GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Ekim 2022 Pazartesi 08:37

Başkan Batur’dan bakanlığa eleştiri: UNESCO kararı siyasi!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO Dünya Mirası 2022 daimi adaylığı için İzmir’in simgelerinden Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi'ni elemesi ile ilgili yaptığı yorumda “Burası İzmir’in merkezi ve kalbi, İzmir bu ülkenin üçüncü büyük kenti, valilik-büyükşehir projenin arkasında ama tercih başka oldu. Bence siyaseten alınan bir karar oldu. Lobi de yapıldı. Bakanlığın İzmir tercihini siyaseten yapmadığı görülüyor. Bakanlıktan yorum gelmedi bununla ilgili. Bir suçlama geldi kurumlardan ama savunma gelmedi bakanlıktan…” dedi.

EGEDESONSÖZ- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

BİRİNCİ KADRİYE’DE SOSYAL TESİS 29 EKİM’DE AÇILACAK
29 Ekim’de Birinci Kadriye Mahallesi’nde sosyal tesis açacaklarını kaydeden Başkan Batur, “Hem şehirde hem de ilçemizde mekanları, işyerlerini dinliyoruz. Aktiviteler, açılışlar var. Cumhuriyet Bayramı’nda bir yer daha açıyoruz. Şimdiden tarihini verelim. Birinci Kadriye’de inşası devam eden bir sosyal tesisimiz var. İçinde düğün salonu, nikah salonu, pazaryeri, semt merkezi, anaokulu, kreş şeklinde planlamış bir merkez. Çevre mahallerde de bu tesisten yararlanabilecek. Bizim önceliğimiz olan kadın ve çocuklara hizmet edecek bir merkezi açacak olmamız. Çünkü merkezin takibi rahat oluyor. Aynı çatı altında olması oradaki insanların kaynaşmasını da sağlarken yerel yönetimlere yönelik isteklerin de tespitini kolaylaştırıyor. Bana göre bu sistem en doğrusu. Kentsel dönüşüm planlarımız var ve dönüşüm daha olmadan bu ihtiyaçları karşılamak istedik. Ekonomik kriz tabii ki çok şeyi etkiliyor. Ancak biz yapılan projelerde müteahhit alacakları ile ilgili sıkıntı yaşamadık. Bize iş yapan müteahhitler yada mal alımı yaptığımız kişiler 15 gün içinde alacaklarını alıyorlar. Sistem kurduk ve 15 günde bir Cuma günleri ödeme günlerimiz” dedi.

BAKANLIKTAN UNECO ELEŞTİRİSNDE YORUM GELMEDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Dünya Mirası 2022 daimi adaylığı için İzmir'i eleyerek İznik'in dosyasını UNESCO'ya göndermesi ile ilgili değerlendirme yapan Başkan Batur, “Sorumlulukta büyükşehir var, bakanlık var, valilik var, biz varız, TARKEM var, esnaf derneği var. Bu organizasyondan hepimiz sorumluyuz. Görev tanımlarımız belliydi. Adaylığının kabulünün ardından sonraki süreçle ilgili de görev tanım ve sorumluluklarımız belliydi. Eksik yok bu dosyada, iki senede hazırlanması gereken dosya büyük bir özveri ve çalışma ile 1 yılda hazırlandı. Burada yetki bakanlıkta... Bizden yana tercihini kullanmadı. Bununla ilgili yorum İzmirlilerin… İznik’teki olay da farklıdır. İzmir için çok önemliydi. Alınacak karar bu alanla ilgili disiplin yaratacaktı. Adaylığın kabulü olsaydı kentin o bölgesine disiplin gelecek, AB fonları açılacak, restorasyonlara fon bulmak notasında sorun yaşanmayacaktı. 3 bin 500 tescilli bina var. Bunlar restore edilebilecekti. Burası İzmir’in merkezi ve kalbi, İzmir bu ülkenin üçüncü büyük kenti, valilik-büyükşehir projenin arkasında ama tercih başka oldu. Bence siyaseten alınan bir karar oldu. Lobi de yapıldı. Bakanlığın İzmir tercihini siyaseten yapmadığı görülüyor. Bakanlıktan yorum gelmedi bununla ilgili. Bir suçlama geldi kurumlardan ama savunma gelmedi bakanlıktan…”ifadelerini kullandı.

