GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Aralık 2023 Pazartesi 13:05

Başkan Tugay, adaylık sürecini anlattı: Büyükşehir’e başvurmamı Özel istedi!

Karşıyaka Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Tugay, adaylık süreci hakkında konuştu. Tugay, Genel Başkan Özgür Özel ile yaptığı görüşmeyi anlatarak “Gittim ve tüm açıklığı ile aklımdan adaylık başvurusunun geçtiğini söyledim, kendisini düşüncesinin önemli olduğunu söyledim. Karar vermesini beklemediğimi belirttim. Adaylık başvurumu uygun görmezse başvurmayacağımı söyledim. O da başvurmamı önerdi” dedi.

EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Tugay, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

HERHANGİ BİR MAKAM-MEVKİ TALEBİM OLMADI
Değişim sürecinde kişisel bir hedefi olmadan dahil olduğunu belirten Tugay, “Kurultaydan önce verdiğim değişimci gurubu destekleme kararı kesinlikle herhangi bir makam ve mevki hedefi ile verilmiş bir karar değil. Buna Karşıyaka  Belediye Başkanlığı da Büyükşehir Belediye Başkanlığı da dahil. Ben CHP’liyim ve partimin başarısını istiyorum. Toplumda genel seçimler sonrası memnuniyetsizlik olunca bunu görmezden gelmememiz gerektiğini düşünerek, değişimin öncülerine inanarak yola çıktık ve değişim için çaba göstermeye karar verdik. Sonraki süreçte yoğun bir çalışma süreci oldu, pek çok insan ile görüştüm, Özgür Özel'in programlarına onun daveti üzerine katıldım. Anadolu’da bu hareket nasıl karşılanıyor onu da görmek istedim. Baktım ki örgüt istiyor değişimi… Ancak kaybederse ‘genel merkezin tavrı ne olur ve pozisyon kaybetme yaşanır mı?’ endişesi vardı. Biz ısrarla partinin kamuoyundaki desteğini yükseltmesi ve ilerde iktidar olması için bu süreci devam ettirdik ve karşılık oldu. Kurultayda kazanamayabiliriz, çok riskli diye düşünüyordum. Ama buna rağmen desteği açıklamıştım. Ancak sonra gördüm ki kazanma ihtimalimiz yüksek ve büyük bir destek var” dedi.

ÖZEL KAYBETSEYDİ KARŞIYAKA'DAN DOSYA ALMAYACAKTIM
“Özel kaybetseydi Karşıyaka’dan dosya almayacak mıydınız?” sorusuna yanıt veren Tugay, “Kemal Bey kazansaydı ve Özgür Özel kaybetseydi Karşıyaka'dan dosya almayacaktım. Çünkü uyumlu bir çalışma göstereceğimizi düşünmüyordum. İl yönetimimizin ve sayın Tunç Soyer'in net tavrı vardı. Benim tavrım da netti. Ben Karşıyaka'ya çok seviyorum, başkan olmaktan çok büyük onur duyuyorum ancak siyasetin realiteleri gereği böyle bir şey yapmamam gerektiğini düşünüyordum. Doktorluğuma dönebilirdim, başka seçeneklerim de olabilirdi. Siyasette bazı konularda özel birikimler yaptığımı düşünüyorum. Talebin siyaset ile bağlantılı teknik konularda görev almaktı. İlla ücretli bir iş olması gerekmiyor… Önemli olan ülkemizin içinde olduğu sorunlarla mücadelede katkı koymak… Ne yaparsam yapayım son nefesime kadar ülkemiz ile ilgili bir mücadele içinde olacağım” ifadelerini kullandı.

BAŞARILI BİR BELEDİYE BAŞKANI GÖRÜLDÜĞÜME İNANIYORUM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na iki nedenden dolayı başvurduğunu belirten Başkan Tugay, “Çevremden çok sayıda insan ‘Büyükşehir'e aday ol’ dedi. Gerçekçi bir gözle söylüyorum. Değişimci grubun en sağlam, en önde duran biri olduğum için bu yakıştırmanın yapıldığına inanıyorum. Hem de başarılı bir belediye başkanı görüldüğüme inanıyorum. Benim siyaset ile ilgili ideolojik bakımı çok insan tarafından biliniyor bu yüzden güven yarattığına inanıyorum. Benim ilkesel olarak söylediğim şuydu; Mevcut başkanımız Tunç Soyer'dir. Hepimizin partili olarak onun önceliğini olduğunu kabul etmemiz lazım. Bizde parti etiği var. Bu kadar etik değerlerden uzak insanlar değiliz. Bu saygıyı bütün belediye başkanı olmuş partiyi temsil etmiş herkes hak ediyor. Onunla ilgili değerlendirmenin yapılmasını beklemeniz lazım” şeklinde konuştu.

ÖZEL, BÜYÜKŞEHİR’E BAŞVURMAMI ÖNERDİ
Genel Başkan Özel’in büyükşehir için adaylığa başvurmasını önerdiği belirten Tugay, “Başvuru için bir tarih var. Ben tarihin bitmesine 2 gün akla genel başkanımızdan randevu istedim. Görüşme konusunu Büyükşehir adaylığı olduğunu belirterek randevu istedim. Pazartesi sabah saatlerine randevu verdiler. Gittim ve tüm açıklığı ile aklımdan adaylık başvurusunun geçtiğini söyledim, kendisini düşüncesinin önemli olduğunu söyledim. Karar vermesini beklemediğimi belirttim. Adaylık başvurumu uygun görmezse başvurmayacağımı söyledim. O da başvurmamı önerdi” açıklamasını yaptı.

ÖRGÜTE SAYGISIZLIĞIM OLMAZ
Ankara’ya başvurusunu yapması ile ilgili gelen eleştirilere yanıt veren Tugay, “ben bu başvuruyu salı günü ilde yaparım diye hazırlık yapmıştım ancak ertesi güne sarkan görüşmelerim oldu. Bende genel merkezden başvuru yapmanın sakıncası olup olmadığını sordum ve bir sakıncası olmadığını söylediler. Ben örgütten gelen bir insanım. İlçe başkan yardımcılığı pek çok görev yaptım. Benim için örgütün görüşü çok değerli. Burada kesinlikle öyle bir anlam yok. Geçmişte de bugün de genel merkezden başvuru yapan sadece ben değilim. Benim asla il yönetimine, il başkanlığına, örgüte böyle bir saygısızlığım olamaz. Böyle bir niyetim, kastım yok” dedi.

KARŞIYAKA KİME BIRAKILACAK?
“Karşıyaka’yı kime bırakacağı diye bir değerlendirme oldu mu?” sorusuna yanıt veren Tugay, “Karşıyaka ile ilgi bir değerlendirme olmadı. Ben Büyükşehir Başkan Aday Adayı oldum onunla ilgili konuyu konuşmamız gerekiyor. Karşıyaka ile ilgili her türlü takdir genel başkanımıza ve genel merkezimize aittir. Bana sorulan soru olursa tabii ki cevap veririm” şeklinde konuştu.