediye çalışanları kesintilerinin ödenmesi için alkışlarla protesto gerçekleştirirken, sendika yetkilileri ile Belediye Başkanı İrfan Önal ise görüşme gerçekleşti. Görüşme olumsuz sonlanırken Eylemde söz alan Tüm Yerel-Sen 2 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Murat Bekar, "Haklarında işlem yaptıracağız görevi kötüye kullanmaktan! 24 saat içinde bütün alacaklarımız yatmadığı takdirde genel merkez avukatımız dilekçeleri bakanlığa vermek için hazırlanıyor" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Yerel seçim sonuçlarının ardından bir çok belediyede ekonomik kriz yaşanıyor.

Bayraklı Belediyesi’de görevi devreden Serdar Sandal’ın ardından mali yapıyı düzeltmek için çalışmalar sürerken maaş ödemelerinde yaşanan sorunlar çözülemiyor.

Maaşlarda yüzde 30-40 oranında kesintinin yapılacağı belirtilirken memur statüsünde olan personellerin Sosyal Denge Tazminatı ücretlerinde kesintiye gitme kararı alındığı iddia edilmişti. Eksik ücret alan işçiler dün CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel’in de hayırlı olsun ziyaretini fırsat bilerek Bayraklı Belediyesi önünde toplanmış ve eylem düzenlemişti.

Maaşlardaki eksik ücretlerin yatmaması sonrası ise belediye memurları bugün iş bırakma eylemi yaptı. Bayraklı Belediyesi önünde toplanan çalışanlar ‘hak, hukuk, adalet’ sloganları attı.

Bu arada sendika ile başkan Önal arasında bir görüşme de gerçekleşti.

FİLİZ:  BAŞKAN KAYNAK BULMAYA ÇALIŞTIĞINI SÖYLEDİ
TÜM BEL-SEN İzmir 2 Nolu Şube’den Nihat Filiz görüşmelerin detaylarını anlatırken, “Sayın Başkanımız ile görüştük. 3 arkadaşımız da yanımızdaydı. Sayın başkanın söylediği şu; ‘Ciddi bir mali kriz içindeyiz 45 gündür hizmet üretemiyoruz, sadece mali konular ile ilgili faaliyet içindeyim, kaynak bulmaya çalışıyorum. Şu an iyileştirmeler yatmadı ve bundan sonra süreçte yatmama ihtimali her zaman var. Mali durum ne zaman düzelirse ondan sonra ödemeye başlayacağım’ diyor. İzmir’de tüm belediyeleri dolaşıyoruz. Bütün belediye başkanlarından benzer şeyler duyuyoruz. Bütün Belediye Başkanları sanki TİS’in yasal sınıra çekilmesi konusunda karar almışlar gibi algı oluşturdular bizde. Bugün hangi belediyeye gitsek hepsi mali krizden bahsediyor. Bu mali krizin yaratıcısı burada çalışanlar değil. Belediye başkanları görevi devralırken mali durumu biliyordu. Uzaydan buraya düşmediler. Çözüm üretmek zorundalar. Çözüm için tabii ki ortaklaşa elimizden geleni bizde yapacağız. Ancak bu mali krizi biz yaratmadık, çözüm merci onlardır. Önümüzdeki dönemde TİS görüşmelerinde bir oynama olursa tüm İzmir geneli için söylüyoruz; Biz TÜMBEL-SEN olarak tüm sendikaları harekete geçirerek gerçek anlamda meşru tepkimizi ortaya koyacağız. Sayın başkanla konuştuktan sonra öyle anlaşılıyor ki; Gelen para 80 milyon ise harcama 120 milyon. Dolayısıyla maaşların aynı anda ödememiz mümkün değil, ne geliyorsa ben işçi arkadaşlara paylaştırıyorum diyor. Önümüzdeki ay da üzerine binerek devam edecek. Buna da herkes ekonomik anlamda kendini hazırlasın” dedi.

MEMUR İŞÇİ AYRIMI YAPMADAN PAYLAŞTIRACAK
Sözlerine devam eden  Filiz, “Bir realiteden bahsediyoruz. Arkadaşlarımızın kredileri ve ev kiraları yüksek bu paraları almayınca iş barışı bozulacak, belediyedeki hizmetler aksayacak. Bunları belirttik. Ben sayın başkanın söylemlerinden ortaya çıkanı sizlere belirtiyorum. Gelen parayı işçi ve memur ayrımı yapmanda herkese paylaştıracağını söyledi. Hizmet üretebilmek için çalışma yapması gerektiğini de belirtiyor” ifadelerini kullandı.

Eylemlerinin sürecini vurgulayan Filiz “Belediye çözüm bulmaz ve gerçek adımlar atmazsa sendika olarak demokratik ve meşru her türlü eylemlere hazırız. Bayraklı Belediyesi’nde bundan sonra temel hak ve özgürlüklerimize, iyileştirmelere dokunmaları halinde her gün eylem yaparız burada. Kimsenin şüphesi olmasın. Belediye başkanlarımız da duysun, bizi yukardan izleyenler de duysun. Tam bıçağın kemiğe dayandığı noktayız!” dedi.

BEKAR: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
Eylemde söz alan Tüm Yerel-Sen 2 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Murat Bekar, “Kamu görevlileri hakkında şu an yaptıkları suç. Emanete alınan paraları ödemek zorunda. Haklarında işlem yaptıracağız görevi kötüye kullanmaktan! Buradan Bayraklı Belediyesi’ne duyurulur. 24 saat içinde bütün alacaklarımız yatmadığı takdirde genel merkez avukatımız dilekçeleri bakanlığa vermek için hazırlanıyor. 24 saat içinde yatırılmadığı takdirde bakanlığa vereceğiz” dedi.