GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Kasım 2022 Pazartesi 11:50

Başkan Tugay’dan saldırı sonrası 'istihbarat' vurgusu ve 'saksı' yorumu: Kaldırılsa da başka yol bulurlar!

Taksim-İstiklal Caddesi’nde meydana gelen ve 6 vatandaşın hayatını kaybettiği terör saldırısı ile ilgili olarak işlek caddelere konulan saksılar konusu gündeme geldi. Bombanın işlek caddede bulunan saksıya konulmasının terör saldırıları ile ilgili risk oluşturduğu iddiası ortaya atılırken Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, konunun istihbarat temelli değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tugay açıklamasında “Olayı saksı, çöp kovası, bank noktasına getirmek çok yanlış… Bunları kaldırsanız da başka yolları buluyorlar. Esas konu bu insanlar, buralara gelmeden önce önlemleri alabilmek” dedi.

EGEDESONSÖZ- Şehirlerin işlek caddelerinde bulunan peyzaj ve bankların terör tehdidine karşı risk oluşturduğu konusu Taksim-İstiklal Caddesi saldırısı sonrası yeniden gündeme geldi.

İzmir’in en işlek caddelerinden birisine sahip olan Karşıyaka-Çarşı’da ne tür önlemler alınması gerektiği ile ilgili Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay değerlendirmelerde bulundu.

BULVARI KALDIRSAK DA BAŞKA YOL BULURLAR
SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Tugay, şehir peyzajından önce olayın kendisi ile ilgili istihbarat süreçlerine dikkat çekti. Tugay açıklamasında “Biz güvenlik ile ilgili bu olaydan sonra daha fazla dikkat edip, kendi açımızdan yapabileceklerimiz konusunda daha fazla çaba içinde olacağız. Ancak güvenlik konusu belediyenin yetkisinde olan bir konu değil. Güvenlik polis, jandarma ve İçişleri Bakanlığı ile ilgilidir. Bizden bu konuda istenen her türlü işbirliği konusunda yüzde 100 yanlarında olacağız. Saksıdan, banktan olmaz yolun kenarında konacak yer bulunur. Yapacak insan yine yapar. Bebek arabasında bebek varmış gibi gösterip uzaktan kumanda ile de patlatıyorlar. Bir şekilde kamuflajlı bu işler oluyor. Olayın sorusu bu insanlar bu düzenekleri kurarken, örgütlenmeyi yaparken buraya gelirken daha önce bilgi alınamıyor mu, istihbaratımız yeterli değil mi? Türkiye MOBESE kameraları olmak üzere, istihbarat olmak üzere çok güçlü bir ülke. Sürekli telefonların dinlendiğini, sınırlardan itibaren insanların izlendiğini biliyoruz. Bunların yakalanması lazım... Saksı, bankla uğraşamayız. Mutlaka başka yol bulurlar, bu insanlar cani. Biz kendi açımızdan, Karşıyaka’da olsun, başka yerde olsun bir risk oluşturabilecek her türlü önlemi alırız. MOBESE’ler bize bağlı değil, Emniyet Müdürlüğü’ne dahil ve Türkiye’de suç işleyenlerin hepsini takip edebilen bir sistem. Belediyelerin kendi kameraları kendi tesislerinde olabiliyor. Sokağa kamera koyma yetkisi belediyede değil. Olayı saksı, çöp kovası, bank noktasına getirmek çok yanlış… Bunları kaldırsanız da başka yolları buluyorlar. Esas konu bu insanlar buralar gelmeden önce önlemleri alabilmek” dedi.

TERÖR SALDIRILARI SONRASI OY TERCİHLERİ DEĞİŞMİŞTİ
Saldırının seçimin hemen öncesine denk gelmesini dikkat çekici bulduğunu belirten Başkan Tugay, “Üst üste, topluca insanları hedef alan terör saldırıları oldu ve insanların seçim tercihi, oy oranları değişti. Ben bu sözleri kullanırken bu bir komplodur demek istemiyorum. Çünkü bunu ispat edemem ancak yaşananlar bunlardı. Çok fazla olayın olmadığı dönemde üst üste bombalamalar olmuştu ve seçim yapıldığında oy oranları değişti. İnsanlarımızın kendini güvende hissetmediği ortamda psikolojileri etkileniyor ve kararsızlıkları farklı yöne evriliyor. Ülkemizde bir güvenlik sorunu mu var, bunu merak ediyorum. Böyle bir şey varsa bunu sorumlusu kim, bunu da konuşmak lazım. İstanbul’da şehrin en işlek caddesinde bomba patlıyorsa bunun sorumlusu da olması lazım. 46 kişi gözaltına alındığı söyleniyor. Bunlarla ilgili önceden tedbirimiz yok muydu, önceden saptayamadık mı? Ülkemizin güvenliği ile ilgili sorumlu siyasi makamların bu işte sorumluluğunu yerine getirmesi gerekir. Biz artık gerçekten demokratik, insan haklarına saygılı, kendi güvenliğini sağlamış bir ülke olmak istiyoruz. Bunun için de 20 yıllık iktidarın üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi lazım” dedi.