GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Kasım 2021 Pazartesi 18:22

Başkan Batur ‘Vazgeçmek yok’ dedi… Mahkeme kararına itiraz!

Konak Belediyesi’nin Gültepe planlarına ilişkin “yürütmeyi durdurma” kararı alınmasına yönelik, belediye meclisinde konuşan Belediye Başkanı Abdül Batur, gerekçeli karara itiraz edeceklerine vurgu yaparak, “Hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimse bizi vazgeçiremez. Biz bu konuda yılmadan gerekçeli karar önümüze geldiğinde haklı gerekçelerimizi ve belgelerimizi ortaya koyacağız ve bölge idare mahkemesine gerekli itirazlarımızı 7 gün içinde yapmayı planlıyoruz. Vazgeçmek yok” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur başkanlığında gerçekleşti. Meclis oturumunda gündemde tartışma konusu olan Zorlu Gökdelen Projesi’ne ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Passtel Gıda tarafından yapılan itirazlar ve Gültepe planlarına ilişkin alınan “yürütmeyi durdurma” kararı gündeme oturdu.

İlk olarak önce 151 metre olarak planlanan, süre içerisinde önce 146 metreye düşürülen Zorlu binasının yüksekliği, son olarak 134 metreye düşürülmüştü. Zorlu’nun yüksekliği daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan kararla 84 metre olarak belirlenmişti. Binanın yüksekliğinin bir kez daha gündeme gelmesiyle birlikte TMMOB’ye Bağlı İzmir Mimarlar Odası harekete geçerek, geçtiğimiz hafta Konak Belediyesi’ne itiraz dilekçelerini sunmuşlardı. Yapılan itiraz belediye oturumunda gündeme getirilerek, görüşülmek üzere Hukuk Komisyonu ve İmar Komisyonu’na gönderildi.

GÜLTEPE'YE MAHKEME ŞOKU... PLAN DURDU!

GEREKÇELERİN BAZILARI DOĞRU BAZILARI YANLIŞ
Mecliste ayrıca Başkan Batur’un Gültepe planlarına ilişkin Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi tarafından yapılan itirazlar doğrultusunda İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararı konu oldu. Mecliste konuşan Başkan Batur, Gültepe planları konusunda şu açıklamalarda bulundu:

“İzmir kamuoyunu yakinen takip ettiği bizim de ilk günden beri takip ettiğimiz çok önemli bir çalışma var. Kentsel dönüşüm çalışmaları. Bununla ilgili önceliği Gültepe’deki 14 mahalleden başlattık ve planlar meclisimizden oy birliği ile geçti. Daha sonra askı müddetleri ve itirazların kabul ya da reddiyle planlar askıdan indi. Bu arada Şehir Plancıları Odası, itirazın son günü olan 59’uncu gün planlarımıza itiraz etti. Bu gerekçelerin bazıları doğru bazıları yanlış. Mahkeme gerekli kararı verecek. Bugün de onunla ilgili 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Gültepe’nin makus talihini ortadan kaldıracak, yepyeni bir kentin temelini oluşturacak imar planları maalesef Şehir Plancıları Odası’nın idare mekanizmasına yaptığı itiraz sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Demokratik hukuk devletinde olduğumuza göre mahkeme kararına saygılıyız ve kararı sorgulama şansımız yok. Ancak bazı gerçekleri de göz önüne getirmemiz gerekiyor. Bu kentin sadece binalardan oluşmadığını, içinde insanlar yaşadığı ve onların da beklentileri olduğunu unutmamak gerekiyor. Gültepe’nin hali ortada. Seçim döneminde vatandaşların en büyük talebi kentsel dönüşüm ve imar planlarının revize edilmesiydi. Biz de 50 yıldır kimsenin cesaret edemediği şeyi yaptık ve 1 yıl gibi kısa bir sürede bu noktaya getirdik. 300 hektar diyoruz. Bu kolay bir planlama değil. Biz kente sahip çıkmak ve kentin problemlerini çözmek için göreve geliyoruz. Kentin sorunlarından biri de bu.

KAYBEDEN GÜLTEPE HALKI OLUYOR
Bu kentin kentsel dönüşüm konusundaki makus talihini değiştirmek umarım bize nasip olacak. Biz bu konuda yılmadan gerekçeli karar önümüze geldiğinde haklı gerekçelerimizi ve belgelerimizi ortaya koyacağız ve bölge idare mahkemesine gerekli itirazlarımızı 7 gün içinde yapmayı planlıyoruz. Vazgeçmek yok. Sadece zaman kaybediyoruz. Kentin de bu konularda vakit kaybetmeye tahammülü yok ama bir şey üretmek, kentin o bölgesinin kent gibi olmasını sağlamak, orada yaşayan insanların insan gibi yaşamasını sağlamak için biz elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hukuk ne diyorsa biz belediye olarak onu uygularız. Neticede kaybeden Gültepe halkı oluyor. Biz onu telafi etmek için gerekçeli karar önümüze geldiğinde daha hızlı hareket edeceğiz. Hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimse bizi vazgeçiremez. Beştepeler de askıda. Ona da itirazlar gelebilir. Ama gerekçelere baktığımızda ne kadar teknik dışı olduğunu görüyoruz. Biz gereğini yapacağız. Ama zaman kaybediyoruz. Ülkenin en büyük sıkıntısı bu. Mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz. En kısa sürede de mahkemeyle ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız.“

1’İNCİ ETAP PLANLARINA MECLİSTEN ONAY
Ayrıca mecliste, Zorlu Gökdelen Projesi gibi yüksek yapıların inşalarının önünü açtığı gerekçesiyle yargıya taşınan Konak 1. Etap  1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı da gündeme gelerek oy birliği ile kabul edildi.