MARDİN İZLENİMLERİ… KILIÇDAROĞLU’NA ÖVGÜ VE DESTEK VAR
Partisinin yaptığı görevlendirme sebebiyle Mardin’de çalışma yürüttüklerini kaydeden Başkan Batur, “Belediye başkanıyım ancak partiliyim de… Partimiinz hizmet noktasında çağrısı olduğunda partimizin emrindeyiz. Bize de ihtiyaç duyuldu. Doğu illerinde partinin daha iyi noktaya gelmesi için çalışma yapılıyor. Doğu Masası kuruldu ve bu masada İzmir’den PM üyesi arkadaşımız Devrim Barış Çelik de var. Çalışmaların denetimini yapıyoruz ve alan çalışmasına katılıyoruz. Mardin’de eski çarşının bir baştan diğer başa esnafla, vatandaşla konuşarak tek tek gezdik. Vatandaşların dertlerini dinledik. O bölgede partimize ilginin arttığını, güven oluştuğunu, genel başkanımız sayın Kılıçdaroğlu’na büyük bir övgü ve destek olduğunu gördük. Moralimiz yükseldi. Çalışmalarımızdan verim alındığını da görüyoruz. 21 Ekim’de Sivas’a gideceğiz tüm belediye başkanlarımızla. 249 belediye başkanımız katılacak. Sivas’ı ilçe ilçe, kent merkezi olmak üzere 249 ilçe başkanı bir anda gideceğiz, güzel bir sinerji de oluşuyor. Sivas’tan öteye gidemiyorlar diyorlardı, hiç de öyle bir şey yok ” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINA HAZIR GÖRDÜM KENDİSİNİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleşen ziyaret hakkında açıklama yapan Başkan Batur, “Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşme hakkında bilgi veren Başkan Batur, “sayın başkana Konak’ta gelinen noktaları aktarıyoruz. Kentsel dönüşümden, restorasyona, 10 aydır uygulanan sokak toplayıcıları ile ilgili çalışmalarımız hakkında bilgiler verdik. Türkiye Belediyeler Birliği yönetimindeyim. Oradaki çalışmalar ve sonrasında yapılacak araç gereç yardımları ile ilgili durumu aktardım kendisine… Kendisi gayet moralli ve motivasyonu yüksek. Cumhurbaşkanlığı adaylığına hazır gördüm kendisini” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU GÖNLÜMÜZDEKİ ADAY
Kılıçdaroğlu’nun Seferihisar toplantısında partililere dönük olarak yaptığı “yanımda mısınız, değil misiniz” açıklamasının 6’lı masaya yansımaları hakkında değerlendirme yapan Batur, “6’lı masada bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Şu kişi aday olsun, bu kişi olsun gibi bir aday tartışmasına gelinmediği söyleniyor. İlkeler bazında çalışmalar sürüyor, güçlendirilmiş parlamenter sisteme nasıl geçilecek, sistem seçim sonrasında nasıl oturulacak, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yapılan yanlışlar nelerdir bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. Bu konu ile ilgili genel başkanlar toplanmıyor, başkanların görevlendirdiği genel başkan yardımcıları yol haritası ile ilgili çalışmalar hazırlıyorlar. Geçtiğimiz haftaki toplantıda daha sık bir araya gelineceği, yol haritasının kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi. Her CHP’li gibi genel başkanımızın 13’ncü cumhurbaşkanı olmasını canı gönülden istiyoruz. Kemal Bey bu masayı oluşturan ve bir arada tutan bir isimdir. 6’lı masadan Kılıçdaroğlu’nun çıkmasını doğru olacağını düşünüyorum. Herkesin tahmini genel başkanımız olur aday doğrultusunda…” ifadelerini kullandı.

