GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
10 Eylül 2024 Salı 08:12

Başkan Demir krizi anlattı: Otokent gırtlağa kadar dolu, sinirlerimiz bozuk!

Uzunca bir süredir yaşanan 2 . El piyasasındaki krizin boyutları büyüyor. İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Demir, yaşadıkları sıkıntıyı, “6 bin 500 aracı bünyesinde barındıran Otokent’te bugün 8 binden fazla araç var, çünkü satış yok. Arabaları koyacak yer bulamıyoruz. Esnafımız burnundan soluyor, yaşam mücadelesi veriyor. Otokent, gırtlağına kadar arabayla dolu ve sinirlerimiz bozuk. Günde 500’den fazla araç satarken, bugün 100’ün altına indik. Kredi faizleri düşürülmeden, kredi miktarları artırılmadan düzlüğe çıkmamız imkansız” sözleriyle dile getirdi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de otomobil satışlarında yaşanan durgunluk, had safhaya ulaştı. Nisan sonunda başlayan satış rakamlarındaki azalma, bugün dip yapmış durumda. İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Demir, krizin boyutlarının her geçen gün biraz daha büyüdüğünü ve zorlaştığını belirterek, “Kredi faizleri çok yüksek. Üstelik yüksek faizle kredi çekmeyi göze alanlara da çok düşük miktarda kredi veriliyor. Hal böyle olunca satışlar durdu ve giderek sıfıra doğru koşuyoruz. Eğer kredi faizleri düşürülmez, kredi miktarları artırılmazsa, galerici esnafının düzlüğe çıkması imkansız” açıklamasında bulundu.

KRİZİN MİMARI, BANKA KREDİLERİ
2. el piyasasındaki durgunluğun dört aydır dayanılmaz bir hal aldığına dikkat çeken Başkan Demir, “Otokent’te yaprak kımıldamıyor. Esnafımız gün boyu oturuyor, çaresizlikten. Ofluyor, pufluyor, müşterinin yolunu gözlüyor” dedi.

Krizin bu kadar büyük olmasında bankaların kredi faizlerini yüksek tutması ve yüksek oranda olmasına rağmen kredi çekmek isteyenlerin de çok düşük kredi alabilmesinin yattığını anlatan Başkan Demir, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bankalar kredi taleplerine cevap vermiyor. Kredilerdeki baskı devam ettiği sürece bizim işler düzelmez. Günde 500, hatta 560 araç satışı yapardık. 400’e düştüğü de olurdu ve biz bu düşüşe üzülürdük. Hatta satış yoğunluğu nedeniyle Otokent’te ikinci noterlik açtırdık. Ya şimdi? Günde 100 araç dahi satamıyoruz. Esnafımız burnundan soluyor, yaşam mücadelesi veriyor. Araba alan da yok, satan da… Esnaf, satış yapamıyor ki, araç alsın! Dengesiz bir alışveriş var. Araba fiyatlarında belirgin bir düşüş olduğu halde piyasada çarklar dönmüyor. Otokent’te dükkanlar, toplamda 6 bin 500 arabayla dolardı. Bugün 8 binden fazla araç var ve araba koyacak yer yok. Otokent, gırtlağına kadar arabayla dolu ve sinirlerimiz bozuk. Bir an önce kredi musluklarının açılmasını istiyoruz, bekliyoruz. Aksi takdirde esnafımız, bu krizden kendini kurtaramaz.”