GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
27 Aralık 2021 Pazartesi 13:37

Başkan Batur’dan o polemiğe yanıt: Devlet, personel alım sistemini değiştirmeli!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve buna bağlı kuruluşlarda terör örgütü bağlantılı personellerin çalıştığı iddiasına yönelik İçişleri Bakanlığı özel teftiş başlatmıştı. Bu konuda görüşlerini dile getiren Konak Belediye Başkanı Abdül Başkan Batur, kişinin adli sicil kaydının temiz olmasının işe alımda yeterli olduğunu belirterek, “Devletin personel alımıyla ilgili sistemini değiştirmesi lazım. Güvenlik soruşturması garanti olarak yapılır, maddesi koyması lazım. Güvenlik soruşturmasını da biz yapmayacağız, devletin ilgili birimleri yapacak. Bu belediyeden çok, Bakanlığı ilgilendirir” dedi

EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SonSöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Batur, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

BİZİM İÇİN MEVZUATA GÖRE ADLİ SİCİL KAYDI ESAS ALINIYOR
Geçtiğimiz gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde terör örgütü bağlantılı personellerin çalıştığına yönelik iddia gündeme gelmişti. İçişleri Bakanlığı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bağlı kuruluşları ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personelden bazılarının terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikayet ve elde edilen tespitler üzerine, konunun tüm yönleriyle soruşturulması için özel teftiş başlatıldığını bildirmişti. Bu konu üzerine personel alımlarındaki sürece dair detayları dile getiren Konak Belediye Başkanı Batur, bir personelin alımında gerekli olanların neler olduğunu ve İBB’de yaşanan bu durumun belediyeden çok, İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendirdiğine dikkat çekti. Bunların yanı sıra belediyelerin adli sicil kaydını esas alındığını, bu durumun yaşanmamasına yönelik güvenlik soruşturmasının da garanti olarak yapılmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. 

BİZİM İÇİN ESAS  BELGEDİR ÇÜNKÜ DEVLETİN KURUMUNDAN ALINIYOR
Başkan Batur, İzmir’deki belediyelerde personel alım sürecinin işleyişine dair açıklamalarda bulunDU:

“İşe başvuran kişiyi çağırırsınız. ‘Kimdir, nedir?’ diye. Zaten o kişiye dair bir ön araştırma yapılıyor. Daha sonra işi yapabilir mi, yapamaz mı?’ Onu ölçüyoruz. İş başvurusunda bulunan kişilerden 2 adet vesikalık fotoğrafı, sağlık raporu, ikametgah belgesi ve en önemlisi de savcılık temiz kağıdı dediğimiz adli sicil kaydı istiyoruz. Bununla ilgili güvenlik soruşturmasını yapacak merci biz değiliz. Güvenlik soruşturmasını emniyet ve İçişlerleri Bakanlığı’na bağlı birimler yapıyor. Bizim için adli sicil kaydının temiz olması yeterli oluyor. Bir sorun olduğu zaman biz de bazı kişiler için güvenlik soruşturmasına gönderdik. Valilikten ‘güvenlik soruşturması bizim tarafımızdan yapılmıyor’ diye belge geldi. Zaten devletin ilgili kurumlar var. MİT, İçişleri Bakanlığı gibi... Bize sakıncalı bir personel gelirse gereğini yaparız. Bizim için esas, belgedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de yaptığı şey aynı. Devletin kurumundan adli sicil belgesi alıyor. Savcılık veriyor bunu. Adli sicilinde bir şey varsa zaten orada çıkıyor. Sicilinde bir şey çıkıp da onu işe alsa tamam, o zaman dedikleri doğru. Ama güvenlik soruşturması yapılmış ve sakıncalı kişiler olduğu ortaya çıkmış durumlarda zaten belediyeler gereğini yapar. Ben yaparım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de yapar. Sayın Ekrem İmamoğlu da İçişleri Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı’na mektup yazarak listenin kendisine gönderilmesini ve soruşturma neticesinin kendisine bildirilmesini talep etmiş. ‘Liste varsa buyurun, bize getirin, biz de gereğini yapalım’ demiş.”

ADLİ SİCİL BELGESİ TEMİZSE, SIKINTI YOK, DEMEKTİR
Bu yaşanan duruma çözüm olarak adli sicil kaydının yanı sıra güvenlik soruşturmasının da yapılmasının zorunlu tutulması olabileceğini söyleyen Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devletin personel alımıyla ilgili sistemi değiştirmesi lazım. Güvenlik soruşturması garanti olarak yapılır, maddesi koyması lazım. Güvenlik soruşturmasını da biz yapmayacağız, devletin ilgili birimleri yapacak. Adli sicil kaydını koymuş, bir de güvenlik soruşturması da koysun, o zaman. Güvenlik soruşturması yapılır, olumsuz bir şey olduğu halde personel hala çalışıyorsa, zaten bundan belediye başkanı sorumludur. Ama şu anda elimizdeki evraka göre herkes çalışmalarını yapıyor. Adli sicil belgesi temizse, sıkıntı yok demektir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde böyle bir durumun olduğunu zannetmiyorum. Sayın Ekrem İmamoğlu da açıklama yaptı. Onlar da hassas bir teraziden geçiyordur. Kendisinin beyanı ‘böyle bir şey olacağı mümkün değil’ şeklinde. Ben Ekrem Bey’e inanıyorum.”