GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Şubat 2022 Salı 11:50

Başkan İduğ'dan yöresel ürünler sergisi çıkışı: Haksız rekabetin önüne geçeceğiz!

Bornova Belediyesi Cumhuriyet Meydanı’nda ‘yöresel lezzetleri tanıtma’ adı altında kurulan yemek çadırlarının çevredeki esnafları ekonomik açıdan kötü etkilediğini dile getiren Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, haksız rekabetin önüne geçmek için bu çadırların bugün kaldırılacağını söyledi. Bu bölgede esnaflık yapan vatandaşların kira, fatura gibi giderleri olduğuna dikkat çeken İduğ, “Burada esnaflık yapan birçok insanın zorluk yaşadığını herkes biliyor. Bu arkadaşlar da pazar yerlerinde, kiralık iş yerlerinde bu işleri yapabilirler. Haksız rekabetin önüne bugün geçeceğiz" dedi.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ- Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bornova Cumhuriyet Meydanı ve Hükümet Konağı önünde Anadolu, Avrasya Gazi ve Şehit Aileleri Derneği çatısı altında kurulan yöresel lezzetler çadırlarının çevredeki esnafları ekonomik olarak kötü etkilediği gerekçesiyle kaldırılmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Esnafların yoğun olarak bulunduğu bu bölgede haksız rekabetin yaşanmamasına engel olmak için bu stantların 3 gün süreyle Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’na taşınacağının bilgisini verdi. Bugünden itibaren de böyle bir şeye bir daha müsaade etmeyeceklerinin altını çizdi. 

VALİLİĞİN GÖRÜŞÜ OLUMLU DEĞİL
İduğ, Bornova’nın göbeği kabul edilen Cumhuriyet Meydanı’nda yemek stantlarının açılmasının burada faaliyet gösteren esnafları zor duruma düşürdüğünü söyledi. İzmir Valiliği’nin verdiği görüşün olumlu olmadığını dile getiren İduğ, “Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda kurulmuş olan 41 tane tezgah var. Öncelikle bu tezgahların Cumhuriyet Meydanı gibi canlı bir noktada olmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Valiliğimizin vermiş olduğu bir görüş var; ‘Biz sadece güvenliği sağlayacak şekilde destek olabiliriz' şeklinde... Bu olumlu bir görüş değil ancak Cumhuriyet Meydanı’nın göbeğinde bir sürü esnaf varken böyle bir şey yapmayı kimse onaylamaz. O yüzden herkes tam ve birlikte hareket etmektedir” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR ARKAMIZDA
Buradaki yemek stantlarının Cuma gününe kadar Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’na taşınacağını ifade eden İduğ, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Kaymakamlık ve Tarım İlçe Müdürlüğü'nün tam destek verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“İzmir Büyükşehir Belediyemizin esnafın bizim de da tam anlamıyla arkasında... Sayın Kaymakam ve Tarım İlçe Müdürümüzün desteğiyle biz bu kurulmuş olan çadırların bugünden itibaren 3 gün süreyle Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’na taşınmasını sağlayacağız. Bugün son günleri... Burada esnaflık yapan birçok insanın zorluk yaşadığını herkes biliyor. Pandemi yaşandı, ekonomik sorunları herkes biliyor... O zaman arkadaşlar buradaki boş dükkanları devralsınlar, kira ödesinler, doğalgaz, elektrik faturası ödeyip insan çalıştırsınlar. Bornova’da bir sürü dükkan var, öyle gelsinler... Dolayısıyla bu haksız rekabetin önüne geçmek lazım. Böyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz.

HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ
Sayın Valimiz, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız, Sayın Kaymakamımız, Sayın İlçe Tarım Müdürümüz dahil herkes bu konuda bizimle hemfikir. Esnafın zorluk çekmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bizim yazılı tebligatımız var. Zabıta ve İlçe Emniyet Müdürümüzle beraber Tunç Başkanı'nda desteğini alarak bu akşam bu çadırları toplayıp, 3 gün süreyle yani Cuma gününe kadar Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda işlerine devam etmesini sağlayacağız. Cumartesi, Pazar günleri de müsaade etmiyoruz çünkü; Bornova ve Özkanlar pazarı kuruluyor. O insanlar bu işlere para ödemişler. Dolayısıyla hiç kimse zarar görmeden bu işi halledeceğiz. Hiçbir konuda zorluk çıkarmadan bizim talimatlarımıza uymalarını tavsiye ediyoruz. Sayın İlçe Emniyet Müdürümüz, Tarım İlçe Müdürümüz gerekli çalışmaları yapıyorlar. Öncelikle gıda tüzüğüne uygun olması çok önemli. Bunlar alındıktan sonra pazar yerlerinde, kiralık iş yerlerinde bu işleri yapabilirler. Haksız rekabetin önüne bugün geçeceğiz. Bundan sonrada böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz.”

BİR ŞEY GEREKİYORSA BİZ DESTEK VERİRİZ
Buranın Anadolu, Avrasya Gazi ve Şehit Aileleri Derneği çatısı altında faaliyet göstermesi üzerine “Sivil Toplum Örgütlerine devletimiz, milletimiz tam olarak sahip çıkmaktadır. Böyle şeylere gerek yok” yorumunu yapan İduğ, “Bir şey gerekiyorsa biz kamu kuruluşları olarak gereken desteği veririz” şeklinde ekledi.