GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Haziran 2021 Cuma 15:04

Başkan Tugay’dan 'Cumhuriyet Mahallesi Planları' çıkışı: Hiçbir yerde verilmeyen emsal verildi!

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay vatandaşların itirazı sonrasında geri çekilen ve yeniden yapılması yönünde çalışmaları devam eden Cumhuriyet Mahallesi Planları’yla ilgili konuştu. Tugay, “Talepler benim tek başıma vereceğim kararla yerine getirilemez. Büyükşehir ile ortaklaşa çalışıyoruz. O bölgede hiçbir yerde verilmeyen emsal verildi.  Eğer süreç mahkemeye giderse işler tıkanır” dedi.

EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir ziyareti sonrasında iptal edilen ve Büyükşehir’den geri çekilen Cumhuriyet Mahallesi Planları’ndaki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

SONSÖZ TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Tugay, iki belediyenin çalışmasının sürdüğünü, ilçe belediyesi olarak tek başlarına karar veremeyeceklerini anlattı.

Başkan Tugay, “Cumhuriyet Mahallesi,  zamanında oraya gelip arsa alarak veya arsası olmadan konut yapan vatandaşlarla plansız yapılaşmış olduğu bir bölge. O andaki yapıların varlığını onaylayan aflar zaman içinde çıkınca da bu duruma gelinmiş. Geçici plan kararlarıyla bir noktaya taşınmış ama şu an için boş yer kalmamış. Bazı yerlerde belediye mülklerine bina yapmış vatandaşlar. İmar affından faydalanmış olanlar için kolaylaştırıcı kararlar aldık. Yardımcı olmak için, fiyatları 3’te 1’ine kadar düşürdük. Satışları yaparak insanların mağdur olmasını engellemek için çalıştık. Büyükşehir Belediyesi’ndeki sorunlar için de çalışmalarımız devam ediyordu. Büyükşehir’in kabul ettiği bir imar çalışmasını arkadaşlarımız yaptılar ve başarılı bir plandı. Öyle başarılı bir plandı ki oy birliği ile kabul edildi. Fakat bu noktada bir grup vatandaşımız ulusal basında haber yaptırarak ve en son da genel başkanımızın katıldığı bir açılışta aşırı rahatsız görüntüsü verdiler.

Orada emsalin artmasını terklerin de azalması isteniyor. 2 buçuk emsal şu anda İzmir’de hiçbir yere verilmeyen bir emsaldir. Mavişehir’de bile böyle bir emsal yok. Hiçbir yere verilmeyen 2.5 emsal verildi ve yetmiyor. Çoğu vatandaşımızın parseli küçük ve terk verdiklerinde alan azalıyor. Biz buna evet deriz ancak şu anda bir imar kanunu var ve bir de bu kararı Büyükşehir’in onaylaması gerekiyor. Büyükşehir ve biz istenileni versek bile süreç mahkemeye gidebilir. Bu her zaman olan bir şey. Mahkemeye verilmemiş bir plan yoktur, böyle bir şey mutlaka olur. Bir vatandaş dahi açsa o dava nedeniyle bütün plan iptal edilebilir. Mahkeme neye bakacaktır? İmar kanununa….Kanunda da; bir yerde biriktirdiğin nüfus ve yapılaşma oranıyla ihtiyacı karşılayacak, yeşil alan, sosyal donatı alanı gibi alanlarını da belirlemek zorundasınız deniyor. Kanun bunu yapmazsanız iptal olur diyor. Biz buna göre davranmak zorundayız.

