GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Aralık 2020 Pazartesi 13:45

Başkan Sandal 'belediyenin işi değil' dedi: Deprem Etüt Merkezi'ne kilit!

İzmir depreminde yıkılan binalarla ilgili yıllar önce verdiği raporlarla gündeme gelen Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi kapatıldı. Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Bu konu belediyenin asli bir işi değildir. Deprem sonrasında görüldü ki raporlar, evraklar tartışmalara neden oluyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal belediye bünyesinde faaliyet gösteren Osmangazi Belediye Hizmet Binası’nın yanındaki “Deprem Etüt Merkezi’nin” kapatıldığını söyledi. Sandal, belediyenin daha önce yıkılan binalara ilişkin vermiş olduğu raporların İzmir depreminden sonra tartışma konusu olduğunu belirtirken kurumun gereksiz polemiklere malzeme yapıldığını anlattı.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Başkan Sandal, “Deprem etüt merkezini kapattık. Belediyenin böyle bir yetkisi yok. Olmuş olsaydı; Bayraklı Belediyesi gidip Dokuz Eylül Üniversitesi’yle bu işi yapmazdı.  Bu işin bir tarafında da üniversite vardı. Bu protokol kapsamında kurulan etüt merkezinde bayraklı belediyesi gidip binalarla ilgili bir rapor yazmış. Resmi bir şey yok; kendisine başvuran vatandaşa ‘raporlarını yapıp gidin baktırın bina riskli’ denmiş.  Bu konu tartışmalara neden oldu. Birçok yerde malzeme yapıldı. Belediye bu rapor üzerine bir yeri zaten yıkamazdı. Ben sadece can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan, metruk binaları yıkabilirim. Belediye olarak böyle bir yetkin yok” dedi.

ÖĞRETMEN VE DOKTOR RAPORU
Başkan Sandal, “Bayraklı Belediyesi bu işi parayla yapıyor. Bunun yerine vatandaşa şöyle söyleseniz; lisanlı kuruluşlara gidin, resmi raporunuzu alın. Doğru olanı da zaten budur. Bakın ben matematik öğretmeniyim. Bir kişinin grip olduğundan şüpheleniyorsun, ben de sana ‘evet gripsin’ diyorum ama sana resmi bir rapor veremem grip olduğuna ilişkin. Çünkü gerçekten grip olsan da ben doktor değil matematik öğretmeniyim. Benim yazdığım raporu grip olan kişi resmi kurumlara verip işlem yapabilir mi? Gerçekte grip olsa da benim verdiğim raporun bir anlamı yok. İzmir’in yüzde 60 riskli. Bir daha deprem olduğunda orta hasarlı, az hasarlı binalar çökecek. Bunu bildiğimize göre tartışmaya gerek yok. Ayrıca belediye kendi işini yapmalıdır. Bu konu belediyenin asli işi de değildir. Resmi kurumlara veriliyorsa cihazları da onlara veririz” diye konuştu

Sandal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşla ilgilenmek lazım. Rutin bir hayat için de bir depremle her şeyiniz yok oluyor bu insanın derdi ‘artık rapor verdin mi vermedin mi’ değildir. Ben ilk Rıza Bey apartmanının oraya gittiğimde elim ayağım boşaldı. Vatandaşın derdi var, ihtiyaçları var. 2 gün gitmeyince çadır bölgesine 3 üncü gün vatandaş görmek istiyor. Benim kendi oturduğum evde de hasar var. Binanın altındaki zeminde sıvılaşma var, ev arıyoruz şu anda. Trajedik bir şey; vatandaşlarımıza ev aradık tüm dostlarımız da destek oldular sağ olsunlar. Ama ben ev bulamadım. Şu anda o evde kalıyorum. Kiralar falan bir nebze yükseldi. Yüzde 25-50 arasında zam yapıldığına dair duyumlar alıyoruz kontrol etmeye çalışıyoruz”