GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Temmuz 2022 Çarşamba 14:53

Başkan Tugay’dan stat yorumu: Projeyi ücretsiz çizdireceğim!

Yapımı yılan hikayesine dönen Karşıyaka Stadı’nın uygulama projesi olmadığını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Prosedüre göre, avan projeyi yapan kişi, uygulama projesini de yapıp ona göre fiyat veriyormuş. Avan projeyi yapan mimar, müelliflik hakkını verecek. Vermeyip de ne ne yapacak. Biz de o zaman uygulama projesini belediye olarak bir gönüllü projeciye ücretsiz yaptıracağım” açıklamasında bulundu.

EGEDESONSÖZ – Alsancak ve Göztepe statlarıyla birlikte temeli atılan Karşıyaka Stadı’nın yapımı yılan hikayesine döndü. Çeşitli  sorunlardan dolayı tıkanan sürecin nasıl biteceği merakla beklenirken, inşaatın durmasına sebep olan uygulama projesiyle ilgili olarak Karşıyaka Belediye Başkanı’ndan önemli bir açıklama geldi. TOKİ’nin, stat projesini belediyeye devretmesinin ardından, avan projenin mimarı  Bahadır Kul’un uygulama projesi için yüksek para talep etmesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşanmıştı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, “Stadın yapımında en büyük engel olan uygulama projesini ben Belediye olarak, gönüllü bir mimara ücretsiz çizdireceğim” dedi.

İHALEYİ ALAN, UYGULAMA PROJESİNİ DE YAPIP ONA GÖRE FİYAT VERİRMİŞ!
Karşıyaka Stadı’nı yapmak için sorumluluk aldıklarını belirten Başkan Tugay, projeyle ilgili sorunlar yaşandığını söyledi. Stadın avan projesinin olduğunu ancak uygulama projesinin olmaması nedeniyle sürecin tıkandığını anlatan Başkan Tugay, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Karşıyaka Stadı’nı yapmak ile ilgili algoritmam şu. Tunç Başkanımız ile konuştum. Onun zaman zaman açıklamaları oluyor. Onlar yapmaya razılar. En başından başkanımızla konuşup onun onayı olduğu için bu açıklamaları yaptık. Dedim ki proje ile ilgili sorun var. Stadın uygulama projesi yok. Bir tane avan projesi var, TOKİ’nin yaptırdığı… Ancak o proje ile ihaleye çıkılamıyor. Müteahhit fiyat vereceği zaman neyin, ne olduğunu detaylı bilmeli ki ona göre fiyat versin. TOKİ şöyle çalışıyormuş; bir avan proje hazırlatıyormuş ve bu avan proje ile ihaleye çıkıyormuş. Kimlerle nasıl bir ihale süreci yaşadığını bilmiyorum ama karşılıklı yüzde 100 bir güven var, ya da kim az alır, kim fazla alır, hesabı olmayan bir ilişki var. İhaleyi alan müteahhit uygulamaya projesini de yapıp kesin fiyatı ona göre belirliyormuş. Bakanlık diyor ki, TOKİ böyle yapıyor, siz de öyle yapın. Büyükşehir de diyor ki; ben tam olarak ne kadar tutacağını bilmediğim ihaleye giremem.  Dediler ki bakanlık eğer uygulama projesini hazırlamadıysa, biz yaptıralım. Ancak önümüze ne çıktı? Oranın mimarı Bahadır Kul, dökülen o beton yapı kayıt belgesi aldığı için oranın muhaliflik hakkı kazanmış. Bundan dolayı oraya başka birisi proje çalışması yapamıyor. İlla o kişinin yapması lazımmış. Büyükşehir de bu kişiye uygulama projesini yaptırmak istemiyor çünkü çok para talep ediliyor. Büyükşehir de kendim yapmak isterim diyor. Ben tamamen ücretsiz yaptırabiliyorum bu projeyi.”

STAT KONUSUNU SİYASETE ALET ETMEYİN
Stat ile ilgili yapılan eleştirilerin politik olduğunu öne süren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Stat konusu, politikaya malzeme edilmiş geçmişte. Benim de sık sık söylediğim şey bu. Stat konusunu politikaya malzeme etmeyin. Bunun yerine samimi olarak buranın yapılması için herkes samimi çaba göstersin. Bakanlık yapmayacağım dediği için Büyükşehir yaparız dedi zaten” diye konuştu. Karşıyaka taraftarının her şeyin farkında olduğuna da vurgu yapan Başkan Tugay, “Taraftarlar, bu işin siyasi bir tartışma konusu olduğunu gördükleri için tartışmaya girmiyorlar. İşin siyasetine dahil olmak istemiyorlar. Onların tavrında bir hata görmüyorum. Ben kulüp başkanı olsam, bende bu tartışmalar girmem” ifadesini kullandı.

MİMAR, MUHALİFLİK HAKKINI VERECEK, VERMEYİP DE NE YAPACAK?
Bu durumda Karşıyaka Stadı ile ilgili gelişmelerin sonucunun ne olacağına dair soruya Başkan Cemil Tugay, şu net yanıtı verdi:

“Herkes şunu iyi bilsin ki, o stat yapılacak. Projeyi yaptırıyoruz. Mimar muhaliflik hakkını verecek. Vermeyip de ne yapacak? Biz parasız yaptıracağız. Gönüllü projeciler yapacak. Bugün yarın verirler, muhaliflik hakkını. Bizim proje çalışması yaptığımızı duydular. Sonrasında da ihaleye çıkılacak ve o stat yapılacak.”

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, stadın, kulüp başkanının da dediği gibi 30 milyon liraya mal olacağını sözlerini ekledi.