GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Eylül 2023 Pazartesi 12:42

Başkan Sarı, ‘kıdem tazminatı son kalemiz’ dedi… DİSK’ten eylem hazırlığı!

Devrimci İşçi Sendikaları Konferedasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, kıdem tazminatının fona devredilmesi ile ilgili, “DİSK olarak 7 bölgede ‘Genişletilmiş Temsilciler Kurulu’ gerçekleştireceğiz, kıdem tazminatı henüz meclis gündemine gelmeden sokak eylemlilikleri için işçi sınıfını hazırlayarak önümüzdeki günlerin zorlu bir mücadeleye döneceğini ifade ediyoruz” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın kıdem tazminatında fonlu sistemin önümüzdeki dönemde gündemdeki konular arasında olacağını yönelik açıklaması ile sendikalardan tepkiler geldi.

 Egedesonsöz’e konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, kıdem tazminatıyla ilgili tüm işçilerin ortak hareket etmesi gerektiğini ve eylemlilik için hazırlık yapıldığını kaydetti.

3 YIL ÖNCE EYLEMLERİMİZ SAYESİNDE RAFA KALKTI
Kıdem tazminatının daha önce de gündeme getirildiğini ancak işçilerin mücadeleleriyle rafa kalktığını vurgulayarak, “AK Parti 22 yıldır iktidarda ancak ondan önceki iktidarlar da kıdem tazminatını seçimden hemen sonra mutlaka gündeme getirirler. 28 Mayıs seçimlerinin ardından bakanlıkların değişmesi, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olduktan sonra rasyonel politikalara dönüş ile ilgili açıkladığı kıdem tazminatının fona devri işçilerin elindekileri tek tek almak amaçlıdır.  Kıdem tazminatını en son 3 yıl önce gündeme getirmişlerdi. İşçilerin emekçilerin, DİSK’in sokak eylemlilikleri ile alan çalışmalarından sonra iktidar bunu göze alamayıp tekrar raflara kaldırdı” şeklinde konuştu.

HAZIRLIKLARA BAŞLADIK
Kıdem tazminatının fona devredilmemesi için her kesimin mücadele vermesi gerektiğini kaydeden Sarı, “Ülkenin ekonomik sıkıntıları o kadar büyük ki, çünkü artık satılacak fabrikalar, arsalar kalmadı. Kapitalist sistem içerisinde patronları zengin edebilmek ve onlara bir varlık ayırabilmeleri için kıdem tazminatı fonu oluşturarak işsizlik fonunda olduğu gibi işsizlere değil de işverenlere peşkeş çektilerse aynı yükü işçilerin cebindeki parayı çalmak istiyorlar. Kendi emekliliğindeki yaşamı bir nebze de olsa koruyacak olan tazminattır. Bunu ceplerimizden almak istiyorlar. Peki işçiler son kaleleri olan kıdem tazminatı için ne yapacak? DİSK olarak 7 bölgede ‘Genişletilmiş Temsilciler Kurulu’ gerçekleştireceğiz, kıdem tazminatı henüz meclis gündemine gelmeden sokak eylemlilikleri için işçi sınıfını hazırlayarak önümüzdeki günlerin zorlu bir mücadeleye döneceğini ifade ediyoruz. Bunun için hazırlıklarımızı yapmaya başladık. Memur, işçi fark etmeksizin sendikasız işçilerin dahil olmak üzere kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına yönelik tüm saldırılara karşı topyekun cephede mücadele vermek zorundayız. Kıdem Tazminatı son kalemiz bu kaleyi kimseye teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.