GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Ekim 2023 Cuma 08:54

Başkan Erdoğan’dan bakanlığa ‘plan’ uyarısı: Yanlış olursa yine yargıya gideriz!

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 1/25 binlik Nazım İmar Planı’na yapılan itirazlarını değerlendiren mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını doğru, yerinde ve hukuka uygun bulduğunu söyledi. Başkan Erdoğan, itirazların değerlendirildiği yeni planın askıya çıkmasını beklediklerini belirterek, “Yeni planda da yanlış şeyler olursa, yine yargıya gideriz” uyarısında bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Karaburun’un Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesinin ardından ilçenin yeniden planlanması için yetkilendirilen Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 1/25 bin ölçekli plan hazırlamıştı. Çok sayıda vatandaşla birlikte Karaburun Belediyesi tarafından plana itiraz edilmişti. Güneş ve rüzgar enerjisi santralarının köylülerin yaşam alanlarına kadar yayılmasına izin veren plan davalık olmuş, İdare Mahkemesi de geçtiğimiz günlerde planla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, mahkeme kararının son derece doğru, yerinde ve hukuka uygun olduğunu söyledi.

ERDOĞAN: KESİLEN 1000 AĞACIN HESABINI KİM VERECEK?
Tarafların savunmalarını aldıktan sonra kararını açıklayan mahkemenin aldığı yürütmeyi durdurma kararından dolayı çok mutlu olduklarını belirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Yargı, hukuka uygun, doğru bir karar vermiştir. Biz o plana, doğal dokusu korunacak arazi yazılmasını istemiştik. Çünkü o plan, insanların arazilerini kullanma haklarını neredeyse yok edecekti. Yine o alan içerisinde ağaç katliamı yaptılar. Lodos elektrik şirketinin yaptığı ağaç katliamı durduruldu ama 1000 ağaç kesildi. Bunun hesabını kim verecek. Ben bir suç duyurusu görmedim” dedi.

YENİ PLANIN İVEDİLİKLE ASKIYA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ
Yürütmeyi durdurma kararı öncesi söz konusu plana çok sayıda itirazın yapıldığını hatırlatan ve bakanlığın bölgede incelemelerde bulunduğunu anlatan Başkan Erdoğan, “Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün o bölge için yaptığı planlarda son aşama geldiğini duyuyoruz. Umarım itirazlar doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılmıştır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Planda, tarım arazilerinin doğal yapısının korunacağı maddesi kesinlikle olmalı. Yeni planda köylerle ilgili hatalar olmamalı. Çünkü önemli olan köylerde plan yapmak değil, mevcut eski dokuyu koruyup tekrar köylüye yaşam alanı bırakmaktır. Yapılacak planlar köy vasfını kaybettirmemeli. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yeni planı ivedilikle askıya çıkaracağını ümit ediyorum. Ayrıca, yürütmeyi durdurma kararı sonrası eski planın tamamen iptal edilmesini bekliyorum. Yeni planda yine yanlış şeyler görürsek, itiraz hakkımızı kullanmaktan çekinmeyiz.”