GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
26 Ekim 2023 Perşembe 19:35

Başkan Soyer’e Avrupa’da önemli görev: Artık sadece İzmir’i temsil etmiyorum!

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ben sadece İzmir'i temsil etmiyorum artık. Yani dolayısıyla bu Türkiye'nin oradaki imajını Türkiye'nin oradaki hakkını hukukunu korumak için de mücadele edeceğiz. Ben en büyük mücadele alanının demokrasi ve barış olduğunu düşünüyorum” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ-  Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı’na getirilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kente dönüşünün ardından basın mensupları ile bir araya geldi.

Adnan Menderes Havalimanı VIP kapısında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Soyer ayrıca basın mensuplarının sorularını da yanıtladı

HERKES İZMİR’İ KONUŞUYOR
Göreve gelmesinden dolayı büyük bir gurur duyduğunu belirten Soyer, “Çok gururlu ve heyecanlıyım. Önce onu söyleyeyim. Hakikaten  büyük bir gurur. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken  ve dünya yangın yeriyken Türkiye'nin bu seviyede  Avrupa Konseyi'nde temsil ediliyor olması çok kıymetli.  Çünkü bölgeler meclisi kalkıp Türkiye'den 130 bin yerel yöneticinin temsil edildiği bir yapı.  Bu yapının meclis başkanlığını üstlenmek gerçekten büyük bir gurur. Hem gurur büyük bir mutluluk ama aynı zamanda hani derler ya coğrafya kaderdir diye, biz Avrupa'yla  bu yakınlıkta yaşamaya devam edeceğiz ama Avrupa Birliği'nin  aldığı kararları  maalesef  süreçlerin içinde yer almadığımız için sadece uygulayan durumunda kalıyoruz. Ama böylece yasama süreçlerinin içinde yer almak orada ağırlığımızı koymak  mümkün olabilecek. Avrupa Birliği'yle Avrupa Konseyi'yle çok daha yakın ilişkiler kurmamız mümkün olacak. Diliyorum ki buradan şehrimize, memleketimize  çok  faydalar çıkartsın ve bunun için canla başla çalışacağız.  En azından  İzmir'in bilinirliği konusunda, farkındalığı konusunda da çok önemli bir  sonuç da ortaya doğurdu.  Herkes şimdi İzmir’i konuşuyor. Bu kadarını söyleyebilirim. Herkes İzmir'i merak ediyor” dedi.

TÜRKEŞ BEYFENDİ ARADI
Çok sayıda tebrik mesajı aldığını vurgulayan Soyer, “Hem sosyal medyadan hem  telefonla  hem mesaj yoluyla  onlarca yüzlerce telefon aldığım doğru.  Her biriyle de gurur duyuyorum hakikaten. Tuğrul Türkeş Bey aradı. O tebrik etti. Yani sonuçta bu şu anda Türkiye'nin Avrupa Konseyi nezdindeki en  büyük koltuğu.  Ben sadece İzmir'i temsil etmiyorum artık. Yani dolayısıyla bu Türkiye'nin oradaki imajını Türkiye'nin oradaki hakkını hukukunu korumak için de  mücadele edeceğiz.  Ben en büyük mücadele alanının demokrasi ve barış olduğunu düşünüyorum. Türkiye büyük bir  kaosun ortasında yani her tarafı savaş, yangın yani hakikaten  çok zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde barışı ve demokrasiyi perçinleyecek, onu güçlendirecek adımlar atmamıza imkan verecek bir koltuk olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İZMİR HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN BATIYA AÇILAN KAPISI OLMUŞTUR
Hükümet kanadından tebrik telefonu alıp almadığının sorulmasına da yanıt veren Soyer, “İzmir her zaman Türkiye'nin batıya açılan kapısı olmuştur. Bu perçinlenmiş oluyor. İzmir batıyla daha da yakınlaşacak. Yani biz Türkiye'yle ilgili  Avrupa'yla ilgili alınan kararları daha yakından takip etme fırsatı bulacağız. Açılan son kaynaklarından hibe kaynaklarından Çok daha rahat haberdar oluyor olacağız. Türkiye'deki yerel yönetimlerin  Avrupa Konseyi nezdinde  daha fazla  yer bulabilmelerini, daha fazla kendilerini anlatabilmelerini sağlıyor olacağız. Yani kısacası  yüz otuz bin yerel yöneticinin temsil edil yapı olduğu için Türkiye'nin tüm yerel yönetimleriyle de  Avrupa Konseyi arasında köprü kuracağız” dedi.