GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Ekim 2024 Çarşamba 08:49

Başkan adayı Yılmaz iddialı konuştu: Çağdaş Grup kazanacak çünkü...

İzmir Barosu’nun 19-20 Ekim’de yapılacak genel kurulu öncesi konuşan Çağdaş Grup adayı, Baro Başkanı Av. Sefa Yılmaz, nefret dilini kullanmayan tek grubun kendileri olduğuna vurgu yaparak, “Siyasi bir duruşunuz yoksa, başınıza bu dertleri açan siyaset için söyleyecek sözünüz yoksa, hiçbir sorunu çözemezsiniz. Bilerek ve inanarak söylüyorum; seçimleri İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu kazanacaktır” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Barosu, 19-20 Ekim tarihlerinde Fuar Celal Atik Spor Salonu’nda yapılacak genel kurulda yeni dönem yönetim, denetim, disiplin kurulları ile delegasyon kadrosunu belirleyecek. 2022 seçimlerinde İzmir Barosu Başkanlığı’na seçilen Av. Sefa Yılmaz, genel kurul öncesi Egedesonsöz’e konuştu.

Baro’nun giriş katında yer alan kendi grubu ve rakiplerinin afişlerini düzenlerken bile demokrat yaklaşım gösteren Başkan Yılmaz, “İlk sırada Mücadeleci Grup var, ikinci sırada Cumhuriyetçi Grup. Üçüncü sırada Çağdaş Grup, son sırada ise İzmir Avukat Hareketi… Bu sıralamayı kura yoluyla belirledik. Adliyedeki tüm afişlerde de sıralama aynıdır. Ben iktidarım, başkanım, deyip kendi grubumu öne çıkarmayı aklımın ucundan bile geçirmedim” dedi.

İKİ YILIMIZ HUKUKSUZLUKLARLA MÜCADELE EDEREK GEÇTİ
Görevde olduğu iki yılın değerlendirmesini yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, şunları söyledi:

“İki yıl, göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Bir o kadar da zor geçti. Türkiye’de her koşulda yaşam zorlaştı. Hukuk devleti olmaktan adım adım uzaklaştığımız için her gün yeni bir hukuksuzluk, adaletsizlik yaşanıyor. Görev süremizde her gün yeni bir haksızlıkla karşı karşıya kaldık. Hepsiyle de mücadele ettik; özellikle de avukatların sorunlarıyla ilgili çözüm odaklı olması gereken bir siyasal iktidarın avukatların itibarsızlaştırılması, ekonomik şiddeti yaşaması , fiziksel şiddete maruz kalması, takip ettikleri davalarla ilgili haklarında soruşturma açılması, tutuklanmalarıyla uğraştık. Neresinden bakarsanız, itibarsızlaştırılan bir adalet sistemi var. Bundan da en çok etkilenen avukatlar oldu. Hiç yılmadan bıkmadan söylememiz gerekeni söyledik, yapmamız gerekeni yaptık. Uzlaşı kültüründen uzak değiliz, derdimizi anlattık. Anlamayana elbette sokağa çıkarak haykırmak da bizim görevimizdi. Avukatlık kanununun bize verdiği görev ve yetki sebebiyle her alanda bulunduk.”

