GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Şubat 2023 Çarşamba 09:15

Başkan Kılıç'tan dönüşüm çağrısı ve ‘can-emsal’ karşılaştırması: Seçim yapmak zorundayız!

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Kahramanmaraş depremlerinin ardından kentsel dönüşüme önem verilmesi gerektiğini belirtirken, “Şu anki hali hazırdaki sistemde emsal vermeden dönüşüm mümkün mü? Buraya devlet ve  kamu gücünün girmesi lazım… Kamu gücü girmiyorsa, insanların canından malından olması riski varsa bir seçim yapmak zorundayız” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ - Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Sonsöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. İzmir ve Türkiye gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıç, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve toplam 10 ilde yıkıma neden olan depremler hakkında da konuştu.

SIĞINMA EVİ, DEPREMZEDELERE…
Bölgeden gelen depremzedelere ilk olarak barınma yerinin ayarlanması gerektiğini belirten Kılıç, “Buca’da yeni bitirdiğimiz binamız var. Aslında kadın sığınma evi olarak hazırlamıştık ancak bunu depremzede vatandaşlarımıza tahsis edeceğiz. Yakın zamanda orayı açacağız. Bizim yaptığımız çalışmalar ile sonuçlandırılacak durumlar değil tabii ki bu.  Özellikle 6 aylık süreçte gelen vatandaşlarımızın hayata adapte olması için ne kadar yardımcı olabilirsek o kadar iyi olur. Sonrasında zaten onlar yaşama alışacaklar. Ancak ilk 6 ay ve 1 yıl çok önemli. Hem yakınlarını kaybediyorlar hem buraya geliyorlar... Bunun acısını düşünün. Allah kimsenin başına böyle bir şey vermesin” dedi.

BUCA’DA YAPI STOKU ÇOK KÖTÜ
Buca’daki yapı stokunun durumunun nasıl olduğunun sorulmasına yanıt veren  Kılıç, “Yapı stoku iyi değil. Hatta çok kötü. İzmir'in geneli gibi yani. Bir an önce dönüştürmemiz gerekiyor. Planlarımızı yapmıştık zaten. Buca'da yaptığımız planlama alanı Buca'nın 3'te 2'si. 2 bin 500 hektarın bin 660 hektarını yeniden planladık.  Planlar onaylandıktan sonra zamanla dönüşümünün olması lazım. Depremle bunu bir an önce olması gerektiğini gördük. Biz hem depreme dayanıklı yapılar hem de yaşanabilir bir yer olması gerektiğini gördük. Bizim yaptığımız çalışmada birçok meydan, bol bol otopark, yeşil alan var. Bunun dönüşmesi lazım bir an önce. Dönüşmeyi teşvik edecek şeyler yapmak lazım” ifadelerini kullandı.

Hazırlanan planların mahkemeye takılacağını düşünmediğini belirten Kılıç, “Hazırladığımız planı tamamen kamu yararı güttüğü için mahkemeden bir sorun çıkacağını  düşünmüyorum” diye konuştu.

ŞEHİR PLANCILARININ HAYALİNDEKİ GİBİ OLMAYABİLİR
Dönüşümün asıl olarak kamu eliyle yapılması gerektiğinin altını çizen Kılıç, “Bizim yaptığımız planlar, şu anki süreçte belki de şehircilik manasında, şehir planlamacılarının hayalindeki en iyi plan olmayabilir. Yoğunluğun düşük olduğu ve yaygın bir plan ister her şehir plancısı. Ancak şu anda  yaşadığımız ortam, piyasa, ekonomik koşullar bu tür planları kısa sürede yapmamız mümkün kılmıyor. Burada bir devlet politikası haline gelir, bunu en iyi şekilde hayalinizdeki ideal kent planlaması ile yapılır, devlet de bunu destekler, konut sahibi olması konusunda vatandaşa tüm imkanlar açılırsa, sonra en ideal sistem yapılır. Şu anki hali hazırdaki sistemde emsal vermeden dönüşüm mümkün mü? Buraya devlet ve  kamu gücünün girmesi lazım… Kamu gücü girmiyorsa, insanların canından malından olması riski varsa bir seçim yapmak zorundayız. Olması gereken kamu idaresinin devreye girmesi lazım… Depremden korkmayacak hale gelmemiz lazım. Depremden koruyacak binaların olması her bireyin ihtiyacı. Ekmek-su gibi bir ihtiyaç… Yıkılan yeni binalar belki tüm yıkımın içinde yüzde 1'dir en fazla” ifadelerin kullandı.

