GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Mayıs 2023 Cuma 09:32

Başkan Engin’den ‘yüzde 70’ yorumu: İzmirliler ne yapıyorsa doğrudur!

İzmir’de oy hedeflerinin yüzde 70 olduğunun ancak buna ulaşamadıklarını dile getiren Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “İzmir’de her zaman daha fazlasını bekleme hakkımız da umudumuz da var. İzmir geçmiş 20 yılda İstanbul, Ankara, Aydın, Mersin, Adana, Mersin’den farklı olarak hükümete destek vermedi. Bu nedenle İzmirlilerin ne yapıyorsa doğru yaptığına inanıyorum. İzmir’de yüzde 70 beklentimiz vardı. Bu alınsaydı cumhurbaşkanlığını kazanacağız beklentimiz vardı” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin Sonsöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Engin, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

İzmir ile ilgili yorumlarını da paylaşan Engin, kırla kent arasındaki oy farklarının normal olduğunu vurguladı.

KORKU İZMİR'İN KIRSALINDA OLDUĞU KADAR MERKEZİ ETKİLEMEDİ
Seçimi İzmir cephesinden irdeleyen Başkan Engin, “İzmir’de her zaman daha fazlasını bekleme hakkımız da umudumuz da var. İzmir geçmiş 20 yılda İstanbul, Ankara, Aydın, Mersin, Adana, Mersin’den farklı olarak hükümete destek vermedi. Bu nedenle İzmirlilerin ne yapıyorsa doğru yaptığına inanıyorum. İzmir’de yüzde 70 beklentimiz vardı. Bu alınsaydı cumhurbaşkanlığını kazanacağız beklentimiz vardı. Ancak aynı korku İzmir'in kırsalında olduğu kadar Türkiye’nin kırsalında da ekonomik kriz insanları büyükşehirlerdeki gibi etkilemiyor. Ödemiş’te örneğin kaç kişi kirada oturuyordur? Kimse oturmuyordur. İzmir'in merkezinde yüzde 50'si oturuyordur belki… Bu kadar kiraların arttığı ortamda tabi ki şehir merkezilerinde daha çok hissediliyor her şey. Diyelim ki tarımsal ürünlere ihtiyaç… Köydeki insanların ihtiyacı ile buradaki ay mı? Bu anlaşılır bir şey” şeklinde konuştu.

SAPMALAR NORMAL
Seçimlerde hedef kitlelerinin AK Parti’deki 6-7 oranındaki seçmen olduğunu belirten Engin, “Devletin Kızılay dahil tüm kurumları sahadaydı. Zaten doğal seçmenleri vardı. Ancak oyları yüzde 22’ye düşeceklerine 7-8 puan fazla aldı. Biz bunu alabilir miyiz, rahatlıkla alabiliriz. Bunlar 10 gün sonra umuda oy verecekler. Ben yüzde 49,5’luk oydan bahsetmiyorum, 5-6’lık kısımdan bahsediyoruz. Hedef kitlemiz bu. Hedef kitlemiz Sinan Oğan’ın oyları değil zaten. Bu ikinci aşama. Devlet olanakları korku siyaseti milletvekili sayımızı azaltmış olabilir. Biz 1’nci bölgede 8’nci vekili 15 bin oyla kaybettik. Hedeflerde çok büyük sapma yok. 3,5 milyon seçmenin olduğu kentte bu sapmalar normaldir” dedi.

LİSTE ELEŞTİRİLERİNE YANIT: AK PARTİ’DE HERKESİN FİKRİ AYNI MI?
CHP İzmir Milletvekili olan Yüksel Taşkın ile meclise giremeyen Hacer Foggo’ya yönelik olarak geçmişte yazdıkları makale ve paylaşımlarla ilgili gelen eleştirilere yanıt veren Başkan Engin, geçmişte kendisine de yönelik olarak karalama kampanyalarının yapıldığını kaydetti. AK Parti’nin herkese iftira atarak siyaset yaptığını söyleyen Engin şunları dedi:

“Ben yıllardır siyaset içindeyim, il başkanlığı yaptım… İftira atmanın ne kadar rahatsızlık verici olduğunu iyi bilirim. Bana da iftira attılar ancak ben kimseye atmadım.  Benim hayatımın hiçbir döneminde öyle bir dini, ticari grupla işim olmadı. Maalesef bunun yüzde 20’sini AK Partililer dediyse, bizim CHP’li arkadaşlarımızın yüzde 80’i bunları söyledi. Ancak iftira atmak çok kötü bir şey. Bu nedenle AK Parti’nin siyaset için önüne geleni karalaması doğru değil. Rizeli bir akademisyen, düşünceleri belli, siyaseti belli, hiçbir dini cemaat ile bir bağı olmayan birisi.  Geçmişte bizden daha sol partilerde görev yapmış birisi. AK Parti’de herkesin fikri aynı mı? AK Parti herkese iftira atıyor. Bu vicdani bir şey değil. Biz bu şehirde yaşamaya devam edeceğiz. Bu ilk hepimiz için. Neden insanları kamplara ayırıyoruz. Bunu bizde yapabiliriz ancak yapmıyoruz bunu. Geçmişte yapılmış olabilir belki ancak bu Kılıçdaroğlu ile değişti.”