BARO OLARAK BİR GECEDE YÜZDE 47 FAKİRLEŞTİK
İzmir Baro Başkanı Av. Sefa Yılmaz, iki yıllık görev sürecinde, yerine getirdiği vaatleriyle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Bizim bazı vaatlerimizi yerine getirebilmemiz için ekonomik anlamda güçlü olmamız gerekiyor. 5 Nisan 2024’te bir sürpriz yapıldı siyasal iktidar tarafından… Kıdemi 5 yıla kadar olan avukat arkadaşlardan alınmayacak, dendi. Bu karar dolayısıyla genç arkadaşlar aidat ödemiyorlar. İzmir Barosu’nun yüzde 47’sini, bu kategoriye giren avukatlar oluşturuyor. Yani İzmir Barosu, bir gecede yüzde 47 fakirleşti. Yaklaşık 5 milyon liralık bir aidat gelirinden mahrum olduk. Meslek içi eğitimlere önem verdik. 1373 meslek içi eğitim çalışması yaptık, iki yıl içinde. Hafta sonlarını düştüğünüzde günde 3 eğitim yaptık demek. Adliyeler tatildeydi ama avukat değildir. Genç Ofis’imiz var. Ofis açacak ekonomik durumu olmayan genç meslektaşlarımız orada çalışmalarını yapıyor. Şu an itibariyle 100 avukat arkadaş orada çalışıyor. Baro binası yapmak istedik ama Hazine’den, yerel belediyeden bir yer alabilmek mümkün değil, vermiyorlar. Bayraklı’da kentsel dönüşüme girmiş, sadece arsa vasfında olan 900 metrekarelik bir yerle ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Eğer o arsayı satın alabilirsek Barolar Birliği’nin  bütçesinden aktarma yaparak o binayı yapacağız. Bu konuda söz aldık, çünkü Türkiye’de Barolar Birliği’nden 2003’ten 2024’e kadar hiç yardım almayan tek baro durumundayız. Diğer barolara binalar yapıldı, sosyal tesisler açıldı, restoranlar açıldı. Sıra bize geldi. 40’tan fazla baroya bina yapıldı ve biz kaldı ki Türkiye’nin üçüncü büyük barosuyuz. 13 bin 508 üyemiz var. Seçimleri kazandığımızda, ki kazanacağız, o projeye hız vereceğiz. Mesela İzmir Barosu Avukatlar Yardımlaşma Vakfı var. Varlığı 30 Ekim depreminde fark edildi. O tarihte depremden zarar gören avukat arkadaşlara az da olsa nakdi yardım yapıldı. Biz o vakfı işler hale getirmek için bir proje geliştirdik. Yaşar Üniversitesi ile İzmir Barosu Avukatlar Yardımlaşma Vakfı arasında protokol yaptık, arabulucuk eğitimleri verdik. Bu eğitimden edindiğimiz parayı da, adli yardım alacağı olan arkadaşlara dağıttık. 1 milyon 300 bin lira tutarında bir paraydı. Adli yardım bütçemize gelen para oldu, onu da arkadaşlara yansıttık. Başlangıçta 4 ay olan CMK alacaklarının ödemesini 45 güne düşürdük. Bu süreyi daha da aşağıya çekeceğiz.”

AVUKATLIK MESLEĞİNİN İTİBARINI YENİDEN KAZANDIRACAĞIZ
Başkan Yılmaz, seçimi kazandıkları takdirde önümüzdeki süreçte odaklanacakları konular hakkında da bilgi verdi:

“Adli yardım ve CMK ücretlerinin, avukatlık asgari ücret tarifesinin altında olmaması gerektiğini hep söyledik ve bu konuda ısrarcı olacağız. KDV oranları bizim için büyük sorun. Yüzde 10 ile 20 arasında KDV ödüyoruz. Bu oranlar özellikle CMK adli yardımda sıfır olmalı, ya da yüzde 1 gibi sembolik olmalı. Bunun için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Baro binasını mutlaka yapmak istiyoruz. Eğitim çalışmalarına ara vermeden sürdüreceğiz, Genç Ofis’i genişleteceğiz. İcra dosyalarıyla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Diğer yandan adliyelerde yargılama sırasında uğranılan haksızlıklar, itibarsızlaştırmalar, avukatlara yönelik şiddet devam ediyor. Geçen hafta beni, baro başkanını, duruşma salonunda yer yok diye salona almak istemediler. Mahkeme başkanının talimatı var, diyerek direnç gösterdiler. Avukat istemiyorlar! Bir kurumu temsil ediyor olmanızın da bir önemi yok! Çünkü avukatları o kadar itibarsızlaştırdılar ki, tapuya gitseniz, belediyeye de gitseniz, o itibarsızlaştırmayı görüyorsunuz. Hele karakollar… Adliyeye sokmak istemiyorlar bizi. İşyerimize sokmak istemiyorlar! Bu büyük sorunla mücadelemizi daha da güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Avukatların itibarını tekrar kazandıracağız.”

