GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Mart 2016 Salı 10:45

Bavullar kadına şiddete ‘dur’ demek için İzmir’den yola çıkıyor!

SİMKAD, kadına şiddete ‘dur’ demek için içinde farkındalık yaratan materyallerinin olduğu bavulları ülkenin dört bir yanına gönderecek.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurulması için 2012 yılında kurulan Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, (SİMKAD) tarafından SİMKAD KDN 2016 kampanyası başlatıldı.

Cinsiyet ayrımı yapmaksızın her yaştan bireyin katılabileceği etkinlikle kadına şiddete farkındalık yaratabilmek için başlatılan kampanya kapsamında hazırlanan materyallerin yer aldığı bavullar Türkiye’nin dört bir yanına gönderilecek, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde proje hayata geçirilecek.

2016’NIN İKİ AYLIK ACI TABLOSU
Kampanyanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, 2016 yılında derneğe gelen başvurularla acı tabloyu gözler önüne serdi.

1 Ocak ile 28 Şubat tarihleri arasında TKDF’ye ülkenin 4 bir yanından gelen vaka sayılarını açıkladı. 2 aylık süre içerisinde sadece federasyona 473 başvuru, 124 mağdur yakını ihbarı, 3 ‘ölüyorum yardım edin’ ihbarı ve yurtdışından gelen ihbarları açıklayan Güllü, federasyona 3 tane de failin arayıp ‘ben böyle bir şey yapmak istiyorum cezası ne olur’ diye sorduğunu ve bu ihbarların sadece kendilerine gelen ihbar sayıları olduğunu söyledi. 

ERKEK ELLERİ TOKAT YERİNE YANAK OKŞASIN
Türkiye’de yasalardaki mevcut durumun uygulanmadığını söyleyen Güllü, sorunun çözümünde öncelikle erkeklerin harekete geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Ben bavulu almaya geldim. O bavullar tüm Türkiye’yi dolaşacak söz veriyorum. Bu kampanyada erkeklerin sadece katılması bile bir şeyleri değiştirecektir. Türkiye’deki kadınların yüzde 46’sı şiddet görüyor. Sorun yasaların uygulanması aşamasında eksiklikler var. Hukuku öğretirken cinsiyetsizdir derler. Ama kadın cinayetlerinde cinsiyetçi bakılsın.  Biz erkek ellerinin tokat yerine yanak okşamasını istiyoruz” dedi.

7’DEN 77’YE TÜM ERKEKLERİ KAPSIYOR
Proje hakkında bilgi veren SİMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehtap Tamer de, “Kadına yönelik şiddet küresel düzeyde bir insanlık sorunudur. Hepimiz şiddetin son bulması için kampanyalar düzenliyoruz, gönüllü çalışıyoruz. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak tüm toplumun ortak iradesiyle mümkündür. Şiddeti önlemekte erkekleri hareketi geçirmek önemlidir. Şiddete karşı değerlerin güçlenmesi gereklidir. Erkeklerin suçlanması şiddeti önlememektedir. Erkekler şiddet konusunda eğitilmelidir ki diğer erkeklere yardımcı olsunlar. Bu süreçte kadın erkek beraber hareket etmelidir.  Biz de bu kampanya ile erkekleri ötekileştiren değil, işbirliğine yöneliktir.  Kampanyamız 7’en 77’ye tüm erkekleri kapsamaktadır”  şeklinde konuştu.

SENİN MESAJIN NE?
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına şiddete farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen kampanyaya kişisel katılım göstermek isteyen her kişi kendi el yazısı ile kadına şiddete karşı duruşunu yansıtan kendilerine özgü bir sözcük, bir slogan belirleyerek A3 kağıdına yazacak. Bu A3 kağıdı ile birlikte el, ayak veya yüzlerinin fotoğrafını çekecek. Hazırlamış oldukları fotoğrafları www.simkad.net adresinde yer alan yükle butonundan yükleyecek veya 0 (530)096 05 36 numaralı telefona WhatsApp'tan gönderebilecekler.