GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Şubat 2023 Cumartesi 08:44

Başkan Batur’dan vatandaşlara ‘kolon’ uyarısı: Tereddüdünüz varsa haber verin!

Sisam Depremi’nin ardından Bayraklı’da yıkılan binalarda gündeme gelen ‘kolon kesme’ iddiası Kahramanmaraş depremiyle birlikte yeniden alevlendi. Konak Belediyesi, 22 maddelik yayımladığı depreme dair kararlar içerisinde zemin denetimlerine özel olarak yer ayırdı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediyenin buna dair özel denetimleri olacağını vurgularken vatandaşların buna dair tereddüdü olmaları durumunda belediyeye dilediği gibi haber verebileceğini ve buna dair denetim yapılacağını söyledi.

EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SONSÖZ TV ekranlarında Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Başkan Batur, Sisam ve Kahramanmaraş Depremi’nin ardından gündeme gelen ‘kolon kesme iddiaları’ ile ilgili olarak belediyenin ayrıca önlem aldığına değindi.

Sisam Depremi’nin ardından Bayraklı’da marketin kolon kestiği iddiası ile yıkılan binanın ardından Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde de aynı iddialar yeniden gündeme geldi. İddiaların yeniden gündeme gelmesinin ardından Konak Belediyesi’nin depreme dair olarak hazırladığı 22 maddelik kararın içerisinde de yer aldı. Yer alan maddeyi Başkan Batur ayrıntılarıyla açıkladı.

KONAK’TAN ZEMİN KONTROLÜ: İLK ADIM FIRINLAR
İlk adım olarak binalarda zemin kontrollerinin yapılacağına değinen Batur, özellikle zemin katlarda bulunan fırın işletmelerini ayrıca denetleyeceklerini belirterek şunları söyledi:

Bununla ilgili kesin kararlar alıyoruz. Bundan sonra yapılan binaların depreme dayanıklılığının arttırılması noktasında ve bu çalışmaların sürekli olması noktasında bazı kararlar alıyoruz. Bunlardan bir tanesi her 3 yılda 1 zemin katların kontrolünü yapacağız. İlk adım Fırıncılar Odası ile de görüşeceğiz, özellikle altında fırın işletmesi olan mekanlar olacak. Kolonun içerisinde fırın kesinlikle olmayacak. Siz kolon olarak görüyorsunuz ama fırınlardaki o ateş içinde ne kolon kalıyor ne bir şey kalıyor.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: KOLON KESİLMESİNE DAİR TEREDDÜTÜNÜZ VARSA BİZE HABER VERİN
Başkan Batur, vatandaşların bulundukları binalardaki zemin katlarda kolon kesilmesine dair bir şüpheleri olduğu takdirde belediyeye diledikleri gibi haber verebileceklerini belirterek, “Her 3 yılda 1 zemin kattaki iş yeri kontrolü yapacağız. Bunu yapı kontrol ve zabıta ekipleri yapacak. Projesine uygun olarak duruyor mu, kolon kesildi mi? Vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum; oturdukları binada böyle bir tereddütleri varsa hiç çekinmeden lütfen belediyemizin imar müdürlüğüne müracaat etsinler. Şüphesi bile olsa lütfen bize müracaat etsinler, bu çok hassas bir konu. O bölgede de denetimlerin zamanında yapılmamasının da neticesi bu. İlk aldığımız önlemlerden bir tanesi bu” dedi.