GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Ocak 2022 Çarşamba 14:23

Başkan Çalkaya ‘Acil planlanmalı’ dedi... İnciraltı korku filmi gibi!

Planlama çalışmaları süren İnciraltı’nın tarım alanı olduğu iddialarına açıklama getiren Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, orada tarım yapmanın imkansız olduğunu vurgulayarak “Pek çok sera alanı var. İnanın içler acısı... O seraların naylonlar yırtılmış, harabeye dönmüş, insanlar terk etmiş… Korku filmi gibi...” dedi.

EGEDESONSÖZ - Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Çalkaya, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planlama çalışmalarını yürüttüğü İnciraltı hakkında açıklamalar yapan Çalkaya, İnciraltı bölgesinin tarım alanı olup olmadığı tartışmalarına çarpıcı yorumlar getirdi.

YETKİ VERİLSE YAPARIZ
İnciraltı planlarının yetkisinin kendilerinde değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu ve çözümünde onlar tarafından getirileceğini vurgulayan Çalkaya, “İnciraltı deniz kenarında 5 milyon metrekarelik bir alan. Ne İzmir'de ne Türkiye'de bu kadar büyük bir alanın olduğunu düşünmüyorum. Burası 40 yıldır süren bir konu. Mehmet Ali Bey'de çözümü konusunda çok çaba sarf etti ancak çözüm noktası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda. Biz ‘planlama yetkisini bize verin’ diye çok başvurduk. Yetki verilse yapabiliriz. Ancak planlama yetkisi bizde olmayınca 3 kurumun ortaklaşa çalışması lazım” diyerek o bölgeyi en iyi bilen kurumun Balçova Belediyesi olduğunu da ekledi.

ORADA TARIM YAPMAK İMKANSIZ
İnciraltı bölgesinin ‘Tarım alanı mı? Değil mi?’ tartışmalarına eleştiri getiren Çalkaya, “Bölgenin bir çok yerinden çevre yolu geçiyor. Büyük bir karbon salınımı var. Su ile çok ciddi sorun yaşanıyor. Su borlu ve tuzlu. Orada tarım yapmak imkansız. Pek çok sera alanı var. Ben milletvekilleri gelince gezdirdim. İnanın içler acısı... O seraların naylonlar yırtılmış, harabe, insanlar terk etmiş… Korku filmi gibi... Demir bloklar kalmış, terk edilmiş... Günümüzde o kadar çok tarım yapılacak alanlar var ki… Mazotun bu kadar yüksek olduğu gübre fiyatları… Orada kesme çiçekçilik yapılıyor soğuk vurduğunda çiçekler ölüyor ancak elektrik fiyatları malum. Orada tarım yapılabilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Bu bölgede büyük arazisi olan vatandaşların bile geçinemediğini, ekonomik sıkıntı çektiğini de ekleyen Çalkaya, “En çok o bölgeden iş talebi geliyor. Orada arazisi var ancak ekip biçemiyor bu nedenle de ekonomik sorunlar yaşıyor” dedi.

VATANDAŞLARA SATMAMALILAR
İnciraltı’nın plananması sürecinde vatandaşın isteklerini önde tuttuklarını belirten Çalkaya, “Biz mümkün olduğunca vatandaşlara satmamaları konusunda ikazda bulunuyoruz. Biz 2019'da geldiğimizde Tabiat Varlıklarını Koruma'ya gidip temasta bulunmuşuz. Geldiğimizden beri 5-6 kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gittik. Pek çok toplantılar yaptık. Vatandaşın talebini biliyoruz, İzmir'in hassasiyetini biliyoruz, bölgenin önemini biliyoruz. Burası planlanırken dikkatli planlanmalı. Planlanırken istihdama da katkısı olmalı. Beklentilerimiz bakanlığına ilettik, vatandaşın talebini ilettik” şeklinde konuştu.

ORTAK PAYDADA BULUŞULMALI 
Siyasi görüşlerin ortak paydada buluşmasının çözüm getireceğine vurgu yapan Çalkaya, “Farklı siyasi görüşlerde olabiliriz, farklı partilerde görev yapıyor olabiliriz ancak bir kentin sorunuysa bunu çatışmadan ortak bir paydada, hem vatandaşın lehine hem kentin lehine çözüm noktasında olabiliriz. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun bir masasını etrafında oturup tartışıp en iyi sonucu alabilmek için biz tüm çabayı harcadık. Belki vatandaştan çok biz belediye olarak çözülmesini istiyoruz. Çünkü planlama olursa bir çok sorun ortadan kalkacak ve kent kazanacak” sözlerini kullandı.

SORUNUN ÇÖZÜLMESİ ÇOK UZUN SÜRMEZ
İnciraltı planının tekrar görüşülmesi için yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne ziyarette bulunacaklarını söyleyen Çalkaya, “Biz en son 12'nci ayın 6'sında yeni atanan Genel Müdür ile hem görüşmek için hem de planımızı sunduk. Bir toplantı yaptık. Kendisi de konuya çok hakim. Birkaç konu vardı bizim beklentilerimiz bakanlığın talepleri konusunda. Önümüzdeki haftalarda ekip olarak yeniden Ankara'ya gidip görüşme yapacağız. Bizim isteğimiz bir an önce sorunun çözülmesi. Üç kurumda çözülsün yönünde irade sergiliyor. Ben çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

TEK BAŞINA BU SORUNU ÇÖZMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Balçova'daki tapu mağdurlarının belediye için en önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayarak söze başlayan Çalkaya, çözüme kavuşturulması gerektiğini söyleyerek “40-45 yıllık bir sorun. Bir türlü çözülememiş. Mehmet Ali Bey bunla ilgili bir çalışma yapmıştı. Sayı çok fazla. 2 bine yakın elinde makbuzu olan vatandaş var. Belgeleyebiliyorlar bunu. Bir de elinde hiçbir şey olmayan ancak aldığını söyleyen yaklaşık 2 bin vatandaş var. Aradan uzun yıllar geçti miras ile sayılar arttı. Sayı gittikçe arttı. Şu an sayıların kaç olduğunu biliyoruz o yüzden. Tek başına bu sorunu çözmemiz mümkün değil. Bakanlığın ve Çevre ve Şehirciliği'nde bize destek olması lazım. Hazinen, ormanın ve Büyükşehir'in birlikte çalışmamız lazım. Tekrar bunun üzerinden çalışıp yeni bir planla Çevre ve Şehirciliğe gideceğiz” dedi.