GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
16 Aralık 2021 Perşembe 11:58

Başkan Ergün’den ‘damat’ çıkışlı Sayıştay açıklaması: SPİLAŞ’a çöktüler!

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Sayıştay’ın reklam alanlarını belediye şirketine devredilmesine yönelik raporunu değerlendirdi. Durumu 'bulgu değil tavsiye' olarak değerlendiren Ergün, “Sayıştay ekibi ilk geldiğinde her ne hikmetse birileri herhalde dürtüyor, geldiği gibi hemen SPİLAŞ’a çöktüler. Sanki SPİLAŞ mal kaçırıyor. Damadım olmadan 2 sene önce SPİLAŞ’ın genel müdürüyken sonradan damadım olduğu için…” açıklaması yaptı.

EGEDESONSÖZ- Sayıştay’ın 2020 raporunda Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik bulgular Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün tepkisine neden oldu. Sayıştay, raporunda aynı zamanda damadı Engin Anlı’nın genel müdürü olduğu belediye şirketi Spilaş A.Ş’ye reklam alanlarının meclis kararıyla devredilmesinin uygun olmadığını belirtmişti.  Konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapan Ergün, “Sayıştay ekibi ilk geldiğinde her ne hikmetse birileri herhalde dürtüyor, geldiği gibi hemen Spilaş’a çöktüler. Sanki SPİLAŞ mal kaçırıyor. Damadım olmadan 2 sene önce SPİLAŞ’ın genel müdürüyken  (Engin Anlı’yı kast ederek) sonradan damadım olduğu için… Bu bulgular tavsiye niteliğinde olup herhangi bir kamu zararımız yoktur. Var diyeni davet ediyorum. Buna izin verecek bir yönetim de yoktur. Herkesin içi rahat olsun. Şehrimizin ve hemşerilerimizin menfaatine hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi

Ergün açıklamasında, “Öncelikle şunu herkes bilsin ki SPİLAŞ şirketimiz Manisa Ulaşım Hİzmetleri Makina Sanayi Ticaret A.Ş. (MANULAŞ) ve BESOT gibi Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir şirkettir. Hisselerinin yüzde 100’ü Büyükşehir Belediyesi’ne dolayısıyla da Manisalı hemşehrilerimize aittir. Her sene bu konuyu gündeme getirmeye çalışanları gerekli yanıtı veriyor olsak da bir türlü anlamak istememelerinden olsa gerek yine de açıklamış olalım. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 7. maddesinin G bendinde; Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanları açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu yetki kapsamında ilan ve reklam asılacak yerler ile bunların şekil ve ebadının belirlenmesi, uygulanması ve açık alan reklam aktivitelerine izin verilmesi Büyükşehir Belediyemiz uhtesindedir. Bu faaliyetlerin uygulanması ihale yöntemiyle 3. kişilere verilebileceği gibi Belediye meclisimizde kabul edilen gelir tarifesi üzerinden kullanmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere de verilebilir” ifadelerini kullandı.

“BAŞARI SÖZ KONUSUDUR”
Konuşmasında konunun siyasete malzeme yapılmasına da kızan Başkan Ergün, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak ihaleyi yapmadık, gelir tarifesi yöntemini tercih ettik. Çünkü; 3. şahıslara bu geliri bırakmamak ve Büyükşehir’in kasasına bu paranın girmesini sağlamak için bu hizmeti veriyoruz. İlimiz genelinde Büyükşehir Belediyemize ait 714 adet bilboard, 566 raket, 796 otobüs durağı, 19 adet megalight ve 23 adet LED ekranımız bulunmaktadır. Bunları kullanmak isteyen kişi yada kurumlar istekleri doğrultusunda meclisimizde belirlediğimiz gelir tarifesi üzerinden Büyükşehir Belediyemize yada SPİLAŞ şirketimize başvurabilirler. Bu kiralamak isteyenin tercihine bağlıdır. SPİLAŞ şirketimiz kendi personel ve araçlarıyla 17 ilçede bu reklamların asma ve sökme işlemlerini yapmaktadır. Bunları Büyükşehir adına takip ediyor. Kaldı ki SPİLAŞ şirketimizin elde ettiği gelirler kamu kaynağıdır. Dolayısıyla ‘Reklam panoları ihalesiz kullandırılıyor’ gibi haberler gerçeği yansıtmamaktadır. SPİLAŞ bir hizmet veriyor. Sayıştay raporunda Büyükşehir yüzde 85 gelirini, SPİLAŞ üzerinden yapmış olduğu reklamların satışından elde ettiği ifade ediliyor. Geçtiğimiz sene gelir oranını yüzde 91’e yükseltmiş. Dolayısıyla bir başarı söz konusu… Büyükşehir yüzde 85 gelir alarak kazanmış. Vatandaş istiyorsa gitsin Büyükşehir’den taksın ama kendi gidip onu takacak. O reklamın asma gününü belirleyen, düzenlemeleri yapan SPİLAŞ. O da asma ve takma bedellerini almak zorunda. Çünkü orada da insanlar çalışıyor, istihdam sağlanıyor, o araçlarda mazot yakıyor. Sonuçta yüzde 15’de ki rakamı 1 yıl içerisinde 100 - 150 bin lira rakamları gündeme getirmek abesle iştigaldir. 2 milyon liralık  tahsilat yapacaksın, bunun 1 milyon 800 bin lirasını Büyükşehir’e yatıracaksın, SPİLAŞ 150 - 200 bin lira para kazandı diye haber yapacaksın! Yok böyle bir şey! Hodri meydan! Bunun aksini kanıtlayacak arkadaşın alnını karışlarım. Bunu da herkes böyle bilsin.  Durum özetle böyleyken durumu farklı mecralara taşıyarak siyasi malzeme haline getirmeye çalışmanın kime ne fayda sağlayacağının takdirini kamuoyuna bırakıyorum. Üzerine basa basa söylüyorum; Sayıştay raporundaki bulgular tavsiye niteliğinde olup herhangi bir kamu zararımız yoktur” diye konuştu.

