GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Haziran 2017 Cuma 20:28

Başkanlar kavgasında ikinci perde: İsa Bey Çiftliği’nde ne oldu?

Bugün yapılan İZKUŞ Olağanüstü Meclis Toplantısı’na Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile Menemen Belediye Başkanı Şahin arasında ‘adamlık’ ve ‘İsa Bey Çiftliği’ tartışması damga vurmuştu. Şahin yaptığı açıklamada Kocaoğlu’na yüklendi, İsa Bey Çiftliği’nde yaşananları anlattı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığını yürüttüğü İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) olağanüstü genel kurulu gerçekleştirildi.

- BAŞKAN KOCAOĞLU ÇOK SERT: 4 MİLYON İZMİRLİ'Yİ DENİZE Mİ DÖKECEKSİNİZ?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İZKUŞ Başkanı olarak idare ettiği oturuma birliğin bünyesinde yer alan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve meclis üyeleri katıldı.

NE OLMUŞTU?
Genel Kurul’da İZKUŞ’un çalışmalarının dondurularak Büyükşehir bünyesine devredilmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin arasında ‘şerh’ gerginliği yaşanmıştı. İZKUŞ’un faaliyetlerinin dondurulmasına şerh koyduğunu belirten Şahin’e Kocaoğlu sert tepki göstererek “Ben kovulduğum kapıya gitmem. Aç kalırım gitmem. Ekipmanlar liste halinde tutanakları teslim edilecek. Nereye şerh koyduğunu biliyor musun acaba? Bu şekilde şov yaparak belediye başkanlığı yapılmıyor. Adam gibi durun” diye konuştu.

Bunun üzerine Şahin, “Ben adam gibi duruyorum” cevabını verdi. Kocaoğlu da, “Senin nasıl adam gibi durduğunu İsa Bey Çiftliği’nde gördüm” ifadelerini kullandı.   

ŞAHİN’DEN SERT ÇIKIŞ
Yaşanan tartışmanın ardından Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Egede Son Söz’e açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu'nun "senin nasıl adam gibi durduğunu İsa Bey Çiftliği'nde ben gördüm" sözleriyle, Şahin'in 2006'da partiden ihraç edildikten sonra mahkeme kararıyla geri dönmesinin ardından Menderes İsa Bey Çiftliği'nde düzenlenen toplantıda dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan özür dilemesine gönderme yaptığı öğrenildi.

Kurulda yaşanan tartışmaların yanı sıra Baykal başkanlığInda Menderes’te Sevilen Şarapları’nın kurucusu İsa Bey’in adını taşıyan çiftlikte yapılan toplantıda nelerin yaşandığını anlattı.

Şahin şunları söyledi:

“Ben toplantıda Bakanlık ile İzmir Büyükşehir arasında yaşanan krizin ardından birliğin işlevinin devam etmesini istedim. Kuş Cenneti Birliği’nin bölgeye önemli katkıları oldu. Birlik bünyesinde çalışan personellerin iş akitlerinin feshedilip tazminatlarının verilerek işten çıkarılması yerine istihdam edilmelerini önerdim. Yani önerdiğim formüle göre, Kuş Cenneti Birliği faal olarak çalışacak, Büyükşehir de bu birlikten hizmet alımı yöntemiyle personeli kendi bünyesinde görevlendirecekti. Hiç olmazsa birliğe üye 4 ilçe belediyesine personelleri 5’şer 6’şar kadromuza alınmasını istedim.

Aziz Başkan ve diğer belediye başkanı arkadaşlarımız bölgede sit değişikliği çalışmasını gerekçe göstererek bu formüle olumlu bakmadı. Ben ısrarla ‘eğer Kuş Birliği’nin faaliyetlerini dondurursak Bakanlığın oyununa geliriz, bu oyuna da yardımcı oluruz’ dedim. Protokolsüz hizmetleri sürdürmeyi önerdim. Çünkü daha önce Bakanlık ile Büyükşehir arasında protokol olmasına rağmen Özel İdare vasıtasıyla bölgede 21 adet iş yapmıştı. Yani o zaman da protokol yoktu.

‘SÖZDE DEĞİL ÖZDE DEMOKRAT OLACAKSIN’
Meseleyi sen-ben meselesi yapmadık. Hem endişe edip hem de bölgeyi boş bırakmak olmazdı. Tuzağa gelmemeliydik. Bu yüzden karara şerh koydum. Adam gibi durdum. Her şerh koyan adam değil midir? Sözde demokrat değil özde demokrat olacaksın. Bunun izahı yok. Kin ve nefretle hareket edilmez.

Ben her zaman hayatım boyunca adamlığımla ön planda durdum. Bu makamlar gelip geçicidir. Tahir Şahin’in yaşam biçimi bellidir. İnsanların adamlığı basit meseleler üzerinden tartışılmamalıdır. Tahir Şahin’in yaşantısı da bellidir. Tahir Şahin sadece bir insan, belediye başkanı değil aynı zamanda bir yaşam biçimin ta kendisidir.”

İSA BEY’DE BAYKAL’A ÖZÜR DİLEDİM
Parti içerisinde eski genel başkanımız Deniz Baykal ile Mustafa Sarıgül rekabeti başlayınca ben Sarıgül’den yana tavır aldım. Ve Sarıgül ile çalıştım. Daha sonra bu tavrım nedeniyle partiden ihraç edildim. 2,5 yıl partisiz belediye başkanı olarak görev yaptım. Hiçbir yere göz kırpmadım. Daha sonra yargı kararıyla geri döndüm. Mahkeme kararının ardından 2-3 ay sonra Baykal İzmir’e geldi. Partili belediye başkanı sıfatıyla bir araya geldik. Orada sadece ben değil İzmir’deki belediye başkanları da vardı ve buluşma toplantısı İsa Bey Çiftliği’nde yapıldı.

O toplantıda Baykal’ın karşısında süreci kısaca özetleyerek ‘tüm yaşananlardan özür diliyorum’ dedi. Partide bu şekilde bir tartışmalı sürecin yaşanmasından dolayı duyduğum rahatsızlığı diledim ve bizzat Genel Başkan’dan özür diledim. Orda tek başına değildim. Bunları 20-30 kişi arasında söyledim.

‘SAPLA SAMANI BİRBİRİNE KARIŞTIRIYOR’
Aziz Kocaoğlu’nun sözlerindeki İsa Bey Çiftliği’nin arka planı budur. Sayın Kocaoğlu, çiftlikte benim o dönem dilediğim özrü ve 9 yıl önceki meseleyi Kuş Cenneti meselesine getirip sapla samanı birbirine karıştırıyor. Bu konunun o dönem yaşananlarla ne alakası var? Özür dilediğim kişi partinin Genel Başkanı’ydı ve beni 2009 seçimlerinde yeniden aday yapmayabilirdi. Bunun garantisi yoktu.

‘KİMSE ONUN MEMURU DEĞİL’
İsa Bey Çiftliği’nde dilediğim özür Kocaoğlu’na göre dik durmamak, karşı çıkmamak ve rest çekmemek olarak nitelendiriliyor. Aziz Bey adına üzgünüm. Hatasını anlar, yanlış yaptığını ifade ederse yine kendisiyle kol kola hiçbir şey yaşanmamış gibi yürürüm. Kimse onun memuru değil. Sadece bir karar şerh koydum, bana olan tüm kinini kustu. Yaşananlardan son derece üzgünün ama ne yaptıysam karakterimin gereği, toplumun beklentisi için yaptım. “