GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Ekim 2023 Cumartesi 16:01

Başkan Soyer müjdeyi verdi… Buca Metrosu erken bitecek!

Buca Metrosu ile ilgili bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 4 yıllık yapım aşamasının planlanandan erken sonuçlanacağını belirtirken, “Ne devletimizin, ne belediyemizin, ne kimsenin cebinden bir kuruş çıkmadan kendi kendini finanse eden bir yatırımla Buca'yı huzurla, konforla, ucuz stoklu ulaşımla toplu ulaşımla buluşturmuş olacağız. Bunun heyecanıyla kasım ayında iki dev köstebeğin tünel kazmaya başlayacağının müjdesini de veriyorum” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in en büyük yatırımı olma özelliği taşıyan Buca Metrosu’nda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

490 milyon Euro’ya mal olması beklenen ve kendi kendini ödeyeceği  söylenen metro için meraklı bekleyiş devam ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gelinen son durum ile ilgili bilgi verdi.

İKİ KÖSTEBEK DAHA YERALTINA İNİYOR
Buca Metrosu ile ilgili de bilgiler paylaşan Tunç Soyer, “Yer altında olduğu için pek gözükmüyor olabilir ama bilinsin isterim ki İzmir tarihinin en büyük yatırımını İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca'ya yapıyor. Bu projenin bütçesi 490 Milyon Euro’luk bütçesinin tamamı kurduğumuz bir sendikasyon kredisiyle dört uluslararası finans kuruluşundan temin edildi. Parası cebimizde, dört yıllık bir inşaat süresi öngörülmüştü. Tarihinden önce bitireceğiz. Hayal edin sevgili kardeşlerim… İzmir'in en kalabalık şehri, en kalabalık ilçesi caddelerinde lastik tekerlekli otobüslerin gitmediği, insanların huzur içinde yaşadığı bir Buca'yı hayal edin. Çok az kaldı. Belki de tarihimizin en verimliliği yüksek projesi olarak hayata geçireceğiz. Çünkü aldığımız finansman kredisinin dört yıl ödemesiz döneminde inşaatı bitirmiş olacağız. Kredi geri ödenmeye başladığında işletme, tesis açıldığında elde edilen gelirle de biz geri ödemesini yapacağız. Rakamda aklınızda kalsın. Günde dört yüz bin yolcuyu taşıyacağız Buca Metrosu’nda. Ve senede kırk beş milyon Euro’luk bir gelir elde etmeyi planlıyoruz. Dolayısıyla 12 yıllık finansman geri ödeme tarihi içindedir. Parasını geri ödeyen yatırımdan bahsediyoruz. Özetle ne devletimizin, ne belediyemizin, ne kimsenin cebinden bir kuruş çıkmadan kendi kendini finanse eden bir yatırımla Buca'yı huzurla, konforla, ucuz stoklu ulaşımla toplu ulaşımla buluşturmuş olacağız. Bunun heyecanıyla Kasım ayında iki dev köstebeğin tünel kazmaya başlayacağının müjdesini de veriyorum” diye konuştu