GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Şubat 2022 Pazartesi 12:50

Başkan Koştu'dan millet bahçesi çıkışı: Sandık koysak yüzde 90 'evet' çıkar!

Millet Bahçesi ile ilgili Bergama'nın büyük bir kesiminin kendisini desteklediğini belirten Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Millet Bahçesi'nde imar 0,50'ydi. Biz bunu gidip gele 10 emsale çıkardık. Yer altında da alanlarımızı var bunlar hesaba bile katmadık. Burada tamamen yanlış bir algı operasyonu var. 86 esnafımızın 23'ü zorla, psikolojik baskı ile dava açtı. Biz projemizi çok güzel anlattık. Bergama'da Cumhuriyet Meydanı'na sandık koysanız yüzde 90 kabul eder" diye konuştu

EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan 'her ile millet bahçesi projesi' kapsamında, İzmir için de düğmeye basılmıştı.

Bergama'nın Ertuğrul Mahallesi'nde bulunan 14 Eylül Stadı'nın da içinde yer aldığı 51 bin 569 metrekarelik kamu mülkiyetindeki alanın Millet Bahçesi'ne dönüştürülmesi için hazırlanan planlar askıya çıkarılmış ve 23 esnafın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi, meslek odaları ile yurttaşların da itiraz ettiği proje, 14 Eylül Stadı’nın yıkım işlemleri hukuka ve mevzuata aykırı bulunduğu gerekçesi ile 5'inci İdare Mahkemesi yıkım ihalesi için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Proje ile ilgili detayları Sonsöz TV'de paylaşan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve meslek odalarına çağrıda bulundu.

BİZDEN ÖNCEKİLER BAŞARILI OLAMAMIŞLARDI
Başkan Koştu, Millet Bahçesi projesi için kendisinden önceki belediye başkanlarının da projeyi yapmak istediğini ancak kendilerinin bu projeyi başardıklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Bergama da biz şehir merkezinde yeşil alanın arttırılmasını istiyoruz. Bunu istemeyen de yoktur sanırım. Bizim bu konuda 2 projemiz var. Birincisi Zeytin Park Projemiz diğeri Millet Bahçesi Projemiz... Zeytin Park projemiz başladı. Millet Bahçesi projesi de bugün için adı Millet Bahçesi. Çünkü bakanlık ile birlikte çalışıyoruz. Sadece biz değil bizden önceki görev alan başkanlarda stadyumun olduğu alanı nefes alınacak alan haline getirmek istemişti. Bununla ilgili bizden öncekiler başarılı olamamışlardı. Bu seçimlerde de benim karşımda aday olan İdris Bey'de broşürüne koydu. Biz aslında herkesin mutabık kaldığı şeyi yapıyoruz. Biz burada adım adım yürüdük. Seçim öncesinde burada sağlıksız koşullarda yapılmış esnaf arkadaşımız vardı. Biz projeyi ilk olarak onlara anlattık. 86 esnafımız var burada kiracı olarak duruyorlar. Binalar sağlıklı bir durumda değil. Projeye başlamak istiyoruz ancak maalesef başlayamıyoruz."

TAMAMEN BİR ALGI OPERASYONU YAPILIYOR
Emsali yüzde 10'a çıkardıklarını vurgulayan Koştu, esnaf için çarşı projelerinin de olduğu belirtirken şunları söyledi:

"Fuar Olgun Parkı var, hemen yanı başında orada da esnaf çarşısı projemiz var. Bu bölgede dükkan azlığı var. Bu parka da esnaf çarşısı oluşturduk. Stadyum içerisinde de bin 600 metrekare alan var… Yani mevcudun 2 katı alanı hayata geçiriyoruz. Millet Bahçesi'nde imar 0,50'ydi. Biz bunu gidip gele 10 emsale çıkardık. Yer altında da alanlarımızı var bunlar hesaba bile katmadık. Burada tamamen yanlış bir algı operasyonu var. 86 esnafımızın 23'ü zorla, psikolojik baskı ile dava açtı. Biz projemizi çok güzel anlattık. Bergama'da Cumhuriyet Meydanı'na sandık koysanız yüzde 90 kabul eder. "

