GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Kasım 2017 Perşembe 10:50

Başkan Kocaoğlu'ndan Manisa'nın çağrısına yanıt: Gel çöpümü al!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Manisa’dan gelen çöplerin ayrıştırılması talebine sıcak baktı. Manisa’nın Başkanı Cengiz Ergün’ün, “İzmir’in çöpünü alabiliriz” sözlerine, “Seve seve veririz. Yakma tesisini tamamladığında gelsin alsın” dedi.

EGEDESONSÖZ- Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kentte kurduğu katı atık bertaraf tesisi çalışmaya devam ederken Başkan Cengiz Ergün’ün “İzmir’in çöpüne talibiz” sözleri yankı uyandırmıştı. Başkan Ergün’ün, “Üç yıl sonra mevcut tesise 52 milyon Euro ilave harcamayla yakma bölümünü yapacağız. Tesisi tamamladıktan sonra İzmir’in çöpünü alır yakarım. İzmir boşuna yakma tesisi kurmasın.  Sadece İzmir'in değil, diğer Ege illerinin de çöplerini alırız” açıklamasına yanıt geldi.

İzmir’de kentin kuzeyi ve güneyine katı atık bertaraf tesisi kurmak için yıllardır uğraşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Karşıyaka Yamanlar’daki girişimi mahkeme kararı nedeniyle durdurulurken Manisa’dan gelen çağrıyı olumlu karşıladı.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Başkan Kocaoğlu, “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün çıkışını ve sözlerini bir ‘iyi niyet temennisi’ olarak algıladım. Orada bir ayrıştırma tesisi kurmuş ben gidip görmedim. Ciddi de bir yer temin edilmiş. Biz de yeri temin ettiğimizde projemizi gerçekleştireceğiz. Burada başkanın ‘İzmir’in çöpüne talibim’ gibi bir açıklaması söz konusu. Nedir, ne değildir, Manisa’nın çöp kapasitesi nedir bunların masaya yatırılması gerekir. Bu sözleri siyaseten söyleyebilecek bir yapıda olmadığına inanıyorum. Samimi düşüncem budur. İlk başta açıklama yaptığında ‘örnek bir tesis’ vurgusu yapmak için konuştuğunu düşündüm, böyle değerlendirdim. Sonra bu açıklama bir daha tekrarlandı.

Biz tesisimizi kuruncaya kadar ‘ki biz günde 4-5 bin ton arasında bir çöpümüz var’ seve seve veririz. Belirli bir müddet için verebiliriz. Gelsin alsın. Biz, İzmir olarak Bornova’da bir yer tespit ederiz oraya aktarma istasyonu kurulur. Tırlarını gönderir. 

Burada başkan ‘İzmir’in çöpüne talibim’ derken bir rakam, ücret açıklaması da sanıyorum yapmadı. İzmir’in çöpünden bir kar bekliyorsa elektrik üretimi gibi bir durum da düşünüyorsa bunu ücretsiz yapabilir.

Şu anda kendisiyle konuşacak bir durumda değilim. Yakma tesisini yaptığı zaman konuşacağız. Ben Cengiz Bey’e bir şey söylemedim. Burada (İzmir) kendim ‘yeri halledeyim, çalışmaya başlayayım’ diye düşünüyorum.  Cengiz Bey böyle bir şeye talipse, kendisi ne zaman ‘buna müsaitim, alabilirim’ diyorsa buyursun gelsin. Oturur, konuşuruz. Şartları da değerlendiririz” ifadelerini kullandı.