GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Aralık 2022 Pazar 11:23

Başkan Demir, o kararı yorumladı: Bakanlık kendinde bir şeyler aramalı

Çeşme Turizm Projesi’yle ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili ÇEŞTOB Başkanı Demir, “Kültür ve Turizm Bakanımız, projeye sahip çıkmıyorsunuz, diye bize tepki verdi. Oysa proje Çeşmelilere, İzmirlilere iyi anlatılmadı. Bakanlık, projenin iptaliyle ilgili kendisinde bir şeyler aramalı. Mega projeden mikro projeye dönüştü. Çeşme’nin bu projeye ihtiyacı var. Ancak gerekli düzeltmeler yapılmalı, iyi anlatılmalı. Yürütmeyi durduran itirazların hiçbiri halledilmeyecek şeyler değil. Projenin başlangıçta rant projesi olarak gündeme girmesi hataydı" dedi.

EGEDESONSÖZ – Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Çeşme Turizm Projesi’yle ilgili yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi. SONSÖZ TV’de Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan, bu projeyle ilgili düşüncelerini dile getiren Başkan Demir, projenin halka iyi anlatılamadığını, projenin sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu karar nedeniyle kendinde bir şeyler araması gerektiğini söyledi.

DOĞRULARI SÖYLEDİM, BAKANIMIZ ÇOK ALINDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iki hafta önce İzmir’de olduğunu, sezon sonu değerlendirme toplantısında Çeşme Projesi’ni de konuştuklarını belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şu açıklamalarda bulundu:

“O toplantıda Çeşme Projesi de konuşuldu. Bakan bey konuştuktan sonra ikinci sözü ben aldım. Hem Çeşme Projesi’ne dair beklentilerimizi, hem de TGA’ya ödeme yapmamıza rağmen Çeşme’ye katkısının yeteri kadar olmadığını söyledim. Bakanımız çok alındı. ‘Siz projeye sahip çıkmıyorsunuz’ diye tepki verdi. Biz de, projenin Çeşmelilere, İzmirlilere iyi anlatılmadığını ifade ettik. Defalarca bakanlığımızdan bekledik bunu. İzmir Ticaret Odası’nda toplantı oluyor, bakanlığın temsilcileri projeyi anlatıyor ve karşılığında notlar alınıyor. Bakanlık projenin iptaliyle ilgili kendisinde de bir şeyler araması gerekiyor. Bu projenin başlangıçta rant projesi olarak gündeme girmesi hataydı. Bunun düzeltilmesinin yapılmaması, projenin içeriklerinin yerel halka anlatılamaması, projeyi bu duruma getirdi.”

PROJE HAYATA GEÇİRİLİRSE, ÇEŞME’DE SEZON UZAR
Meslek odalarının yaptıkları itirazlara da değinen Başkan Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Odaların yaptıklarını genel olarak kabul edemiyorum. İzmir’e bir şey yapılacak ve sürekli odalardan itiraz geliyor. Direkt itiraz ve mahkemeye gidiyorlar. Çeşme Projesi’ne ihtiyacımız var. Halen daha sezon 100 günle sınırlı. Bunun dışına çıkamadık. Bir adım gidiyoruz, iki adım geri geliyoruz. Belediyemiz mücadele ediyor, sezonu uzatmak için. Biz uğraşıyoruz ama çok zor sezonu uzatmak. 20 gün uzattık diye sevinirken Eylül ve Ekim’de düşüş yaşadık bu sene. Bu proje belki 12 ay değer katmayacaktı ama 6-7 ay uzatacaktı en azından. Kuşadası ve Bodrum doluyken bizim maalesef doluluğumuz düşük. Bunun için de her şey dahil faktörleri de söz konusu. Yapılacaklar var tabii bu turistlerin gelmesi için. Çeşme Projesi bu yapılacakların ana oluşumuydu. Olur diye düşünüyorum. Proje çok küçültüldü. Odaların talepleri sonrasında yarı yarıya düştü. Mega projeden mikro projeye dönüştü. Ses getiren bir proje olmaktan çıktı.”

ZATEN KAMU YARARI OLMAYAN BİR YERDİ
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararındaki gerekçeleri de değerlendiren Başkan Yakup Demir, “Burada kamu yararı yok” şeklindeki maddeyle ilgili şunları söyledi:

“Kamu yararı olarak ne var şu anda orada? Şu anda orada hiçbir şey yok. Kamu yararı olmayan bir yerle ilgili ‘burada kamu yararı yok’ demek sanki doğru değil gibi. Mahkeme kararına saygı duyuyorum ama yaşayan halka da saygı duymak lazım. Çeşme yıllardır turizm ve yatak olarak büyüyememiş. Kemer, Side projeleri üretildi ve şu anda Antalya turizmin başkenti diyoruz. Turizmin başkenti bizce Ege olmalı. Tarihte de turizm yapılmış burada. Turizme çok yakışan bir kıyı destinasyonu var. Kemer ve Side’den daha da butik ve etkili olacağını düşünüyorum. Bakanlık bunu çok iyi anlatamadı. Ulaşım bile soru işareti. Uçaklar hafta sonu değil, hafta içi yönlendirilecek. Hafta içi kimse gelmez ki. Avrupa’dakiler Cuma akşam geliyor Pazartesi günü gidiyor. Slotları hafta sonuna vermeyeceğiz trafiği yoğunlaştırmamak için diyorlar. Projenin içeriğinde hatalar var ama bu hatalar basit hatalar. Projeyi mahkemeye taşımak ve verilen ret kararı aslında giderilebilecek hatalar. Bakanlık bunu güncelleyebilir.”

İTİRAZLARIN HİÇBİRİSİ ÇÖZÜLEMEYECEK İTİRAZLAR DEĞİL
Hükümetin İstanbul havaalanı gibi, üçüncü köprü gibi yatırımlarda gösterdiği kararlılığı Çeşme Projesi için de göstermesi halinde bu projenin hayata geçebileceğine vurgu yapan Başkan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümetin benzer projelerde kararlılığı söz konusu. Çanakkale Köprüsü’nden üçüncü köprüye, İstanbul havaalanına kadar hepsine ciddi bir itiraz vardı ama kararlı bir şekilde üstüne gitti ve bunları yaptı. Seçim her şey. Seçimlerde başarı elde ederse bu proje yapılır gibi geliyor bana. İtirazların hiçbirisi çözülemeyecek itiraz değil. Çok küçük ve cılız itirazlar. Kervan yolda düzülür derler. Proje bir yandan yürürken, bu düzeltmeler yapılabilir. Bu sürece bakanımız da müdahil olur. Çok vakti olmadığı için tam içine giremedi. Proje kararı çıksın zaten detayına gireceğiz diyor. Yanlış yerden başlama var gibi. Halen daha Çeşme Turizmcileri olarak proje olsun istiyoruz. Kamu yararı için orası kullanılsın.”