Gündemdeki ilgili madde şu şekilde:

“İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.02.2021 tarihli ve 05.175 sayılı kararı ile onaylanan Konak 1.Etap (Alsancak – Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Uygulama Hükümleri doğrultusunda Alsancak Limanının giriş kısmından başlayarak, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda İzmir Körfezi, güneyde Fevzipaşa ve Gazi Caddeleri ile sınırlanan ve Alsancak Bölgesi olarak adlandırılan alana yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisinin oybirliği ile uygun bulunduğuna.”

‘ZORLU’ İTİRAZLARI KOMİSYONLARA GÖNDERİLDİ
Ayrıca ‘Zorlu Konak’ projesi ile ilgili hem Odalar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yaptığı itirazlar hem de Passtel Gıda ve Sanayi ve Ticaret AŞ’nin yaptığı itiraz, Hukuk ve İmar komisyonlarına gönderilmesi oy birliği ile kabul edildi.  Odalar, sivil toplum kuruluşları ve bazı vatandaşlar Konak Belediyesi’ne dilekçe vererek Zorlu Konak Projesi için verilen ruhsatın iptal edilmesini isterken  Passtel AŞ ise verdiği dilekçe ile ruhsatın kesildiği ilk yükseklik olan 159 metre yükseklik talep etti. Şirket “serbest yükseklik” uygulamasının hayata geçirilmesini istiyor.

‘BEŞTEPELER BÖLGESİNDE BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR’
Meclisin dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Partili Meclis üyesi Emrah Erol da  yürütmeyi durdurma kararı verilen Gültepe İmar Planları ile ilgili konuşarak “Gültepe halkının daha refah bir şekilde yaşaması için oy birliği ile o planları çıkardık. Dava kararı ile ilgili süre uzasa da umarım bizim meclisimize nasip olur. Yaşama alanı sağlarız kendilerine. Beştepelerle ilgili de çalışmalarımız olumlu gidiyor ama Beştepeler bölgesinde bilgi kirliliği olduğunu düşünüyorum. Oradaki vatandaşlar belediyeden yeteri kadar bilgi alamadığını düşünüyor. Biz her ne kadar yönlendirsek de yerinde bilgi almak istiyorlar. Biz orada bir çalışma düzenledik ve vatandaşların sorunlarını cevaplandırdık Oralarda bilgilendirme masaları kurulursa daha iyi olur.” İfadelerini kullandı. Erol, ayrıca belediyelerin spor tesislerinden ücretli olmasından bölgedeki gençlerin kullanamadığını ifade ederek tesislerin ücretsiz olarak kullanıma açılması çağrısında bulundu. Erol, bunun uyuşturucu ile mücadelede kolaylık sağlayacağını da ifade etti. 

Batur planlar askıdan indikten sonra bölgede halk toplantısı yapacağını dile getirdi ve muhtarlıklarda bilgilendirme masalarının kurulacağının da bilgisini verdi. Batur ayrıca maddi gelirleri düşük olan ailelerin çocuklarının da spor tesislerinden ücretsiz olarak faydalanabileceğini ifade etti.

‘KADIN SIĞINMAEVİ İKİNCİ PLANA ATILDI’
Söz alan AK Partili Meclis üyesi İkbal Sezgin de Konak’ta pandemi ve deprem koşullarından dolayı belediyenin hayata geçiremediği kadın sığınmaevleri ile ilgili konuşma yaptı. Sezgin “İki yıl öncesinde biz bu konuda önerge verdik. Sizin imzanızla verilen cevapta açılamama sebepleri arasında yasal süreçlerden bahsetmişsiniz. Bu yasal süreçler nasıl süreci uzattı? Yine yazınızda pandemi koşullarını gerekçe sunmuşsunuz ama pandemi öncesi koşullarda da pandemi varmışsacasına özenliydi. Yani bir şey değişmedi. Genelgede maksimum iki kadının bir odada kalması söyleniyordu. Maske, mesafe ve hijyen koşulları dışında pandemi sürecinde bizi zorlayacak bir ayrıntı olmayacağı kanısındayım. 2020-2024 stratejik planında kadın sığınmaevleri ile ilgili 2022 hedef gösterilmişti. Bu da bu konuyu ikinci plana attığınızı düşündürdü açıkçası. 2022 Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün bütçesini kalem kalem incelendiğinde buna bütçe ayrılmadığını görüyorum” dedi. 

‘YER HAZIR PROJESİNİ DE ÇİZDİK’
Sezgin’e cevap veren Batur şunları söyledi: “Bu konu ile ilgili bazı gelişmeler var. 2022 yılına atmamızın nedeni de o. Bu süreç içerisinde devam eden yatırımları hayata geçirdik. Bir yerimiz var açıkçası. Onunla ilgili projesini de çizdik. Yeri açıklamıyoruz güvenlik açısından. İki katı geçmeyecek şekilde yapacağız, kadın sığınmaevini hayata geçireceğiz. Daha önceki pandemi ve depremden gibi olağanüstü haller arka arkaya geldi ve bizim programımızı değiştirdi. Mekânsal olarak baktığımızda gayrimenkuller vardı ama maalesef kullanamadık onları”.