GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Eylül 2024 Cuma 12:22

Bakanlıktan İzmir'in hava raporu... 2 ilçe S.O.S. veriyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir’in hava kirliliği verilerini açıkladı. Aliağa ve Bornova hava kirliliğinde ilk sıradaki yerini korurken raporda nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu ilçelerin verilerinin olmaması da dikkat çekti. Raporda ayrıca hava kirliliğine önlem olarak mevcut sanayi tesislerinin emisyon kontrol sistemlerinin denetlenmesi ve kaliteli yakıt kullanılması önerisinde de bulunuldu.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘İzmir 2023 Yılı Çevre Durum Raporu’nu yayımladı. Raporda, hava, su, atık, büyük endüstriyel kazalar, doğa koruma, arazi kullanımı ve ÇED izinleri gibi pek çok açıdan İzmir’in çevre durumu ele alındı. Raporda kirlilik kaynaklarına ayrıntılı olarak dikkat çekilirken, ivedilikle önlem alınması gerektiği vurgulandı.

Raporun hava kalitesi başlığı altında İzmir’de ölçüm istasyonlarına dair verileri yer aldı. Büyükşehir’e ait Güzelyalı, Alsancak, Şirinyer, Karşıyaka, Çiğli, Gaziemir ve Bakanlığın Seferihisar, Çeşme, Aliağa, Yenifoça, Karaburun, Torbalı, Ödemiş, Kemalpaşa, Karabağlar, Menemen, Aliağa-Bozköy, Konak, Karşıyaka, Eğitim İstasyonu ve Bornova istasyonlarının sonuç verileri değerlendirildi.

Rapordan dikkat çeken veriler:

- Hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçe Aliağa oldu. Demir-çelik tesisleri, mevcut petrokimya tesisleri, kömür eleme ve paketleme tesisleri, geri kazanım tesisleri, akaryakıt dolum tesisleri, doğalgaz çevrim santralleri, halen inşaatı devam eden ya da yatırımı planlanan termik santraller ile petrokimya tesisleri bulunduğu ilçe İzmir’in en tehlikeli havasına sahip oldu.

- İlk merkezinde ise en kirli hava Bornova’ya ait. Bornova’da sanayi kuruluşları çimento fabrikaları, demir ve demir dışı maden döküm tesisleri, gıda üretimi yapan işletmelerin yanı sıra çok sayıda taş ocağı da yer alıyor.

- Aliağa’nın da en kirli bölgesi gemi söküm tesislerinin olduğu Bozköy bölgesi oldu. Özellikle Mayıs ve Ağustos ayları arasında hava kirliliği en üst düzeyde oldu. Ağustos ayının 15 gününde hava kirliliği yasal sınırı aştı. Sadece Aralık ayında yasal sınır aşılmadı.  Aliağa’da 65 gün yasal sınır değeri aşıldı.

- Bornova Altındağ’da Ocak’ta 16 gün, Temmuz’da 10 gün ve Eylül’te ise 14 gün yasal sınır değeri aşıldı. Bornova’da 92 gün yasal sınırı değeri aşıldı.

- Karabağlar ise ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin en fazla olduğu bölge oldu. Aralık’ta 21 gün hava kirliyken Ocak’ta bu rakam 15 gün oldu. Karabağlar’da yıl genelinde 61 gün hava kirli çıktı.

- Karşıyaka’da ise Ocak ve Eylül ayları arasındaki yüksek hava kirliliği dikkat çekti. Eylül’de 23 gün boyunca yasal sınır aşıldı. Karşıyaka’da yıl genelinde 140 gün hava kirli çıktı.

- Çok sayıda sanayi kuruluşunun olduğu Menemen’de yaz ve kış aylarında en fazla hava kirliliği yaşanırken bir diğer sanayi kuruluşu merkezi olan Torbalı’da ise tüm yıl boyunca hava kirliliği yüksek çıktı. Torbalı’da Ocak’ta 25 gün boyunca hava kirliliği sınırı aştı. Yine sanayileşme baskısı altında olan Kemalpaşa’da da kış ve ilk bahar aylarında hava kirliğinin en yüksek olduğu aylar oldu. Menemen yıl genelinde 133, Torbalı’da 168 gün ve Kemalpaşa’da ise 131 gün hava kirli çıktı.

- Sanayi kuruluşu olmayan Ödemiş’te ise kış aylarında hava kirliliği yaşandığı gün sayısı yüksek çıktı. Ödemiş’te ise 84 gün boyunca hava kirli çıktı.

- Raporda nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgeler arasında yer alan Konak, Alsancak, Güzelyalı, Şirinyer ve Çiğli’nin hava ölçüm istasyonlarının verilerinin yer almaması dikkat çekti.

- Raporda yer alan verilere göre İzmir’in en temiz havası ise Seferihisar, Çeşme ve Karaburun’da ölçüldü.

‘MEVCUT TESİSLER DENETLENMELİ’
Raporun sonuç kısmında alınması gereken önlemler sıralandı. Raporda “Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçeler ise merkez ilçeler olup özellikle kalitesiz yakıt kullanımı ile hava hareketlerinin en aza indiği dönemlerde hava kirliliği ilimizde yaşanmaktadır. Yine şehir merkezinde yaşanan trafiğinde hava kirliliğine katkısı olabilmektedir. Hava kirliliği ile mücadelede yeni tesisler kurulmadan önce öncelikle mevcut tesisler iyileştirilmeli, bunların emisyonları en aza indirilmeli ve emisyon kontrol sistemlerinin sürekliliği sağlanmalıdır. Yeni yapılacak ya da mevcut binalarda ısı yalıtımı yapılmalı ve merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılması teşvik edilmelidir.” ifadeleri yer aldı.