GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Ekim 2023 Salı 17:10

Başkan Tugay’dan TOKİ’nin satış kararına tepki: Kimse almaya kalkmasın!

TOKİ’nin üç yıl sonra yeniden satışa çıkardığı Karşıyaka Mavişehir’deki 21 dönümlük alanın rekreasyon ve doğal yaşam alanı olduğunu hatırlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Burası kesinlikle kamuya bırakılmalı. Alanın kamuya kapatılması doğru olmaz. O alanın satılmamasını diliyorum. Kimse almaya kalkmasın. Alan olursa, kesinlikle karşı çıkacağız” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – TOKİ’nin, üç yıl sonra Karşıyaka Şemikler Mahallesinde yer alan Mavişehir’deki 21 bin metrekarelik alanı yeniden satışa çıkarması, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın tepkisine yol açtı. Hükümetle yerel yönetim arasında 2000 yılında gerginliğe yol açan söz konusu alanın satışının tekrar gündeme gelmesine isyan eden Başkan Tugay, bir bölümü deniz alanı içinde kalan yerin satışını engellemek için yine o zamanki tavırlarını ortaya koyacaklarını söyledi. Başkan Tugay, 1-2 Kasım’da yapılması planlanan ihale öncesi, “O alan kesinlikle kamuya bırakılmalı” ifadesini kullandı.

İTİRAZ EDECEĞİZ
21 bin 432 metrekarelik alan için 214 milyon 320 bin lira bedel ortaya koyan TOKİ’nin, satışı yüzde 35’i peşin, kalanını 48 taksitte satma düşüncesini değerlendiren Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“Daha önce müzayedeye katılıp orayı kamuya, belediyemize kazandırmak istemiştik. Fakat mümkün olmadı. Yine böyle bir seçenek olabilir mi, bunu da değerlendireceğim. Sonuçta oranın kamuda kalması gerekiyor. Orası rekreasyon alanıdır. Doğal yaşam alanı var orada. Söz konusu arazinin kamuya kapatılması, özel bir kullanım alanına dönüştürülmesi doğru değil. İtirazlarımızı yapacağız.

MÜZAYEDEYE KATILABİLİRİZ AMA...
Müzayede katılma ihtimalimiz de olabilir. Fiyatı, taksitleri henüz değerlendirmedik. Başkaları o yere talip olursa, fiyat yine yükselir. 214 milyon lira gibi bir rakam, bizim için çok yüksek bir rakam. Daha önce 25 milyon liraydı. Belediye olarak, orasını alalım diye ihaleye gitmiştik. Bu fiyat, bugünkü şartlarda çok kolay değil belediyemiz için.

İHALEYE GİRENLERE UYARI
İlkesel olarak tavrımızda bir değişiklik yok. Burası rekreasyon alanıdır. Doğal yaşam alanı aynı zamanda. Neler yapabiliriz konusunu henüz değerlendirmedik ancak aynı tavrımızı yine ortaya koyacağımızı söyleyebilirim. O alanın satılmamasını diliyorum. Kimse almaya kalkmasın. Alan olursa, kesinlikle karşı çıkacağız. Orasını satın almayı düşünenlere sesleniyorum. Halkın ortak kullanımında olan böyle bir alanı hiç kimse almaya kalkmasın. Bu alanın, halkın ortak kullanımı olarak kalmasının doğru olacağını düşünüyorum ve buna saygı gösterilmesini istiyorum.”