TBB’NİN CUMHUR İTTİFAKI BELEDİYELERİNE NE VERDİĞİ BELİRSİZ
Türkiye Belediyeler Birliği’nde CHP’li belediyelere ayrımcılık yapıldığı yönünde iddialar gözlemlerini aktaran Başkan Batur, “ayrımcılık konusunda eskiye oranla biraz daha iyi bir noktaya geldik. Bizim 249 CHP’li belediyemiz var. Biz öncelikle onların hakkını daha sonra diğer belediyelerini haklarını koruyoruz. Şeffaf yönetim istiyoruz, araç-gereçlerin hakkaniyetli verilmesini istiyoruz. Bu birliğin bütçesinin yüzde 51’ini karşılaya belediyeler CHP’li belediyeler. Yüzde 51’i veriyoruz ve buna uygun araç gereç istiyoruz. Ama yüzde 20’sini alıyoruz. Cumhur İttifakı belediyelerine ne verildiğini de görmek istiyoruz. Cumhur İttifakı belediyelerine verilen ara- gereç miktarı ve bedeli belirsiz. Israrlı çabalarımıza rağmen bir türlü ne verildiğini söylemiyorlar, öğrenemedik. En büyük tartışma konusu da bu. Suç duyurusu da yaptık, bir şey çıkmadı. Kavga içinde değil belediyelerin hakkını savunmak için oraya gidiyoruz. CHP’deki belediyeleri temsil ediyoruz ve gerekleri yapmak durumundayız. Şeffaf yönetim istiyoruz, bilgi verilsin, ne verilse verilsin. Yönetimdeki diğer Cumhur İttifakı’ndan arkadaşların da ne verildiğinin bilgisi yok. Genel sekreterlik biliyor. Orada da bir değişim yaşandı geçenlerde… Netice alamıyoruz. İçişleri’nden müfettiş istedik. Bilgi alamıyoruz. Bize verilen listeler belli ama AK Parti’ye verilen belirsiz. Bize yüzde 20 verdiniz, diğer tarafa ne verdiniz belli değil. Örneğin Kıyı Ege Belediyeleri’nde her şey şeffaf. İki gün geldi müfettiş, denetimi yaptı ve gitti. Sistemimizi kurduk. Artık online biçimde toplantılarımız yapıyoruz. Görüntülü seminerler yapıyoruz” dedi.

TBB’NİN EN BÜYÜK SIKINTISI KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA DAVALARI
Belediyelerin geçmişte uyguladığı kamulaştırmasız el atma yolunun Anayasa Mahkemesi tarafından “hak ihaleli” olarak nitelendirmesinin ardından belediyelere yüksek rayiçli davalar açıldığını kaydeden Başkan Batur, “TBB’nin en büyük sıkıntısı kamulaştırmasız el atma davaları… Yeniden hukuki olarak önü açıldı. Son olarak 90 milyonluk dava Bornova Belediyesi’ne açıldı. Bu şekilde belediyeler nefes alamaz. Hukuki gerekçeler sebebiyle uzun soluklu takside bağlayamıyorsunuz da… Torba Kanunu’na koydurma çalışıyoruz. TBB kanalı ile bu süreci işlemeye çalışıyoruz. Fatma Hanım da görüşmeler yaptı” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERİN AYAKTA KALMALARI BÜYÜK BAŞARI
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen haciz kararlarının da belediyeleri zorladığını kaydeden “Bunların uzun vadeli taksitlendirilmesini konusunu gündeme getirdik. Yakın süre içerisinde borç yapılandırması bekliyoruz. Belediye gelirleri ile ilgili ağzımızda tüy bitti. Belediye gelirleri yasası çıkmalı. Belediyelerin ayakta kalmaları büyük başarı. Ekonomik krizi en çok belediyeler hissediyor. Her türlü malzemenin alımı 5 kat arttı” dedi.