AVUKATTAN AÇIKLAMA GELDİ!
Öte yandan Manisa Büyükşehir Belediyesi de kamuoyunda çıkan haberlere ilişkin açıklamalarda bulundu.  Avukat  Mahir Sağlam imzalı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesinin (g) bendinde; Büyükşehir Belediyesinin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yolları yapmak, yaptırmak, bakım, onarımını sağlamak, kentsel tasarım projelerine uygun olarak bu yerlere cephesi bulunan yapılara ilişkin yükümlülükler koymak; ilan, reklam asılacak yerleri bunların şekil ve ebadını belirlemek yetki ve görevi Büyükşehir Belediyelerine verilmiş olup bu yetki ve görev kapsamında Büyükşehir Belediyeleri meydan, bulvar, cadde ve anayollarda bütün ilan, tanıtım, reklam, uygulama ve faaliyetleri ile açık alan aktiviteler için izin verme yetkisine sahip bulunmaktadırlar.

Bu yetki çerçevesinde, Büyükşehir Belediyeleri sorumluluk alanlarında bulunan yerlerdeki ilan, tanıtım, reklam, uygulama ve faaliyetlerin işletilmesini ihale yöntemi ile üçüncü kişilere kiraya verebildikleri gibi Belediye Meclislerinde kabul ettikleri "Gelir Tarifesi" üzerinden kullanmak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişilere de verebilmektedirler. Bu yöntemlerden hangisinin seçilip uygulanacağı ise Belediyenin takdir yetkisi kapsamında bulunmaktadır.

Büyükşehir Belediyemiz de bu iki yöntemden 'Gelir Tarifesi" yöntemini tercih etmiş olup Belediye Meclisimizce kabul edilen 'Gelir Tarifesi" üzerinden reklam panolarımız yararlanmak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişilere kullandırılmaktadır. Yine Spila? A.Ş.'de sermayesinin tamamı (%100'ü) belediyemize ait, reklamcılık alanında faaliyet gösteren ve hizmet sunan Belediyemiz iştiraki bir şirket olup reklam ve tanıtım hizmeti almak isteyen kişilere hizmet sunarken Belediye Meclisimizce kabul edilen 'Gelir Tarifesi" üzerinden aynı reklam panolarını kullanabilmektedir. Kaldı ki Spilaş A.Ş.'nin elde ettiği gelirler de kamu iştiraki olması nedeniyle bir kamu kaynağıdır.

Dolayısıyla reklam panolarının ihalesiz kullandırılması gibi bir durum söz konusu olmayıp Belediye Meclisimizce kabul edilen 'Gelir Tarifesi" üzerinden reklam panolarımız yararlanmak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişilere kullandırılmaktadır.

Sayıştay raporunda da; reklam panolarının 2886 sayılı Kanun kapsamında bir bütün olarak işletme hakkının kiralanması şeklinde ihale edilerek kullandırılması yönteminin tercih edilmesinin uygun olacağı tavsiye niteliğinde olarak Belediyemize bildirilmiş olup Sayıştay Kanunu m.38 kapsamında Belediyemiz tarafından gerekli değerlendirmeler yapılmak suretiyle cevaplarımız Sayıştay Başkanlığına ulaştırılmıştır."