GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Ağustos 2021 Salı 12:06

Başkan Batur ‘ülkemizin varlığı tehlikede’ dedi: ABD çok istiyorsa Afganları alsın!

Son günlerde artan Afgan göçü ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Devletimizin ve ülkemizin varlığını tehdit edecek bir süreç yaşanıyor. Koca İran'ı aşıyorlar ve Türkiye'ye geliyor. Afganlar neden kaçıyor? Taliban’dan kaçıyor. Taliban’ın önünü açan ABD… ABD çok istiyorsa Afganları alsın. Bizim ne suçumuz var?” dedi.

EGEDESONSÖZ- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde tartışmalara neden olan Afgan mülteci sorunu vardı. İzmir’e gelen mültecilerin ilk tercihleri arasında olan Konak’ta son durumu açıklayan Başkan Batur, “Afgan görmedim çok. Onlar daha çok İstanbul tarafında… Bizim Konak’ta Suriyeli de azaldı. Yunanistan'a göç furyası vardı, o dönem bir çoğu Trakya’ya gitti” dedi.

Afgan göçü ile Suriyeli göçü arasında farklar olduğunu belirten Başkan Batur, “Mülteci ülkesi olmaya başladık maalesef. Her tarafımızda savaş var ve özellikle Suriye'den gelenlerin ülkemizi tercih etmesinin nedeni en yakın ülkenin burası olmasıydı. Gelen mültecilere Yunanistan gibi botunu batırarak davranmadık. Ayda bebeği kimse unutmasın. Biz devlet olarak kucağımız açtık. Kentimize de geldiler. Şu an İzmir’de 148 bine yakın mülteci var. Bu konuda genel başkanımızın ifade ettiği gibi silah zoruyla geriye gönderme şansımız yok. Ancak bunların buraya geliş nedenlerini ortadan kaldıracak bir devlet anlayışına ihtiyaç var. Barışa ihtiyaç var. Masaya oturmaya ihtiyaç var. Gelen mültecilerin tamamının gideceğini kimse düşünmesin.  Biz belediye başkanıyız, insanı ayır etme şansımız olamaz. Biz hümanist bir partiyiz.  Mülteciler ile birlikte yaşamaya alışmalıyız. Ancak son dönemde Afganistan’dan gelenlere baktığımızda kadın-yaşlı yok. 18-20 yaşlarında gençler geliyor. ABD orayı işgal ettiğinde yetiştirdiği askerler geliyor. Bu tehlikeli bir süreç… Suriyeliler gibi değil yani. Devletimizin ve ülkemizin varlığını tehdit edecek bir süreç yaşanıyor. Koca İran'ı aşıyorlar ve Türkiye'ye geliyor. Suriye tamam dibimizde… Afganlar neyden kaçıyor? Taliban’dan kaçıyor. Taliban’ın önünü açan ABD… Çok istiyorlarsa ABD'ye alsınlar. Bizim ne suçumuz var?” dedi.