KENTİ YENİDEN PLANLIYORUZ
Buca’da da kentsel dönüşüm planlama sürecinde sona gelindiğini vurgulayan Kılıç, “Çaldıran bitti, onun dışında Seyhan Mahallesi bakanlıkta, Ova Mahallesi’nin genel planı büyükşehir meclisinde. Ufuk Mahallesi planları dediğimiz içinde birden fazla mahallenin olduğu plan da önümüzdeki meclise gelirse planlamalar ile ilgili yaptığımız çalışmalar tamamlanmış oluyor. Bunlar Büyükşehir'den geçtikten sonra 1/1000'likleri yapmaya başlayacağız. Kentsel dönüşüm alanları 5 hektar ile 50 hektar arası bölümler belirliyorsun ve dönüşüm çalışması yapılıyor. Biz kenti yeniden planlıyoruz. Şu an gördüğümüz kenti, belli başlı alanlar haricinde yeniden planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Buca’nın geçmişte bir planı olmadığını belirten Kılıç, “Bizim yaptığımız kentsel dönüşüm değil, bizimki kenti yeniden planlamak. Hiç deprem riski olmayan bölgeye kent kuracaksan planlarsın. Buca'nın bir planı yoktu. Biz yeni bir planlama yaptık. Deprem ile ilgili bilinç ortaya çıktı, bununla birlikte dönüşecek yapıların hepsi bu planla ortaya çıkacak” diye konuştu.

ORMAN VASFINI KAYBEDEN YERLER İMARA AÇILABİLİR
Ormanlık alanların kendileri için kırmızı çizgi olduğunu belirten Kılıç, yeni imar alanlarını açmadan da dönüşümün gerçekleşebileceğini belirtirken,“Ormana kesinlikle girmeden, orman vasfını kaybedenler dışında yeni alanlar açılabilir. Yaban hayatına çok girmemek gerekiyor. Zaten çok az bir alanımız kaldı. Olabildiğince kent merkezlerinde bunu çözmek gerekiyor. Orman vasfını kaybetmişse, kentin içinde dahil edilebilir. Ancak onun dışında kentin içinde çözmek lazım. Toplu ulaşım, metro ağı, bol yeşil alan, otopark karşıladıktan sonra kentin içinde çözebilirsin bu sorunu” dedi.

KENTİ YÖNETENLER DEPREMZEDE OLMUŞ
Kendi ilçesinde böyle bir deprem olması durumda neler yapacağı sorusuna Hatay’dan örnek vererek yanıtlayan Kılıç, “Çok kötü... Hatay'daki Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş, genel sekreter yardımcıları vefat etmiş, genel sekreterin ailesi vefat etmiş, arama kurtarma ekibi olarak düşünülen bunların aileleri ve ya kendileri vefat etmiş... Kenti yönetecek yapı depremzede haline gelmiş... Benim de evim Buca'da... Buca'da olursa sende depremzede olursun. Bu nedenle bir an önce dönüşmemiz lazım. Bizim bulunduğumuz bina bile 99 öncesi yapıldığı için şüphelerimiz var. Bir karot testi yapmadık henüz” dedi.

BİNANIN TAMAMININ DAYANIKLILIK DURUMUNU ÇIKARTIYORUZ
Kesik kolon iddiaları ile ilgili sorumluluğun kimde tartışmaları hakkında net konuşan Kılıç, “Bizim yapı kontrol müdürlüğümüz var. İmar planına aykırı herhangi bir yapı varsa buna ceza keseriz ve eski haline getirilmesi ile ilgili gereken yapılır. Bizim görevimiz bu. Binanın betonun demirine bakacak olan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü. Biz Buca'da deprem ve yangın envanteri çalışması yapıyoruz. Bunları çıkarmak için çalışıyoruz. Buca'nın binaların tamamının depreme dayanıklılık durumunu ortaya çıkartıyoruz. Yönetmelik halindeki binaların sayısını görüyoruz. Burada ilgili kişi önce gözle tespit yapıyor sonra ilerleyen aşamada gereken çalışmalar yapılıyor” ifadelerini kullandı.