FİYAT AYARLAMASI YAPMAK ZORUNDAYIZ
Kaynakların belediyeler tarafından neden doğru harcanmadığı yönündeki soruya yanıt veren Batur, “ “eskiden beri konuşulan bir şey… Bazı başkanlar sadece maaş ödüyor. Gelirler artmıyor. İller Bankası ve toplanan vergiler arttığı için elimize biraz daha para geçti. İller Bankası’ndan yüzde 20-25 düzeyinde gelir artışı aldık. Sadece bu var. Bütçelerimiz geçen sene 735 milyondu. Şimdi 1 milyar 435 milyona çıkarıyoruz. Bunu yapacağız. Bu bütçeye göre de fiyat ayarlaması yapacağız biz de… Yüksek rakamlı bütçeler için gelir elde edilmesi lazım. Toplanan vergilerin yüzde 4’ünü alıyor belediyeler. Avrupa’da yüzde 8 bu oran. Eğer yüzde 8’e çıkarsa sıkıntı kalmaz” şeklinde konuştu.

23 SENEDE TEK BİR GREV YAPTIRMADIM
Belediyenin maddi sorun yaşamadığını kaydeden Başkan Batur, toplu iş sözleşmesi sürecinin uzlaşı ile bitmesi noktasında çalışacaklarını da kaydederek  “Borçlarımızı tıkır tıkır ödüyoruz. Paramız da var. Toplu İş Sözleşmesi süreci var şu an önümüzde… Bu ay başladık, planlamamızı yaptık. TİS sürecini en iyi şekilde tamamlayacağız. Sendikalar yüksek istiyor eleştirileri var. Bazı belediyeler sıkıntıda, sendikalar da istediklerinden geri düşmüyor. Baştan isteniyor, sonra uzlaşı geliyor. Şimdiye kadar 23 senede grev yaptırmadım. Uzlaşarak dinleyerek yol kat ettik. Türkiye’de bu ortamı ne biz ne sendika arattı. Kriz herkesi vuruyor. Onlar da haklı. Emekçinin şimdi 11 bin civarı rakam geçiyor eline Buca’da alınan kararla… Enflasyon yüzde 70’in üzerinde arttı. Asgari ücrete ne gelecek bilinmiyor. Uzlaşı ile sorun çözülür” açıklamasında bulundu.

MAHALLE MAHALLE DÖNÜŞÜM RAPORU
İlçedeki kentsel dönüşüm süreçlerinde son durumu anlatan Başkan Batur, “Gültepe planları sonucunda mahkeme kararını uyguluyoruz. Planlar aynen uygulansın deniyor ve uyguluyoruz. Toros merkezi için en geç yılbaşında askıya çıkıyoruz. Dernekler, kooperatifler çalışma yapıyorlar. Askıya çıkınca bütün ekiplerimizle, görsellerimizle vatandaşın karşısına çıkacağız ve anlatacağız. Yazılı taahhüt vereceğiz. Garanti olarak benden imza isteniyor. Sakın evlerini satmasınlar. Her seferinde söylüyorum. Cefasını çektiler, sefa noktasına gelecekler. Mahallede bizzat bilgilendirmeler yapacağız. Dönüşüm bir anda mahallelinin kabul edeceği bir şey değil. Yüzde 100 uzlaşı ile yapacağız. Anlaşmadan herhangi bir şey yok, her şey belediye kontrolünde ve denetiminde olacak. Parselasyonda görecekler. Beştepeler Planı mahkemeye verilmedi. Bir sıkıntımız yok. Harita Mühendisleri Odası ile yapıyoruz parselasyonla ilgili planları… Süratli gidiyor. Finiküler hattı Beştepeler’de kurulacak. En güzel görüntü orada olacak. 5’e böldük ve bölüm bölüm çıkaracağız parselasyon planlarını… 4 No’lu bölgeden kazmayı vurmak istiyoruz. Bir yerden başladık mı kendiliğinden yürürü. Kat karşılığı anlaşacağız. Müteahhitle anlaşacağız. Yasa neyse o… Müteahhit sistemi üzerinden dernek temsilcilerinin, vatandaşların da olacağı bir süreç işletilecek. Bu iş kolay değil. 300 hektarlık alan ve yılların sorunu… Bu işleri ele aldık. Oradaki vatandaşın uzlaşıcı tavrına güveniyorum. Seçim döneminde dolaşırken talep bu yöndeydi ve sonraki yapılan anketlerde yüzde 85’i dönüşüm istiyordu. Yapmamızı istiyorlar. Meydanımız, yeşil alanımız olsun istiyorlar. Gültepe’de tek bir parkımız var. Ufacık bir yer. Dönüşüm ile sosyal yaşantısı da değişecek oradaki insanların… Yapacağız derdik, bu dönem yetişmiyor derdik. Ne söz verdiysek onu yapıyoruz. Seçim beyannamesine baksınlar. Vaat edilen işlerin yüzde 80’ini tamamladım. Cemevi ve kadın sığınma evi kaldı. Onları da ihaleye çıkaracağız” dedi.

