GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Ağustos 2023 Çarşamba 12:04

Başkan Erdoğan ‘ötekileştirme var’ dedi, ‘KDV’ ve ‘sigorta’ çağrısı yaptı: En fazla birkaç ay dayanabiliriz!

Belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik süreci değerlendiren ve hükümete tepki gösteren Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “En fazla birkaç ay daha dayanabilir belediyeler bu gidişata. Yılbaşını bulabilir miyiz o bile tartışmalı. Ben normal belediye değilim. Ben ÖÇK’lı bir belediyeyim. Ne iş makinesi talebim karşılanıyor ne bir yardım yapılıyor. Devlet hepimizin devleti diyoruz ancak onlar bizi üvey evlat gibi  ayrıştırıyor, ötekileştiriyor” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son aylarda üst üste gelen zamlar sonrası başta vatandaşlar olmak üzere kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar zor günler geçiriyor.

İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, özellikle akaryakıta gelen zamlar sonrası vatandaşlar kadar kamu kurumu olan belediyeler de isyan ediyor. Muhalefet kanadında bulunan belediyelerin tepki gösterdiği süreç hakkında Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

KDV'DEN MUAF TUTULMAMIZ GEREKİYOR
Kendilerinin kamu kurumu olmasına rağmen özel şahıslar gibi vergi verdiklerini belirten Erdoğan, “Bizler özel şahıslar gibi kamu kurumu olsak da akaryakıtımızda  KDV ödüyoruz. Yatlar ödemezken bizler her vatandaş gibi sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bunlardan kaynaklı olarak da maliyetlerimiz çok yüksek. Bu konuda özellikle akaryakıtta belediyelerin diğer kamu kuruluşları gibi KDV’den muaf tutulması gerekiyor” diye konuştu.

EKONOMİK BUHRANDAN GEÇİYORUZ
İller Bankası kesintilerine dikkat çeken Erdoğan, devletin yanlarında olmasını umduklarını dile getirirken “CHP’li tüm belediyelerin İller Bankası payı yüzde 52 kesinti ile geliyor. Sorumluluğunu yerine getirmesi için kamu görevi yapan belediyeleri kamu kurumu olarak görüp KDV ve vergileri kaldırmaları lazım. İller Bankası’ndan gelen payda kesinti yapılmaması lazım. Pandemi dönemi gibi büyük ekonomik buhrandan geçiyoruz. Bizim gibi yazlık olan bölgelerde ise 6 ay vatandaşlar benim bölgemde yaşıyor geri kalan 6 ayda büyükşehirlerde yaşıyor. Ancak ben kayıtlı olan nüfusuma göre pay alıyorum. Bölgemde 250 bin kişi yaşıyor şu an… Ancak ben 12 bin kayıtlı nüfusuma göre pay alıp ona göre eleman çalıştırabiliyorum. Bunda acil bir düzenleme yapılmalı.  Biz bütün zorluklara rağmen halkın yanında olmaya çalışırken umarım devlette bizim yanımızda olur” ifadelerini kullandı.

YILBAŞINI BULABİLİR MİYİZ BİLMİYORUM
Yaşanan ekonomik gelişmelere belediyelerin ne kadar daha dayanabileceği yönündeki soruya yanıt veren Erdoğan, “En fazla birkaç ay daha dayanabilir belediyeler bu gidişata. Yılbaşını bulabilir miyiz o bile tartışmalı. Her ay sigorta ödemelerimiz var. Ödemediğimizde faiz işleniyor. Sigorta ödemeleri gecikmesinden faiz alınmayabilir örneğin” dedi.

EK BÜTÇE İSTEMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ
Belediyede seçimlere kadar ek bütçe talebinin olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Başkan Erdoğan,“Biz ek bütçe yaptık ancak o bile karşılamayacak. Düşünün 2 günde bir benzine zam geliyor. Evde yaşayan insanlar 1 arabasını düşünüyor, biz ise topluma hizmet vermek için tüm araçların akaryakıtını, personel giderini düşünüyoruz. Seçimlere kadar bir ek bütçe daha gelmek zorunda kalabilir” diye konuştu.

DEVLET HEPİMİZİN DEVLETİ DİYORUZ AMA…
Belediyesinin Özel Çevre Koruma Alanı’na tabi olması sebebiyle istenen ölçekte destek göremediğini söyleyen İlkay Girgin Erdoğan, “Gelin benim belediyemi inceleyin. Benim bölgem Özel Çevre Koruma alanı. Bizde altyapımız dahil Çevre Şehircilik Bakanlığı yapmalı. Alet edevatımızı vermesi gerekir. Ben 15 Mart 2019’da burayı ÖÇK’lı aldım. Kaç defa talepte bulundum, 1 kuruş verilmedi. Gidin AK Partili belediyelerin yaptıkları yolu görün. Ben normal belediye değilim. Ben ÖÇK’lı bir belediyeyim. Ne iş makinesi talebim karşılanıyor ne bir yardım yapılıyor. Onlara veriliyordur, onların sesi çıkmıyordur. Devlet onlara yardım ediyor. Devlet hepimizin devleti diyoruz ancak onlar bizi üvey evlat gibi ayrıştırıyor, ötekileştiriyor” ifadelerini kullandı.