PROJE ETE KEMİĞE BÜRÜNMEYE BAŞLARKEN SİYASİ KİŞİLER ORTAYA ÇIKTI
Projeye engel olduğunu dile getirdiği 'küçük grup'ların sonrasında basın açıklaması düzenlediğini ve kendilerini yüzde 48'lik bir grup olarak ifade ettiklerini belirten Koştu, "Küçük bir grup demiştik sonrasında basın açıklaması yaptılar 'biz küçük grubu değiliz yüzde 48'iz' dediler. Bana oy vermeyenler de aslında bu projenin yapılmasını bekliyor. Esnafımıza gelip siyasi gruplar… Biz 10 yıl bu işi beceremedik, Hakan Koştu geldi yapıyor, o da yapmasın diyorlar. Bu doğru değil. 57 bin metrekare alan burası. Muhalefet bize desin ki 57 bin değil 157 bin metrekare yeşil alan yap. Biz zaten bulduğumuz her alanı yeşil alan yapıyoruz. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığı'na yer verdik ve yeni stat ve gençlik ve spor merkezi yapılacak. Bunu da kazandırdık. Biz verirken de alırken de kazanıyoruz. Bu alan çok kıymetli bir alan. İlk esnafla yaptığımız toplantıda onlara da bahsettik. Stratejik toplantımız Havagazı Fabrikası'nda da yapıldı. Burada Çamlı Park var 17 bin metrekarelik hemen stadın yanında. Orada ilk etap başlatılmış bir proje vardı. Büyükşehir'e gelin kalan kısmı siz yapın ve bunu hizmete alalım dedik. Yüzde 90 ödemeyi biz yaptık… İkinci etaba gelince bir duraksama yaşadık. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile Çamlı Park'a gittik ve alanda incelemeler yaptık 2019 yılında. Belediye Başkanları toplantısında ben yine Çamlı Park'ın hayata geçirilmesi gerektiğini belirttim. Başkanımız bana projenin biraz yüksek olduğunu dile getirdi. Konuştuk ama yine konuşma orada kaldı. Başta stadyum ile başladığımız yeri Çamlı Park ile birleştirdik. Sayın bakana gittik ve 17 bin metrekarelik alanı birleştirelim dedik. Büyükşehir'den umudumuzu kesince bakanlığımıza gittik. Bergama'da yaşayan meslek odaları temsilcileri ile de bir araya geldik ve onlarla konuştuk. 8 Ekim 2020'de Başkanlar Toplantısı yapıldı Büyükşehir Belediyesi'nde ben orada da projeyi anlattım. Proje ete kemiğe bürünmeye başlarken siyasi kişiler ortaya çıktı" dedi.

Alanın ihalesinin 2021 yılında 82 milyona gerçekleştiğini de belirten Koştu, "Bunun ihalesi yapıldı. 2021 Ağustos'ta… Yaklaşık 82 milyonluk proje. Umarım bir aksaklığa uğramadan yapacağız bunu."

PLANLAMA NOKTASINDA BİR SIKINTI BULUNMUYOR
Proje ile ilgili tüm partilere ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e bilgi verdiğini dile getiren Koştu, şunları söyledi:

"Bergama'da grubu bulunan partilere tek tek odamda anlattım projeyi. Anlattığımda kimse kalmadı. Proje olgunlaştıktan sonra ilk önce belediye meclis üyelerimiz ve tüm partilerin ilçe başkanlarına anlattık. Hiçbir itiraz olmadı hatta çok beğendiler. Daha fazla ticari alan istediler ancak bunu yaparsak burası AVM'den farkı olmaz. Hep daha fazla yapın diyorlar. Daha fazla ticari alan olmasını istiyor muhalefet. Ancak ne kadar arttıracağız? AVM olur dedikleri gibi yaparsak. Ağustos 2020'de de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,
'Bahçe yeşil alan olsa neden dava açayım' diye açıklama yaptı. Sayın başkana dava açılmaması konusunda çok konuştuk. 'Planlayıcılık ilkeleri noktasın herhangi bir sıkıntı oluşmuyor' dedim. Gözünün üstünde kaşın var davaları açıldı. Bunlar projenin durmasına neden oluyor. İBB'nin açmış olduğu dava var ve bu devam ediyor."

Tunç Soyer'in esnaf ile ilgili sorun olduğunu kendisine ilettiğini belirten Koştu, "Bütçe döneminde de başkanla konuştuk. Bana esnaf ile ilgili sıkıntılar olduğunu söyledi, ben alanların arttırıldığını söyledim. Bakanlığa gideceğimiz ve orada tekrar bu konuyla ilgili görüşeceğimizi söyledik ancak bakanlığımız daha fazla imara izin vermedi yeşil alan olmasını istedi. Ben de davaların geri çekilmesi için çok çağrıda bulundum ancak olmadı."

BURADA BİR TUTARSIZLIK VAR
Dava açanlara seslenen Koştu, projeyi yürütmeyi istediklerini dile getirirken sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Sayın Soyer daha fazla yeşil alan olsa dava açmazdık diyor, milletvekili geliyor ve esnafa az yer verilmiş daha fazla yer ayrılsın diyor… Burada bir tutarsızlık var. Hangisine inanacağız biz? Ben bir kez daha dava açanlara sesleniyorum. Bu davayı geri çekin biz bu projeyi yürütmek istiyoruz."