BEN ŞU ARKADAŞLARLA ÇALIŞACAĞIM DEMEDİM, KURULLAR ÖNSEÇİMLE BELİRLENDİ
Çağdaş Avukatlar Grubu olarak önseçime önem verdiklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, “2022’de önseçim yapmıştık. Bu yılki önseçimi de 30 Mayıs’ta yaptık. İzmir Barosu avukatları içinde Çağdaş Avukatlar Grubu’nun ilkelerini, geleneklerini benimsemiş kim varsa, buyurun gelin, önseçime katılın, dedik. Yönetim, denetim, disiplin ve delegasyona, başkanla birlikte 24 kişi seçildi. En çok oyu alan 10 kişi yönetim kurulunu oluşturdu. 3 kişi denetim, 5 kişi disiplin, 5 kişi de delegasyon oldu. Biz iki başkan adayıydık, sandıktan ben çıktım. Biz her dönem önseçim yaparız. Ben şu şu arkadaşlarla çalışmak istiyorum diye bir liste yapmıyorum; yönetim kurulumuzu önseçimle belirliyoruz. Kanun, ilçe temsilciliklerini Baro yönetim kurulu belirler, diyor. Fakat biz sandık kurun, önseçim yapın, sandıktan kim çıkarsa onu atayacağız, diyoruz. Bizim gruptan mı, başka gruptan mı, ona hiç bakmayız. Önseçim sonuçlarına göre, şu andaki mevcut yönetim kurulundan önümüzdeki dönemde devam edecek olan sadece 4 arkadaşımız var. 6 yeni arkadaş katılacak aramıza. Kurumlarda devamlılık esastır. Devam eden 4 arkadaşımızın oluşu, bu anlamda çok kıymetli. Yeni yönetici olacak arkadaşlar, tecrübe kazanacaklar, ileride onlar daha büyük sorumluluklar alacaklar.”

CUMHURİYETÇİ GRUP’UN BİRLEŞMESİ, SONUCU DEĞİŞTİRMEZ
2022’de iki adayla seçime giren Cumhuriyetçi Grup’un bu kez tek adayla yarışacak olmasının sonuca nasıl yansıyacağı yönündeki soruya, Çağdaş Grup’un başkan adayı Yılmaz şu yanıtı verdi:

“Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun birleşmiş olması, Çağdaş Avukatlar Grubu’nun seçimi kaybedeceği gibi bir sonucu doğurmaz, sonucu değiştirmez. Benim için Çağdaş Grup’un avukatlarının ne yapacağı, nasıl bir tavır takınacağı önemli. Diğer gruplar hakkında bir şey söylemek istemem. Biz işimize bakarız. 2022 seçimlerinde Cumhuriyetçi Grup’un iki adayı vardı ve iki adayın aldığı oyun toplamı, bizim aldığımız oyun çok altında kalmıştı. O tarihte Avukat Hakları Grubu olarak giren grup, bu kez İzmir Avukat Hareketi adı altında seçime giriyor. Siyasi bir duruşunuz yoksa, sizin başınıza bu dertleri açan siyaset için söyleyecek sözünüz yoksa, siyasi bir bakışınız yoksa, hiçbir sorunu çözemezsiniz. Sizin mücadele etmeniz gereken alan, size bu sorunları yaratan alandır. O da siyasal iktidardır. Bilerek ve inanarak söylüyorum; seçimleri İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu kazanacaktır. Bu konuda en küçük bir şüphem yoktur. İzmir Barosu’nda nefret dilini kullananlar hep kaybeder. Nefret dilini kullanmayan tek grup, Çağdaş Grup’tur. O yüzden biz mutlak ve mutlak, hep o ilkelerimiz çerçevesinden bakarak söylüyorum; İzmir Barosu avukatlarının çoğunun oyunun ve teveccühünü alarak seçileceğiz. Biz hukukun üstünlüğünden, insan haklarından yanayız. Özellikle avukatın yanında olmaya çalışan bir anlayışı temsil ediyoruz. Herkes için adalet, herkes için eşitlik, herkes için özgürlük diyoruz. Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı tercih ediyoruz. Biz buna inanıyoruz ve o yüzden başarılıyız. İzmir Barosu avukatları da bu ilkelere mutlaka, “Evet, siz devam edin” diyecektir.”

YÖNETİM VE DİĞER KURULLARDA KİMLER VAR?

Yönetim Kurulu: Av. Sefa Yılmaz, Av. Aylin Aras Öztürk, Av. Canan Arıcı, Av. Zöhre Dalkıran, Av. Dinçer Dikmen, Av. Arif Çınar Evrim, Av. Nesil Kör, Av. Erdem Oktar, Av. Emre Öktem, Av. Ceren Şen Tosun, Av. Gamze Şimşek.

Denetleme Kurulu: Mürüvvet Suatoğlu Balcı, Av. Erdem Boyacı, Av. Şebnem Çapın.

Disiplin Kurulu: Av. Hatice Aslan Atabay, Av. Hatice Şenay Atlı, Av. Mehlika Aydın, Av. Aslı Boldan Ertürk, Av. Sefer Keskin.

TBB Delegasyon: Av. Eda Bekçi, Av. Ercan Demir, Av. Yakup Gül, Av. Türkan Karakoç, Av. Özkan Yücel.