Şimdi biz şu söylemlerden rahatsız olduk; genel başkanımıza da dahil yanıltıcı bilgi verdiler. Orada bazılar ‘bu konuda görüşümüz alınmadı’ dediler. Ben mahalleye sürekli gidiyorum, zaten dibinde oturuyorum. Onlara göre kalabalık bir insan kitlesi çağırıp, konuşup dinleyeceğiz. Bu toplantılar hükümet tarafından pandemi nedeniyle yasaklandı. Biz vatandaşları gruplar halinde bilgilendirme yapmak ve görüş almak için çağırdık, görüştük. Planlar yapılmadan önce anket çalışmaları yapıldı. ‘Bana sorulmadı’ diyen var ama tüm mahalleye sorulacak diye bir şey yok. Ne denildiğini biliyoruz ve anlıyoruz zaten. Kendi başımıza yaparsak, Büyükşehir’i çiğneyerek karar alamayız; alırsak iptal edilir. Bu noktada 2 şey yapacağız; daha detaylı konuşacağız vatandaşlarımızla. Sağlıklı şartlarda her şey yapılır. O toplantıda bazı insanlar ‘bizi dinlemediniz, emsali az verdiniz, terki fazla aldınız’ dışında bir şey diyecek mi bilmiyorum. Bağırmak istiyorlarsa da bağırsınlar dinleriz ama bu sonucu değiştirmiyor.

Büyükşehir’e konuyu taşıdık, eğer bir değişiklik yapılacaksa bunu küçük ölçekli planlarla yapamayız. Bir revizyon yapılacaksa üst ölçekle birlikte yapılacak. Biz vatandaşımızın talepleri var, ‘ne kadar karşılayabilirsek karşılayalım’ diyoruz ama geri döndüğü takdir de bize ‘yapamadınız’ diyecekler. Böyle bir şeye Karşıyaka tek başına karar veremez. Şu anda arkadaşlarımız teknik çalışma yapıyor. Bizim meclisimizden Büyükşehir’e daha yeni gitti. Orada Büyükşehir’in bürokrasisi çalışma yapacak, görüşlerimizi alacak. Yukarda bir imar planı karar alınmadan biz bir şey değiştiremeyiz. Konuştuğumuz şeyler var; vatandaşın istekleri var ama tek başımıza biz karar veremiyoruz. Eğer öyle yaparsak büyükşehir bir ‘dur’ der. ‘Bu nasıl olacak’ der. Bazı yerlerde bunu yapmanız da mümkün değil. Çok çirkin bir mahalle çıkar ortaya. Orada kaldırım olmaz, çöp konteyneri koyacak yer bile olmaz. Kamuoyuna ‘tam olarak şu kadar zaman’ diyemem ama en hızlı şekilde çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 90 İSTEMİYOR!
Başkan Tugay tartışmalara neden olan Karşıyaka Atakent’teki Emlak Bankası konutlarıyla ilgili da konuştu. Tugay, vatandaşın yüzde 90’ının orada yeniden bina yapılmasını istemediğini söylerken talep edenlerin yüzde 10 civarında kaldığını söyledi.

Başkan Tugay, “O insanlar nezih insanlar, mahallenin yeşil dokusundan memnun insanlar. Bizden önceki dönemde 2 bina yıkılıp daha büyük yapıldı. Ve çok şey duydum; yeşil doku kaybı hakkında yoğun şikayetler geldi. Bizden ruhsat istendiği zaman biz de araştıralım dedik. Çok insan çirkin yapılaşma istemediklerini söylemişlerdi. Arkadaşlarımız aylarca çalıştıktan sonra istenmediğini söyledi. Bazı vatandaşlarımızın kentsel dönüşümden cebinden bir şey koyamaz doğrudur ama bu konu her yerde var. Bunları bina yoğunluğunu arttırarak çözemeyiz. Bunun bize getirdiği yükün ulaşım problemi olduğunu, hava kirliliği, altyapı problemlerine neden olduğunu unutmayalım. Karşıyaka yoğun yapılaşmış bir yer. Yaşam alanlarımızı kötü hale getirecek şeyleri tartışıyoruz. Çevreden kirlilikten şikayet eden, alt yapı yetersiz diyen herkes bunları düşünmeli. Bunlar yoğun yapılaşmanın getirdiği şeyler. İzmir’de en büyük problem trafik ve altyapı. İstanbul’da da bu sorun var ve kabul ettiler, hata yaptık dediler. O yüzden İstanbul’a dönüşmemek için daha değerli mahallelere sahip olmak için çalışıyoruz. Bunu anlamak bu kadar zor olmamalı” dedi.