GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Mart 2022 Çarşamba 15:21

Başkan Toprak’tan süt zammını eleştirdi... Bu bir döngü!

Sütün litre fiyatının 1 Nisan’dan itibaren 5,70; destekleme priminin 1 lira olmasıyla 6.70 liraya çıkmasını değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, “Üretici açısından tatmin edici bir rakam değil, çünkü maliyetler yerinde durmuyor. Hem süt ürünlerinin fiyatları artacak, hem de pahalılık yüzünden piyasaya taklit ve tağşişli daha çok sürülecek” dedi

MUHİTTİN AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı kararın, üç bakanlığın temsilcilerinden oluşan Gıda Komitesi tarafından kabul edilmesiyle bir litre sütün fiyatı, 4,70 liradan 5,70 liraya çıkarıldı. 20 kuruşluk destekleme primi de 1 liraya çıkarılmıştı. 1 Nisan’dan itibaren uygulanacak yeni tarifeye göre bir litre sütten 6,70 lira para kazanacak olan üreticinin bu rakamla mutlu olmadığını belirten Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur, “Yem başta olmak üzere temel girdi maliyetleri durdurulmadığı takdirde en kısa zamanda başa dönülür. Ayrıca hem süt ürünlerinin fiyatları artar, hem de piyasadaki taklit ve tağşişli ürünü daha çok görürüz” açıklamasında bulundu.

SÜTTEN SONRA MALİYET KALEMLERİNİN DE ZAMLANMASI KAÇINILMAZ
Sütün zamlı tarifeden satışının başlamasıyla birlikte süt ürünlerinde ciddi zam olacağını belirten Başkan İbrahim Uğur Toprak, “Sütün litresinin, destekleme primi hariç 5,70 lira olması üretici açısından bir dert, tüketici açısından ayrı bir dert. Üreticiler açısından bakıldığında rakamın, yeterli olmadığını görüyoruz” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eski fiyatlar, hakikaten maliyetleri karşılamaktan uzak, çok düşük kalmıştı. Haliyle insanlar süt veren hayvanlarını kesime gönderdi. O kadar çok süt hayvanı kesime gönderildi ki, bu sebepten dolayı piyasadaki süt miktarında önemli bir düşüş oldu. Sütün azalması, zaten piyasadaki süt ürünlerinin fiyatlarının artmasına yol açmıştı. Şimdi süte zam yapıldı ve süt ürünleri daha çok zam alacak. Maliyet kalemlerine de zamlar gelecek. Bu kaçınılmaz bir şey. Maliyetlerdeki artış, süt ürünlerine ekstra yansıyacak. Bu durum, süt ürünlerine erişimi zorlaştıracak. O zaman, taklit ve tağşişli süt ürünlerine olan talep artacak. Bu bir senaryo değil, her zaman yaşadığımız bir durumdur.”

BUGÜN SÜT ÜRÜNLERİ, YARINA GÖRE ÇOK UCUZ KALACAK
TÜİK’in açıkladığı oran dikkate alınsa bile yüzde 60’ın üstündeki gıda enflasyonunun tüketiciyi ezip geçtiğine vurgu yapan Başkan Toprak,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonuçta olan yine tüketiciye olacak. Üretici, binlerce süt veren ineğini kesime göndermekten şimdilik vazgeçti. Yeni süt fiyatı, inekleri kesimden ne kadar zaman diliminde kurtarabilir? Diğer deyişle, yeni fiyat, hayvanların kesimini ne kadar önleyebilecek? Bence yeni fiyat, süt hayvanlarının kesime gitmesini engellemedi, sadece bir süreliğine öteledi. Şu unutulmamalı ki, süt-ot paritesi 1,3 olarak dikkate alındığında, sütün litresinin 7,70 lira olması lazım. Süte zam olmadığı halde periyodik olarak yem fiyatları arttı. Süte zam gelince, hiç kuşku yok ki, yem fiyatlarına zam yapılacak. Sonuçta en kısa zamanda da başa, yani bugünlere dönülecek. Bugün tükettiğimiz süt ve ürünleri, yarınlara göre daha ucuz kalacak.”