GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Şubat 2016 Cuma 08:42

Balkan Heyeti’nden Diyarbakır göçmen köylerine ziyaret

Diyarbakır’a giderek barışın sesini çatışma bölgesinden yükselten İzmirli Balkan ve Rumeli Göçmenleri, yıllar evvel Balkanlardan göçerek Diyarbakır’a yerleşen göçmen köylerini de ziyaret etti.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - ‘Batı sessiz kalıyor’, ‘duygusal kopuş yaşanıyor’ sözlerine karşılık İzmir’den Diyarbakır’a giden Balkan ve Rumeli Göçmenleri barışın sesini Diyarbakır’dan yükseltti.

Savaştan ve ölümden değil, barıştan ve yaşamdan yana olduklarını dile getirerek çözüm yerinin parlamento olduğunu hatırlatan göçmenler, Türkçe, Kürtçe, Arnavutça ve Makedonca ‘Yaşasın Halkların Kardeşliği’ dedi.

Göçmenleri karşılayan CHP Diyarbakır İl yöneticileri gruba bölgeyi gezdirdi. Sur’un sokağa çıkma yasağının olmadığı mahallelerine giren grup, Diyarbakırlı vatandaşlar ve esnafla görüştü.

Savaştan dolayı yaşadıkları zorlukları anlatan esnaf ve vatandaşlar, savaşın bitmesini istediklerini ifade etti.

Yıllar evvel Balkanlardan göçerek Diyarbakır’a yerleşen göçmen köylerini de ziyaret eden grup, Bismil’e bağlı Ambar ile Sur’a bağlı Tavuklu köylerine gitti.

Grup önce, Tavuklu Köyü’nde Bulgaristan’ın Yayla Köyü’nden 1939’da göç ederek Diyarbakır’a yerleşen bir ailenin evine misafir oldu. Kendi tarihleri ve kültürleriyle ilgili sohbet ederek, “Ayrı gayrımız yok, hepimiz bu toprakların evladıyız” diyerek kardeşlik mesajı verildi.

Ambar Köyü’nde ise, köy kahvehanesinde oturan grup, köy halkıyla sohbet etti. Bölgenin sorunlarını aktaran vatandaşlar, savaşın bir an önce sonlanması ve barış ortamının yeniden sağlanması gerektiğini dile getirdi.

AYRI GAYRIMIZ YOK...
Sivil Toplum Kuruluşları olarak bir şeyler yapmaya çalıştıklarını dile getiren İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşhan ise, “Kendi evimize gelmiş gibiyiz. Barışın ve huzurun gelmesini istiyoruz. Kol kola girip bu işin sonlandırılmasını istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ayrı gayrımız yok. Bu vatan bizim kimseye böldürmeyeceğiz. Askerimiz polisimiz ölmesin, vatandaşımız mağdur olmasın, ülkemize huzur gelsin barış gelsin istiyoruz. Yanınızda olmak için geldik. Sağ olun sizler de kapılarınızı açtınız. Bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak için geldik. Bu savaşın sonlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Grup, köy ziyaretlerinin ardından akşam saatlerinde Diyarbakır’dan ayrıldı.