GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Aralık 2023 Cuma 09:19

Başkan Batur’dan ‘ithal aday’ tepkisi!

Konak Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Abdül Batur, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun adlarının İzmir adaylığı için geçmesi ile ilgili olarak ““Tüm aday adayı arkadaşlarımız İzmirli. Buğra Bey bir ara gidip gelmiş, o da İzmirli, haksızlık etmeyelim. Dışarıdan biri gelmesi konusu tartışılmaya başlandı. Biz İzmir'de belediye başkanı bulmayacak durumda mıyız? İzmir'de bu işi yaparım diyen arkadaşlarımız var” dedi.

EGEDESONSÖZ- Konak Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Abdül Batur, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

İZMİR'DE BELEDİYE BAŞKANI BULMAYACAK DURUMDA MIYIZ?
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun adlarının İzmir adaylığı için geçmesi ile ilgili olarak başlayan ithal aday tartışmasına değinen Başkan Batur, “Tüm aday adayı arkadaşlarımız İzmirli. Buğra Bey bir ara gidip gelmiş, o da İzmirli, haksızlık etmeyelim. Dışarıdan biri gelmesi konusu tartışılmaya başlandı. Biz İzmir'de belediye başkanı bulmayacak durumda mıyız? İzmir'de bu işi yaparım diyen arkadaşlarımız var” şeklinde konuştu.

DEĞİŞİM OLMASAYDI DA ADAY OLACAKTIM
Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine hazır olduğunu ifade Batur, “Ben 1994 yılında başladım belediyeciliğe. Mesleğimiz mimarlık. Narlıdere'yi de 20 yılda önemli noktaya getirdiğime inanıyorum. Konak'ta da bu dönemin ne kadar önemli olduğunu ileriki dönemde anlayacaklar. Biz Konak'ın kentin siluetini değiştirecek anayasasını hazırladık. 600 hektarlık kentsel dönüşüm planlarını 1 dönem içinde yaptık. Konak Belediye Meclisi tarih yazmıştır. Böyle bir tecrübemiz var. Kentli neler yapabileceğimi biliyor. ‘Ben bu işi iyi yaparım’ diye ortaya çıktım. Kentin problemlerini biliyorum, meclislerini bile kaçırmayan belediye başkanıyım. 5 yılda 1 kere meclisi ben açmadım sadece. Kentin sorunlarını yerinde izliyorum. Büyükşehir'in yaptığı çalışmaları yerinde takip ediyoruz. Kentin sorunlarını iyi bilen biri olarak sivil inisiyatifler ile arası iyi olan, vatandaşlara dokunabilen biriyim. İzmirliler tecrübe, samimiyet, vatandaşın dokunabildiği, onlarla nefes alan, yaşayan birini istiyor demiştim. Biz buna uygunuz. Görev verilirse en iyisini yapabileceğimi biliyorum. Kurultay öncesi de adaylık düşüncem vardı. Değişim olmasaydı da aday olacaktım. Birikimimizi nerede kullanacağız ki başka? Ben hazırdım, teknik ekiplerimiz de çalışıyor. Sahada çalışan teknik ekibimiz var tüm ilçelerde çalışan” dedi.

SOYER’İ YIPRATMADAN, ÜZÜLMESİNE NEDEN OLMADAN BU KAMPANYAYI YÜRÜTMEMİZ LAZIM
Rekabetin centilmence yürütülmesi gerektiğini söyleyen Batur, “Bazı etik kurallara siyaseten uymamız lazım. Şu an Büyükşehir Belediye Başkanımız Soyer görevinin başında. Onu yıpratmadan, üzülmesine neden olmadan bu kampanyayı yürütmemiz lazım.  Yapılacak çalışmalar zaten ana hatları ile belli. Biz zaten neleri yapacağız biliyoruz. Bu kente 5 sene hizmet etmiş başkanlarımız var. Hepsi kentin ilerlemesi için çivi çakmış ve ellerinden gelen katkıyı sunmuş. Eski başkanlar ile görüşüyorum, görüşlerini alıyorum. Bu kentin ileriye gitmesi için, kentin probleminin çözülmesi noktasında programlar üretmiş büyüklerimiz” ifadelerini kullandı.

İZMİR'İN 3 ANA PROBLEMİ VAR
“İzmir’de neyi eksik gördünüz de aday oldunuz?” sorusuna yanıt veren Batur, “İzmir'in 3 ana problemi var. Ulaşım. Bununla ilgili her gün ayrı bir şikayet, serzeniş alıyoruz. Ulaşımla ilgili sorunlara müdahale edeceğiz, çözemeyeceğimiz bir şey yok. Ancak ulaşım ile ilgili yapabileceğimiz hafif raylı sistem ve metronun arttırılması lazım. Başka çaremiz yok. Buca Metrosu çalışıyor ancak bir yandan Karabağlar Metrosu içinde başlaması lazım. Bir diğer konu körfez… Körfez ile ilgili sürekli gündem var. Kokup kokmadığı, temizlenip temizlenmediği kavgası var. Bununla ilgili geçmişte proje hazırlanmıştı Aziz Bey döneminde. Bu projenin yeniden gündeme getirilmesi gerekiyor. Bu proje körfezin kurtuluş projesi… Yeniden bu projenin hayata geçirilmesi ve körfezin gündemden kalkması lazım…  Ayrıştırmalı yağmur suyu sistemi sorunu var. Yapılan iyi işler devam ettirilmeli. Yağmur suyu ile kanalizasyonun aynı hattan geçmesi kadar çağdışı bir şey yok. Bunu rahatlatmamız lazım ki büyük kanal projesini rahatlatmamız lazım. Yağmur suları bile Çiğli Arıtma’ya gidiyor. En önemli sorun ise kentsel dönüşüm… Bununla ilgili kentsel dönüşüm isteyen noktalarda belediye başkanlarımız ile her noktaya neşter vurmamız lazım. Deprem geliyor. Deprem geldiği zaman hepimizi ‘ne oldu kentsel dönüşüm?’ diyoruz. Bunda sürdürülebilirliği sağlamamız lazım. Devletin üst kademeleri ile hep birlikte yapmamız lazım bunu. Sadece Büyükşehir ile başa çıkabilecek bir problem değil. Konak'ta bu yüzden adım attık ve kendiliğinden yürüyecek pozisyona getirdik” açıklamasını yaptı.

TARIMI DESTEKLEYECEĞİZ
Büyükşehir adayı olması durumunda yapacakları icraatları sıralayan Batur şunları söyledi:

“Sorunların hepsini biliyorum. Masaya yatırdık. Ekiplerimiz sahada. Bölgelerin en büyük sorunu tarımsal sorunlar. Bunları daha iyi noktaya getirmek için çalışacağız. Tarımı, köylüyü kalkındırmak, tarımsal faaliyetlere destek vermek yerel yönetimlerin birinci önceliği oldu. Köyden kente göçü önleyecek ve ileriki süreçte gıda krizini engellemek için bölgelerde yapılacak en önemli çalışma köylüyü, tarımı desteklemek”