GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Ocak 2022 Pazartesi 17:00

Başkan Tugay’dan Şükürer’in sözlerine cevap: Üslup kabul edilemez ancak!

Sıtkı Şükürer’in bir gazeteye verdiği röportajda Karşıyaka için kullandığı ifadeleri değerlendiren Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Aptal şeklindeki ifadesiyle sınırı aşmış; kesinlikle çok rahatsız edici bir ifade. O üslubu kabul etmem mümkün değil, ancak Karşıyaka ile ilgili söylediği, kentin bir kimliği, derinliği var; bunları 35,5 söylemine sıkıştırdılar, şeklindeki ifade, çok ağır bir eleştiri değil” dedi.

EGEDESONSÖZ – Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) ve ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer’in, verdiği bir röportajda Karşıyaka için söylediği sözlerle ilgili suskunluğunu bozdu. Başkan Cemil Tugay, Şükürer’in, “Karşıyakalılık, diye bir kavramın tarihsel boyutu vardır. Bu onura talip sen, girersin ilçenin geçmişine, derinliğine. Az biraz merak et. Böyle inanılmaz derecede meraksız, yüzeysel nasıl olunur? Aptal, İlçe girişine “otuz beş buçuğa hoş geldiniz” yazıyor. Bu mudur? Otuz beş buçuk dediğin ne? Ankara'da İçişleri Bakanlığı'nda, Trafik Şubesi'ne bakan bir bürokratın vakti zamanında bu kente verdiği plaka numarası. Kendi aidiyetini deklare edebileceğin başka bir kriter yokmuş gibi ki ona sığınıyorsun. Çünkü o kadar sığ bırakılmışsın ki, sadece ve sadece otuz beş buçuk üzerinden kimlik arıyorsun” sözlerini Egedesonsöz’e değerlendirdi.

35,5 SÖYLEMİNİ ÖNEMLİ BULUYORUM
Şükürer’in sözlerinde sınırı aşan sözler olduğunu, ancak Karşıyaka’nın kent kültürüne, kent kimliğine aslında özel bir değer verdiği, o değerin yeterince anlaşılmadığını ifade ettiğini anladığını belirten Başkan Tugay, “Sadece 35,5 söylemine sığdırma gibi bir şeyi var. 35,5 söylemini önemli buluyorum. Karşıyaka’nın kültüründe geçmişinden bugüne kente özel çok değerli şeyler var. Bunların yeterince anlaşılmamasıyla ilgili benim de bir eleştirim var. Zaten o yüzden kent kültürünü, kimliğini güçlendirecek pek çok çalışma yapıyoruz. Eleştiriyi, biraz sınırı aşmış bir eleştiri olarak görmekle birlikte, Karşıyakalılar adına çok da ağır bir eleştiri olarak görmedim” dedi.

SIĞLIKLA İLGİLİ ELEŞTİRİSİNİ DİKKATE ALABİLİRİZ
Aptal kelimesinin rahatsız edici bir ifade olduğuna ve o üslubu kabul etmenin mümkün olmadığına vurgu yapan Başkan Tugay, şu görüşlere yer verdi:

“Ancak Şükürer’in sığlıkla ilgili eleştirisini dikkate alabiliriz düşünüyorum, şu anlamda; Karşıyaka’nın kent kimliğiyle ilgili daha derinlemesine çalışmalar yapmamız gerekiyor. Zaten bu yönde çalışıyoruz. Geçmişi, bugünle buluşturacak, Karşıyaka’nın özgür kent kimliğini güçlendirecek kültürel çalışmalar yürütüyoruz. Tarihiyle ilgili pek çok araştırma devam ediyor. Doğayla barışık bir kent yaşamı anlamında çalışmalarımız var. Bunları beslemeye yönelik, bireysel özgürlüklerin gözetildiği bir yaşam şekli vardır Karşıyaka’da. Kentimizin demokrat bir yapısı var. Bunu gözeten katılımcı yönetim çalışmalarımız var, devam eden… Yaşamaktan keyif alınan bir kenttir Karşıyaka. Üslup çok yanlış, içerikte dozu aşılmış bazı şeyler var. Bunu seviye problemi olan bir açıklama olarak gördüm, üslup açısından.”

NİYETE BAKTIĞIMIZDA KARŞIYAKA’YA DEĞER VEREN BİR BAKIŞ AÇISI OLDUĞUNU GÖRDÜM
Sıtkı Şükürer’in, mübadillerle, göçmenlerle ilgili açıklamalarının çok ağır olduğu, o açıklamayı talihsiz ve kötü bulduğunu özellikle belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mübadiller, göçmenlerle ilgili tepki gösterilmesi gereken bir durum var, zaten bu konu fazlasıyla tepki aldı. Karşıyaka ile ilgili; kentin bir kimliği var, derinliği olan bir şey var. '35,5 söylemine sıkıştırdılar' diyor. Karşıyaka’nın 35,5 olarak tanımlanması kötü bir şey değil. Eleştiride söylenen böyle ama anlamında ben, biraz Karşıyaka’ya değer verildiğini düşündüm. Bu anlamda da sessiz kalmayı tercih ettim. Polemiğe girmek istemiyorum ve bunu anlamsız buluyorum. Karşıyaka’nın 35,5’a sıkıştırılmış olmasını söylemekle küçümseyici bir tavır sergilenmiş ancak diğer taraftan Karşıyaka’nın değerli bir yer olduğunu söylüyor. Aptal kelimesi, sınırı aşmış bir ifade. Ben de bu sözden çok rahatsız oldum. Ama niyete baktığımızda Karşıyaka’ya değer veren bir bakış açısı olduğunu gördüm.”