GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
31 Ağustos 2022 Çarşamba 08:33

Başkan İnce kamyonların önünde durmuştu... Go-kart'ta top bakanlıkta!

Yelki’de Mehmet Yaman’ın hayata geçirmek istediği tesisle ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan, mahkemenin iptal kararı verdiği projeyle ilgili cevap yazısı bekleyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Orası go-kart pisti olsaydı, ruhsatı çoktan verirdim. Ruhsat vermiyorum, çünkü orası, bir yarış pisti. 5 bin ziyaretçi gelecekmiş. Onca insan hangi yoldan geçecek, aracını nereye park edecek, onca insanın pisliği hangi fosseptik çukuruna dökülecek? Bakanlığın, mahkeme kararına uyacağını umuyorum” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Güzelbahçe Yelki’de zeytinlik alanda yapımı planlanan go-kart pistiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Beş yıldır çözüme kavuşturulamayan bu yatırımla ilgili mahkemenin projeyi iptal etmesinin ardından, plana onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaklaşımının ne olacağı belirsizliğini koruyor. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Orası go-kart pisti değil, yarış pisti olarak düzenlenmiş durumda. Go-kart pisti olsaydı, çoktan ruhsat verirdim” dedi ve son gelişmeleri Egedesonsöz’e değerlendirdi.

PLAN, MAHKEME KARARIYLA İPTAL OLMUŞTU
Yaklaşık 54 dönümlük alana konuşlandırılan pistle ilgili projenin, mahkeme tarafından iptal edildiğini hatırlatan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bir yazı yazdım; şu sayılı, şu kararla alınan ve daha sonra ikinci kez yapılan planın mahkeme karar sonuçlarına göre ne durumda olduğunu sordum. Benim belediye olarak ruhsat verip veremeyeceğim konusunda görüşleri sordum. Bana cevap yazısı gelecek, şu numaralı mahkeme kararına istinaden, plan iptal olmuştur, denecek büyük bir ihtimalle. Ben resmi yazıyı bekliyorum” dedi.  Yatırımcıdan, o süreçte sadece zaman istediklerini, belediye ve STK’lar olarak plana itirazda bulunduklarını hatırlatan Başkan İnce, şunları söyledi:

OYNAYACAKLARI BİR GRAM YER OLSA, BİR DAKİKA DURMAZLAR
“Dedik ki yatırımcıya, senin onaylanmış bir planın var; bana ruhsat için başvuruda bulunacaksın. Ben ruhsat vermek zorundayım. Mahkeme kararı çıkıncaya kadar bekle… Bu sürenin, kendisine zararı olacağı düşüncesiyle, planını yaptı yatırımcı. Bu bir plan oyunudur. Orada (spor tesis alanı) yazıyordu.  (Özel spor alanı) yazması gerekirdi. Bunu, ikinci planda düzeltti. Ama yolu işlemedi projeye. Yeterince kamu terki vermedi. Bu planın mahkemeden döneceğini zaten biliyorduk, biz bunun için bu direnişi gösterdik.  Çevre Şehircilik, plan hala geçerlidir derse, o zaman benden ruhsat istenirse, vermek zorundayım ancak Çevre Şehircilik, mahkeme kararına uymak zorunda. Çevre Şehircilik, ya bir genelgeyle, ya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, bir plan yapıyor. Bunu onaylıyor, gönderiyor.

Onların oynayacakları bir gram yer olsa, zaten bir dakika durmazlar. Onlar da biliyorlar bu işin olmayacağını.”

DIŞARIDAN BAKSANIZ, GO-KART PİSTİ OLMADIĞINI ANLARSINIZ
“Orada gerçekten go-kart pisti olacağı kanaatine varsak, biz zaten ruhsatı verirdik, direnmezdik. O bir go-kart pisti değil, yarış pisti” iddiasında bulunan Başkan İnce, şu açıklamalarda bulundu:

“Dışarıdan baksanız görürsünüz, yarış pisti olduğunu. Bir bakışta anlarsınız, go-kart pisti olmadığını. Kendileri söylüyor, 5 bin ziyaretçi gelecek diye. 5 bin ziyaretçi hangi yoldan gelecek? Projede yol yok ki. Nereye park edecek aracını? Kanal yok orada, onca insanın pisliği hangi fosseptik çukuruna gidecek? Bunların su ihtiyacı nasıl karşılanacak? Sen gitmişsin, arazinin yüzde 100’ünde sadece bir trafo alanı terk yapmışsın. Onu da Gediz Elektrik zorunlu kıldığı için… Vatandaş plan yapıyor mesela, belediye diyor ki, ben senin elinden yüzde 45 terk alacağım, 18 uygulamasıyla plana uygun olan yüzde 45’lik kısmına ben yol yapacağım, dini tesis alanı yapacağım, eğitim tesis, sosyal tesis alanı yapacağım, kamu alanları yaratacağım! Yollardan kanal, su geçireceğim. Bu arkadaş geliyor, yüzde 2 teerk veriyor. Böyle plan mı olur?”

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, kendisinden ruhsat talebinde bulunulmadığının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz burada yapılaşmaya karşı değiliz. Çünkü tarım alanlarında biz toplamda 250 metrekareyi geçmeyen, iki katlı bağ bahçe evi ruhsatı veriyoruz. Bunların yapı alanı yüzde 5’tir. Biz yapılaşmaya değil, piste karşıyız. Planın bozuk olmasına karşıyız. Bunu bilirkişi raporları da söyledi. Mahkeme bir karar verdi, bu plan iptal edildi. Bu kararı nasıl uyguladılar, uygulayacaklar, merak ediyoruz. Benden ruhsat istediği falan yok. Demek ki bunu uygulayamayacak durumdalar. Yoksa bir dakika durmazlar, ruhsat için kapımızı çalarlardı.”