YEŞİLDERE PROJESİ’NE ODALAR NEDEN RANT DEDİ, ANLAMIŞ DEĞİLİM
Yeşildere’de Büyükşehir Belediyesi için yapmayı planladığı kamulaştırma ve yeşil alan projesinin bazı odalar tarafından “rant” eleştirisinin yükselmesi ile ilgili olarak değerlendirme yapan Batur, “neden böyle dediler anlamadım, yeşil bir rekreasyon alanı olacak. Büyükşehir Belediyesi’ne külfet geçirecek proje, bu konuda ideal var. Başkan gelir gelmez yarışma projesi yaptı. O projelerde alanların yeşil olduğunu göreceksiniz. Yeşildere’deki deri fabrikaları kaldırılıp yeşil alan yapılacak. Kamulaştırmalar yapacak büyükşehir ve kasadan para çıkacak. Kentin merkezi düzenlenmiş olacak. Yoldan geçen herkes şu fabrikalar kalkmadı diyor. E proje yapılıyor. Ama itiraz var. 1-1,5 sene kaybettik Gültepe planlarında… Şhir Plancıları Odası itirazına rağmen sonunda haklı çıktığımız görüldü. Zaman kaybettik yani en değerli şeyi… O bölgenin o şekilde değerlendirilmesi çok önemli. Beştepeler’in planlanması ile de EXPO alanı olarak o bölgeyi düşünün çok güzel olacak. Radikal kararlarla çözüm üretebiliriz. Kentsel dönüşüm projeleri için bizi zorlayan olmadı. Kentteki yaşamı, yaşam kalitesini yükseltmek bizim görevimiz. Hem Tunç Başkan hem biz yapmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki yapılaşmayı eleştirdi. Yeşildere’yi protokol yolu olarak düşünün. Beştepeler’deki dönüşümün hayata geçtiğini düşünün. Her şey planlandı, finiküler hatları ile… İnsanlar insan gibi yaşayacak, kent de değerlenecek. Görsel kirlilik kalkacak. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?” dedi.

Belediyede denetimlerin tamamlandığına dikkat çeken Başkan Batur, “Şikayetler gelir, müfettişler gelir. İlk defa gelmiyor ki müfettişler. Şu anda belediyemizde müfettiş yok. 12 sene sonra rutin amaçlı geldiler. Alnın aksa işini düzgün yapıyorsan hesabını veririsin. Tüm kamu kuruluşlarına da geldi müfettişler. Valilik dahi denetlendi. Müfettişten çekinmezsiniz, anlatırsın, gider” dedi.